Kingdom Hearts Re:Coded (DS)

21.03.2011 14:30 | Petteri Kaakinen

Tekijä: h.a.n.d
Julkaisija: Square Enix
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.kingdomheartsrecoded.com
Arvostelija: Petteri Kaakinen

 

Square Enixillä on monien muiden julkaisijajättien tavoin huono tapa luottaa muutaman eri pelisarjan suursuosioon. Joskus tämä on ihan hyvä asia, koska tuttu nimi voi taata kokeellisemmillekin peleille mahdollisuuden menestykseen ja siten turvata samanlaisia kokeiluita tulevaisuudessakin.

Toisaalta kääntöpuolena ovat turhemmat julkaisut, jotka ratsastavat menestykseen pelkän nimen voimalla. Uusin Kingdom Hearts: Re:Coded asettuu johonkin näiden kahden välimaastoon. Se on ihan hauska peli, mutta sisällön kierrätys alkaa todennäköisesti kyllästyttää pelisarjasta nauttivaakin fania.

Viruksentorjuja

Kingdom Heartsien juonikuviot ovat paikoin aika kaukaa haettuja, mutta Re:Coded vie tässä potin kotiin ja saavuttaa täysin uuden tason. Vaikka se sijoittuukin Kingdom Hearts II:n jälkeiseen aikaan, tarinalla onnistutaan perustelemaan jo kolmannen kerran Soran heittäminen takaisin tuttuihin maisemiin, joissa on seikkailtu aikaisemminkin. Pelin alussa Mikki, Aku ja Hessu yrittävät tutkia tietokoneella Samu Sirkan Kingdom Hearts I:n ja II:n aikana kirjoittamaa päiväkirjaa, jolle on ilmestynyt lause, jota Samu ei muista kirjoittaneensa.

Ennen kuin tietokone ehtii analysoida päiväkirjan, ruutu mustenee viruksista. Mikki luo ystäviensä avulla virustentuhoamisohjelman, joka ottaa muodokseen sarjan päähahmon Soran. Virtuaalinen Sora lähetetään tutkimaan virusten lähdettä, minkä myötä hän matkailee virtuaalisissa maailmoissa, joissa vierailtiin aikaisemmissakin peleissä. Alkuun päätarina etenee todella hitaasti ja lyhyesti vain, kun pelaaja on maailmojen välillä. Muuten pelin maailmoissa on tuttuun tapaan lyhyitä sivutarinoita, jotka liittyvät parhaimmillaankin suhteellisen löyhästi päätarinaan.

Tarinan loppupuolella alkaa tapahtua, mutta Re:Coded jää lopulta aika merkityksettömäksi julkaisuksi sarjan kokonaisuuden kannalta. Se lähinnä selittää mitä Kingdom Hearts II:n lopun pullopostissa sanotaan. Lisäksi pelisarjalle ominainen salainen loppu paljastaa hieman, mistä Nintendo 3DS:lle tulevassa Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance -pelissä on kysymys.

Kehittyneet systeemit

Re:Coded on siitä onnekkaassa asemassa, että se julkaistaan loistavan Birth By Sleepin jälkeen. Sen kehittäjänä toiminut h.a.n.d sai nimittäin apua yhdeltä BBS:n ohjaajalta. Tämän ansiosta pelin taistelusysteemiin on otettu mallia BBS:n erinomaisesta komentopakkaan keskittyvästä järjestelmästä. Hauskoja mekaniikkoja on jopa viety entisestään eteenpäin. Taistelut ovatkin erittäin erikoisliikepainotteisia, joita ohjataan yksinkertaisen komentovalikon kautta. Valikkoa voi muokata haluamansa kaltaiseksi, minkä lisäksi erikoisliikkeitä voi kehittää ja yhdistää täysin uusiksi taioiksi ja superhyökkäyksiksi.

DS:n ristiohjain ei ole ideaali tapa kontrolloida Soraa 3d-maailmassa ja DS:n ruutu on niin pieni, että kameran ja näkyvyyden kanssa on aika ajoittain ongelmia. Näiden kanssa tottuu kuitenkin elämään, etenkin kun tämä on otettu huomioon tasoloikinnassa tekemällä hyppäämisestä automaattista esteiden ja reunojen kohdalla.

