Kingdom Hearts: Chain of Memories (GBA)

15.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Kingdom Hearts: Chain of Memories on pitkälti samantyyppinen Disneyn satumaailmoja ja Final Fantasy -hahmoja toisiinsa sekoittava seikkailuroolipeli kuin PlayStation 2:lla pari vuotta sitten nähty ensimmäinen Kingdom Hearts. GBA-pelin tarina on suoraa jatkoa siitä, mihin isokonsoliversio päättyi. Aku, Hessu ja pelaajan ohjaama Sora-poika etsivät edelleen kadonnutta kuningas Mikkiä ja Soran ystävää Rikua. Kolmikko ajautuu ansaan Unhola-nimiseen linnaan, jossa erilaiset kortit ja muistot ovat kaiken keskipiste.

Vaikka pelin tarina onkin hyvin kiinnostava, Kingdom Heartsia pelaamattomien on välillä vaikea päästä siihen kiinni. Ei ihme, sillä GBA-peli toimiikin tarinaltaan siltana PS2-version ja sen jatko-osan välillä.

Pelaaminen koostuu Soran ohjaamisesta Unholan eri kerroksissa. Ne ovat erilaisia Disney-maailmoja Soran manipuloiduista muistoista. Näihin lukeutuvat muun muassa Aladdinista tuttu Agrabah sekä Painajainen ennen joulua -elokuvassa nähty Halloween Town kummallisine asukkeineen.

Maailmat koostuvat sarjasta huoneita, joiden läpi Sora matkaa linnan mysteeriä ja muistojaan selvitellessään. Huoneiden välisiä ovia avataan vihollisilta tai ystävällisiltä hahmoilta saatavilla korteilla. Korteilla voi myös vaikuttaa huoneiden sisältöön. Maailmoissa ei sitten oikein tehdäkään muuta kuin etsitään avainhenkilöitä tai -kortteja sisältäviä huoneita. Lopussa odottaa tietenkin päävastustaja, jonka peittoamalla matka voi taas jatkua seuraavaan maailmaan.

Kortti on miekkaa mahtavampi

Täysin esteettä matkaaminen ei kuitenkaan onnistu, sillä maailmat ja huoneet ovat täynnä Sydämettömiä, eli pelin vihollisia. Näiden monimuotoisten vihulaisten käydessä Soran päälle siirrytään erilliseen taisteluruutuun selvittämään voittaja. Pelaaja voi myös itse hyökätä otusten kimppuun ja ottaa näin etulyöntiaseman taisteluissa.

Taisteleminen on tosiaikaista hutkintaa, jossa käytetään Soran korttipakkaa. Kortit määrittävät Soran iskujen tehon ja onnistumisen ja toimivat myös taikoina, esineinä ja hetkeksi apuun tulevina sivuhahmoina. Taistelupakkaa myös muokataan ja rakennellaan pelin edetessä lisäämällä siihen uusia ja tehokkaampia kortteja. Soran kokemustaso määrittää pakan koon.

Kortteja voi taistelun aikana selailla olkanapeilla ja myös ketjuttaa kolmen kortin tehokkaiksi sarjoiksi. Systeemi tarjoaa mahdollisuuksia melkoiseen taktikointiin, mutta käytännössä se latistuu huitomiseksi ja napin hakkaamiseksi. Taistelun aikana ei yksinkertaisesti ole aikaa plarata tai ketjuttaa korttejaan järkevästi.

Vaikka korttitaistelusysteemi ei täysin toimikaan ja seikkaileminen on melkoisen lineaarista etenemistä huoneesta ja maailmasta toiseen, on pelissä oudosti imua. Tästä kuuluu suuri kiitos pelin satumaiselle tunnelmalle, joka syntyy Disneyn ja Final Fantasyiden rakastettujen hahmojen ja maailmojen japanilaisesta liitosta. Kokonaisuus on lisäksi kuorrutettu erittäin kauniilla ulkoasulla. Pelihahmot ovat isokokoisia sekä hyvin animoituja ja grafiikka sopivan värikästä. Tuotantoarvoista ei ole tingitty, vaikka käsikonsolipelistä onkin kyse.

Miika Huttunen

Tekijä: Square Enix
Julkaisija: Square Enix & Disney/ Nintendo
Testattu: Game Boy Advance
Saatavilla: Game Boy Advance
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: www.nintendo-fi.com