UUSIMMAT

King’s Quest – Chapter 2: Rubble Without a Cause (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

11.01.2016 13:00 | Pekka Leinonen

kingsquest_chapter2_arv_0kansiTekijä: The Odd Gentlemen
Julkaisija: Sierra
Testattu: PC Windows 7 64-bit, i-7 4770k, Geforce GTX 770, 16 Gt muistia
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, tuplaydinprosessori, 1 Gt muistia, 13 Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava episodipeli, viisi jaksoa, hinta 9,99 euroa per jakso tai kausikortti 39,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.sierra.com/kingsquest
Arvostelija: Pekka Leinonen

kingsquest_chapter2_arv_03

 

Viime vuoden miellyttävimpiä yllätyksiä oli Kings Quest -saagan niin sanottu uudelleenlämmittely, jonka arvostelussa tuomitsin neljän tähden yritykseksi. Nyt parin kuukauden jälkeen episodipohjaisen seikkailun toinen osa on viimein julkaistu, mutta miten käy? Kantaako lento, mennäänkö ylitse riman, joka oli asetettu korkealle? Ei mennä.

Ukki-Graham jorinoi jälleen lapsilleen menneistä edesottamuksistaan. Tällä kertaa seuraamme kuninkuuden alkupäiviä, kun.. Mitä? Missä vaiheessa tämä tapahtui? Kuningas? Viime osahan päättyi siihen, kun hän sai duunipaikan linnasta. Ollaanko nyt hypätty yhden osan yli?

kingsquest_chapter2_arv_01

No, oli miten oli, kuninkuus ei ole niin helppoa. Tuhansiin eri säädöksiin pitäisi lyödä leimat ja päättää jalkahieronnan tasosta. Vähemmästäkin paperityöstä palaa hermot, joten Graham päättää lähteä kylään piirakalle kaatosateesta huolimatta. Perille päästyään ei mene aikaakaan, kun ilkeät menninkäiset kaappaavat hänet ja osan kyläläisistä sulkien heidät maanalaiseen kuningaskuntaansa. Pakoon pitäisi päästä ja pelastaa matkalla mahdollisimman monta kyläläistä.

Kakkososa alkaa siis määrittelemättömän ajan kuluttua ensimmäisen osan jälkeen. Vaikka peli kovasti yrittää sanoa, että jaksot olisi pelattava järjestyksessä, niin eipä se juuri näy. Millään valinnoilla ei tunnu olevan episodihenkistä valintojen muovaamaa vaikutusta. Vain muutamat hahmot saattavat jäädä hämäriksi ja muutama vitsi ymmärtämättä.

Maisemat ovat kivisiä luolia. Kun ensimmäisessä pelissä ehti tottua värikkäisiin metsiin, joissa tuulien laulu soi puissa ja heinä heilui, niin nyt matkasta jää jotenkin aneeminen olo kolkkoja käytäviä kulkiessa. Muuten av-puoli on kunnossa. Ääninäyttely ja musiikit ovat hyviä ja animaatio soljuvaa. Myös dialogi on kirjoitettu hyvin.

Sitten puzzlet. Pääsääntöisesti ne ovat hyviä, mutta mukaan on eksynyt pari, mitä pirua -ongelmaa ja yksi ylipitkä ja umpitylsä muistipeli. Näistäkin huolimatta seikkailu oli ohi noin kolmessa tunnissa.

kingsquest_chapter2_arv_02

kingsquest_chapter2_arv_03

Käyttöliittymä on pysynyt samana. Tietenkin sitä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Quick time eventit ja jousipyssyllä tähtääminen loistavat poissaolollaan. Minkä ihmeen vuoksi? Jotkut saattavat pitää tätä hyvänä asiana, mutta mielestäni edellisosan toiminta rytmitti seikkailua erinomaisesti. Kun jousitteluun ja näppäinten painamiseen oli jo ehdollistunut, niin niiden karsiminen jättää ontoksi.

Odotinko liikaa erinomaisen aloitusosan jälkeen. Ehkä. Mutta en silti voi välttää tunnetta, että kyseessä on väliinputoajaepisodi. Huumori on kyllä edelleen vahvaa, mutta toivottavasti seuraavassa osassa otetaan taas itseään niskasta kiinni ja mennään sen riman yli niin että heilahtaa.

 

Lisää aiheesta

Episodipelisaagan ensimmäisessä osassa, King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember, kuningas Graham on jo vanha ukki, joka kertoo tarinaa lapsenlapsilleen seikkailustaan ennen kaanonin ensimmäistä osaa ja kuninkaaksi nousuaan. Eli ajoista, kun hän oli vielä oppimaton nulikka. Kyseessä ei siis ole sarjan suora rebootti, vaan eräänlainen prologi.

King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

King’s Quest III Redux ei kuitenkaan ole varsinainen modernisointi, vaan niin pelin ulkoasu kuin käyttöliittymäkin tuovat mieleen muistoja seikkailupelien kulta-ajalta. Vaikka kyseessä on faniyhteisön ponnistelujen lopputulos, näyttää ja kuulostaa lopputulos ammattilaisten työltä, vaikka vertailukohtana on toki käytettävä parinkymmenen vuoden takaisia teoksia.

King’s Quest III Redux: To Heir is Human (Mac, PC)