UUSIMMAT

Kingdom Hearts 2 -ennakko (PS2)

11.09.2006 13:19 | Miika Huttunen

Kukapa olisi uskonut, että Disneyn piirretyt elokuvat joskus yhdistyisivät Squaren Final Fantasy -pelien kanssa, mutta niin vain kävi. Tämä omalaatuinen aiheiden avioliitto kuuleman mukaan syntyi, kun silloisen Squaren ja Disneyn Japanin osaston johtavat henkilöt tapasivat toisensa hississä ja kehuivat kilpaa toistensa luomuksia luvaten tehdä joskus jotain yhdessä. Yhteen kertaan tämä tapaaminen tuskin on jäänyt, sillä Squaren ja Japanin Disneyn päämajat sijaitsivat aikoinaan samassa rakennuksessa.

Joka tapauksessa ideoiden yhteentörmäys synnytti pelin nimeltä Kingdom Hearts, joka löysi heti tiensä japanilaisten ja myöhemmin myös länsimaalaisten pelaajien sydämiin. Taistelusysteemin ja kamerakontrollien ongelmista huolimatta jatkoa on odotettu kuin hullu puuroa, ja nyt sitä on viimein luvassa.

Matka jatkuu…

Kingdom Hearts II on jatkoa ykkösosan aloittamille tapahtumille, mutta väliin mahtuu vielä Game Boy Advancelle julkaistu Kingdom Hearts: Chain of Memories. Jos jälkimmäinen ei ole tuttu, voi kakkososan alkuasetelma tuntua sekavalta. Mistä oikein on kyse? Missä Sora on?

Loppujen lopuksi tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä kaikki kyllä näyttää pelin aikana selviävän, ja myös ykkösosan moniin kysymyksiin saadaan vastaus.

Poikkeuksellisen erilaisen alun jälkeen tilanne tuntuu ykkösosaa pelanneille tutulta: nyt pari vuotta vanhempi ja murrosikään kasvanut mystisen Keyblade-miekan haltija Sora sekä hänen ystävänsä Hessu ja Aku etsivät edelleen Soran kadonneita ystäviä ja kuningas Mikkiä.

Tällä kertaa kuvioita sekoittaa Sydämettömien lisäksi Chain of Memoriesista tuttu mustiin kaapuihin pukeutuvien hahmojen organisaatio XIII sekä Ei-ketkään-olennot. Organisaatio XIII:n salojen ja tarkoitusperien ratkominen onkin keskeisin osa pelin tarinaa.

Pelaaminen on pienillä viilauksilla samanlaista kuin ykkösosassakin. Sora kumppaneineen vierailee Disneyn elokuvista ja piirretyistä tutuissa maailmoissa pelastaen niitä Sydämettömiltä ja XIII:n juonilta.

Tron ja Jack Sparrow

Kingdom Heartsin suurin saavutus oli se, kuinka peli onnistui herättämään Disneyn klassikkopiirretyt ja hahmot eloon ennennäkemättömällä tavalla. Sama jatkuu jatko-osassa. Ennestään tuttujen maailmojen, kuten Painajainen ennen joulua, Herkuleksen areena, Hadeksen alamaailma sekä Aladdinin Agrabah, lisäksi vieraillaan täysin uusissa paikoissa. Näihin kuuluvat muun muassa Höyrylaiva Villen mustavalkoinen maailma, jossa Mikki Hiiri suoritti ensiesiintymisensä, ja Leijonakuninkaan tasangot, jossa Sora muuttuu itsekin leijonanpoikaseksi. Lisäksi mukana on, ehkä hieman yllättäen, myös elävillä näyttelijöillä tehtyjen elokuvien maailmoja, kuten Pirates of the Caribbean ja Tron. Näistä jälkimmäinen toimii loistavasti, mutta ensimmäinen oli lievähkö pettymys.

Jokaiseen maailmaan ja sen hahmoihin on panostettu pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Mukana vilisevät Final Fantasy -pelien hahmot ottavat myös tilanteen haltuun. Pelaaja muun muassa taistelee Final Fantasy X:n Auronin rinnalla, näkee FFVII:n ja VIII:n päähenkilöiden Cloudin ja Squall Leonhartin taistelevan rinta rinnan sekä pääsee seuraamaan Cloudin ja Sephirothin välienselvittelyä.

Korjauksia

Ykkösosaa riivannut kankea kamera- ja liikkumissysteemi on korjattu. Nyt kamerakulma liikkuu oikealla ohjaintikulla, eikä ongelmia sen kanssa juuri esiinny. Taistelu, joka tapahtuu siis tosiaikaisesti, toimii sekin ykkösosaa paremmin. Vaikka hyökkäysnappia tuleekin hakattua ahkerasti, ei taistoja voiteta pelkästään sillä. Erityisesti lukuisten erilaisten erikoiskykyjen valinta ja käyttö muokkaa Soran taisteluominaisuuksia merkittäväksi.

Lisäksi taisteluissa esiintyy nyt reaktiohyökkäyksiä. Ne ovat viholliskohtaisia erikoisliikkeitä, jotka käynnistetään oikea-aikaisella napinpainalluksella. Näitä esiintyy erityisesti lukuisilla pomovastustajilla.

Uutta on myös mahdollisuus rakennella itse esineitä ja varusteita kerättyjä raaka-aineita yhdistelemällä.

Ykkösosan ankein osuus oli ehkä maailmojen väliseen avaruuteen sijoittuneet räiskintäosuudet. Sekin on kakkososassa onneksi vedetty uusiksi. Nyt visuaalisesti todella näyttävä lentelyosuus muistuttaa hyvällä tavalla perinteisistä 2d-avaruusräiskintäpelejä, ja joka osio on oma kenttänsä omilla pomovastustajillaan varustettuna. Aluksen rakentelua eri osista on myös helpotettu niitä varten, jotka eivät siihen pahemmin jaksa paneutua.

Kingdom Hearts 2 tuntuu kaikin tavoin ykkösosaa paremmalta kokonaisuudelta. Se näyttää hienommalta, tarjoaa tuplasti enemmän pelattavaa, toimii pelillisesti paremmin ja on juoneltaan yhtä fantastinen matka Disney-satujen maailmoihin kuin ykkösosakin.

 

Tekijä: Square Enix

Julkaisija: Square Enix

Testattu: PlayStation 2

Tulossa: PlayStation 2, lokakuu 2006

Pelin kotisivu: http://na.square-enix.com/games/kingdomhearts/kh2/

Muropaketin uusimmat