Iso osa pelistä on siis samanlaista mukaansatempaavaa ja nopeaa toimintaroolipelailua kuin sarjan aikaisemmat pelit, mutta maailmoissa on myös täysin erilaisia osioita. Pelin aikana pääsee kokemaan 2D-tasohyppelyosioita, Paper Mariosta mallia ottavia vuoropohjaisia taisteluita ja hieman Sin & Punishmentin kaltaista räiskintäosioita. Koska ne ovat vain suhteellisen pieni osa peliä, ne eivät tietenkään ole erityisen syvällisiä kokemuksia, mutta ne tuovat kuitenkin mukavasti vaihtelua vanhalla kaavalla toimiviin osuuksiin. Bugit ja virukset tulevat mukaan kuvioihin, kun pelaaja löytää virtuaalisista maailmoista niiden korruptoimia kolkkia, jotka täytyy puhdistaa ötöistä.

Hahmonkehitys on uusiksi pistetty versio DS:n aikaisemman 358/2 Daysin paneelisysteemistä. Pelaaja saa arkuista ja muilla tavoin eri paneeleita, jotka parantavat esimerkiksi taikavoimia ja voimakkuutta. Ne sitten asetellaan vähitellen aukeavaan lautapelimäiseen systeemiin. Tiettyjä reittejä seuraamalla ja paneeleita asettelemalla saa aukaistua erilaisia kykyjä. Systeemi muistuttaa hieman Final Fantasy X:n Sphere Griddiä, mutta pelaaja voi itse päättää mihin laittaa mitkäkin paneelit ja niiden paikkaa voi tarvittaessa vaihtaa myöhemmin. Hahmonkehitys on suhteellisen lineaarista, mutta pelaaja saa päättää juuri tarpeeksi siitä miten hahmoaan kehittää, että paneeleiden kanssa jaksaa näperrellä pidempäänkin.

Re:Coded käyttää Square Enixin The World Ends With You’sta tuttua, mutta vielä hiukan monipuolisemmaksi tehtyä vaikeustason muokkaamismenetelmää. Pelaajalle annetaan pelin edetessä mahdollisuus heikentää itseään ja tehdä vihollisista voimakkaampia, mikä parantaa vihollisten tiputtaminen tavaroiden ilmestymistiheyttä – eli peli palkitsee näin riskinoton. Pelaaja voi vaikka yrittää mennä koko pelin läpi ykköslevelin hahmolla samalla kun viholliset ovat viisi kertaa voimakkaampia, jos haluaa olla oikein masokistinen.

Hyvä turha julkaisu

Re:Coded on Square Enixin muiden pelien tavoin yksi DS:n näyttävimmistä peleistä. Tämä ei tietenkään ole paljoa verrattaessa muihin alustoihin, ottaen huomioon DS:n vaatimattomat tehot, mutta sitä on silti kivutonta katsella moniin muihin DS:n 3D-peleihin verrattuna. Värikkäät maailmat on tuotu peliin yllättävänkin uskollisesti, eikä taisteluiden nopeasta temposta ja efektikylläisyydestä ole tarvinnut luopua. Soundtrack kierrättää pitkälti Yoko Shimomuran vanhastaan tuttuja sävellyksiä. Buginpoisto-osuuksia varten on sävelletty pari uutta kappaletta, mutta uusia biisejä olisi kaipaillut lisääkin.

Re:Coded on kuitenkin ristiriitainen julkaisu. Toisaalta siinä on kiitettävän paljon uusia pelimekaanisia jippoja, joiden ansiosta sitä on hauska pelata. Toisaalta se on jo kolmas Kingdom Hearts -peli, joka kierrättää samat maailmat ja samankaltaiset juonikuviotkin lopun käänteitä ja tulevan KH3D:n juonivihjailuita lukuun ottamatta. Virusten ja bugien tuhoaminen sekä vaihtelevat pelityylit tuovat touhuun jonkin verran uutta puhtia, mutta eivät tarpeeksi tehdäkseen tästä pakko-ostoksen edes kaikille faneille.

Square Enix on tehnyt kaikkensa, jotta tämä alun perin vain Japanissa kännyköille julkaistu pieni sivujulkaisu tarjoaisi mahdollisimman tuoreen ja mittavan kokemuksen länsimaisille pelaajille, mutta lopulta peli olisi pitänyt laittaa kokonaan uusiksi juonta ja maailmoja myöten, ettei kierrätys paistaisi siitä näin vahvasti läpi. Jos luulet, että hyvä pelattavuus riittää, tarjoaa Re:Coded tarjoaa ihan viihdyttävän kokemuksen. Mutta jos saman sisällön kierrättäminen pelistä toiseen kyllästyttää, Re:Coded kannatta jättää välistä.

 

Lisää aiheesta

Kingdom Hearts 2 (PS2)

Kingdom Hearts: Chain of Memories (GBA)

Lue myös

Assassin’s Creed: Brotherhood (PC)

Dragon Age II (PC, PS3, Xbox 360)

King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC)

Rift (PC)

Torchlight (Xbox 360)