Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance (3DS)

03.08.2012 16:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Square Enix 1st Production Department
Julkaisija: Square Enix
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://kingdomhearts3dgame.com/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Kepeänä Final Fantasy -hahmoja ja Disney-maailmoja yhdistävänä toimintaroolipelisarjana alkanut Kingdom Hearts -sarja on parin ensimmäisen installaationsa jälkeen jatkanut elämäänsä eri käsikonsoleilla. Samalla sarjan tarina on muuttunut osa osalta yhä korkealentoisemmaksi.

Sarjan ensimmäinen 3DS-versio Dream Drop Distance jatkaa tutulla ja ilmeisesti hyväksi havaitulla linjalla: tutun oloista taistelua, Disneytä ja jälleen kerran ylikierroksilla käyvä tarina. Toimii yhtä hyvin kuin aina tai sitten ei ollenkaan.

Tarinan tarkempi selittäminen on Kingdom Heartsien tapauksessa melko turhaa, mutta Dream Drop Distancen asetelma on kuta kuinkin tämä: sarjan luottosankarit Riku ja Sora ovat suorittamassa tehtävää Traverse Townissa, kun he joutuvat mystisen mustakaapuisen hahmon hyökkäyksen kohteeksi. Sankarit joutuvat vangituiksi unimaailmaan, jossa molemmat ajautuvat rinnakkaisiin todellisuuksiin.

Käytännössä molemmilla sankareilla on siis pelin eri maailmoissa omat seikkailunsa, jossa tapahtumat vain etenevät täysin erilailla.
Seikkailut eivät ole suoraan sidottuja toisiinsa, vaan molemmissa voi teoriassa edetä eri tahdissa. Tätä kuitenkin haittaa se, että kummankin sankarin seikkailuaika on rajattu, ja tämän ajan loputtua tapahtumat siirtyvät välittömästi toisen hahmon seikkailuun. Hahmoa voi vaihtaa myös vapaaehtoisesti, ja tästä droppaamiseksi kutsutusta tekniikasta myös pelin nimikin juontaa juurensa.

Kikki Hiiri eri hädässä

Soran ja Rikun apuna eivät tällä kertaa suinkaan hääri tutut Disney-hahmot, vaan Dream Drop Distance turvautuu viime aikoina hyvin ahkerasti hyödynnettyyn menetelmään, jossa sankareiden ryhmät täytetään erilaisilla hirviöillä. Niitä ei kuitenkaan metsästetä taisteluista, vaan luodaan arkuista löytyvistä ja hirviöiden pudottamista esineistä joko kokeilemalla tai valmiista resepteistä.

Hirviöt ovat myös hahmonkehityksen ydin. Niistä jokaisella on oma taitopuunsa, jossa etenemällä Riku ja Sora saavat erilaisia lyöntejä, loitsuja ja passiivisia ominaisuuksia. Vaikka Rikulla ja Soralla onkin omat itsenäiset seikkailunsa, hirviöiden kokemustasot ja taitopuista kertyvät ominaisuudet ovat yhteisiä.

Möröistä saatava ilo ei kuitenkaan lopu vielä tähän. Niitä voi myös rapsutella kosketusnäytöllä, leikittää erilaisissa peleissä ja 3DS:n kameralla voi ottaa kuvia, joihin ympäriinsä pomppivat hirviöt on sisällytetty. Hauskaa temppuilua, joskin pelillisesti oikeaa hyötyä on lähinnä erilaisista minipeleistä.

Tuttuun, reaaliaikaiseen taisteluun on hirviöliittolaisten lisäksi haettu piristystä uudella flow motion -mekaniikalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Riku ja Sora voivat ottaa vauhtia seinistä, lyhtypylväistä ja muusta ympäristöstä ja käynnistää uusia tehokkaamia erikoishyökkäyksiä. Voipa flow motionilla käydä myös isompien vihollisten kimppuunkin.

Matkan varrella käydään läpi lukuisia maailmoja, kuten Notre Damen kellonsoittaja, Tron: Legacy ja Fantasia. Final Fantasy -hahmojen sijasta ruutuaikaa saavat tällä kertaa World Ends with Youn hahmot, mikä ei missään tapauksessa ole huono juttu.

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance on toimiva ja faneja kunnioittava lisäys legendaariseen sarjaan. Korkealentoinen tarina tosin muuttuu entistä korkealentoisemmaksi, ja vaikka peli viljeleekin asioita selitteleviä takaumia, on peli tarinansa puolesta uudelle pelaajalle melko vihamielinen. Niinpä sitä ei voi suositella juuri muille kuin sarjan pitkäaikaisille ystäville, joille nannaa onkin sitten luvassa roppakaupalla.

Lue myös

Amazing Spider-Man (PS3, Xbox 360)

Scania Truck Driving Simulator: The Game (PC)

Steel Battalion: Heavy Armor (Xbox 360)

Summer Stars 2012 (Xbox 360)

Theatrhythm Final Fantasy (3DS)

TrackMania 2: Canyon (PC)