UUSIMMAT

Kirby Mass Attack (DS) 

16.02.2012 17:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: HAL Laboratories
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.nintendo.fi/nintendo-ds/pelit/kirby-mass-attack
Arvostelija: Tero Lehtiniemi 

 

Nintendon usko perinteisiin sankareihinsa on pääosin kunnioitettavaa mutta saavuttaa toisinaan niin huvittavia mittasuhteita, että pieni kyynisyyskin on paikallaan. Näistä vakiosankareista yksi on kuitenkin sellainen, ettei hänen suhteensa kyynisyyteen ole sen enempää halua kuin tarvettakaan. Nimittäin Kirby.

HAL Laboratoryn luoma vaaleanpunainen hyvän mielen pilviveikko Kirby on lähes parikymmenvuotisen historiansa aikana tähdittänyt toinen toistaa omaperäisempiä seikkailuja. Kirbyn ystävien riemuksi Japanin veijareiden mielikuvitus ei ole ehtynyt vieläkään, sillä Kirby Mass Attack on sekä Kirby- että stylus-pelien mittapuulla priimakamaa.

Taustatarina on tuttuun tyyliin olematon. Kirby on viettämässä hyvin ansaittuja päiväunia, kun paikallinen paha varjokuningas päättää hyökätä. Varjokuninkaan taian vaikutuksesta sankarimme hajoaa kymmeneen pikku-Kirbyyn, jotka leviävät ympäri maailmaa.

Tavoite on yksinkertainen: Kirbyn on sekä kerättävä maailmaan kadonneet osakirbyt, että päihitettävä paha keisari normaalin olomuotonsa palauttamiseksi. Samalla tietysti pitäisi pelastaa maailma ikuiselta pimeydeltä ja muulta ikävältä.

Mass Attackin tarina ei välttämättä palkitse, mutta muu toteutus ja esitys sitten senkin edestä. Lajityypilliseltä pohjalta Mass Attackissa voidaan puhua jonkinasteisesta puzzleplatformerista. Pelaaja kontrolloi alussa ypö-yksinäistä Kirbyä, joka liikkuu kiltisti sinne minne pelaaja styluksella osoittaa. Mikäli osoitetaan maan pinnalle, Kirby liikkuu sinne, mikä ilmaan, sankarimme loikkaa.

Kirbyä klikkaamalla ja stylusta nopeasti vetäisemällä pilvipallura taas lentää haluttuun suuntaan astetta kovemmalla voimalla, jolloin tämä voi vaikkapa hajottaa palikoita tai tielle osuvia pahiksia. Lisäksi liikkumiseen on monia muitakin kikkoja: Kirbyä ympäriinsä vetämällä tämä esimerkiksi voi lentää varsin kohtuullisen ajan. 

Joukossa on Kirby-voimaa

Hommassa ei ihastuta kuitenkaan pelkkä kontrollien sulavuus ja toimivuus, vaan matkan varrella kerättävät ylimääräiset Kirbyt. Kentille ripoteltuja hedelmiä syömällä pelaajan hallussa olevien pikku-Kirbyjen määrä kasvaa, ja näiden hyödyllisyys ilmenee monin keinoin.

Kirbyjä voi kontrolloida esimerkiksi yksittäin haluamallaan tavalla, tai vaikkapa usuttaa vahvempien vihollisten kimppuun joukolla. Tietyt esteet, joista useat pitävät takanaan piilotettuja salaisuuksia, vaativat auetakseen tietyn määrän Kirbyjä. Näiden hengissä pysyminen on myös etenemisen edellytys: jokaisella pelin kentällä on tietty minimivaatimus, ja liian pieni Kirby-armeija ajaa uusintakierrokselle aiemmin läpäistyihin kenttiin.

Tämän kaiken alla Mass Attack pysyy myös uskollisena Nintendon casual-filosofialle: peruspeli on ystävällistä ja mukavaa pelattavaa, mutta piilotettuja salaisuuksia, kenttiä ja minipelejä koluaville tarjolla on myös rutkasti haastetta.

Kirby Mass Attackista ei juuri ole pahaa sanottavaa. Se on taattuun Kirby tyyliin pirteä, lempeä ja mukaansatempaava, ja kekseliäs sekä hyvin toimiva pelimekaniikka tekevät siitä kaikin puolin miellyttävää pelattavaa.

Mass Attack onkin mainiota jatkoa Nintendon pitkän hiljaiselon rikkoneelle aikakaudelle, jossa Mario Kartit, Super Mario Land 3D:t ja vastaavat ovat puhaltaneet laitekantaan uutta elinvoimaa. Ja mikä parasta, Mass Attackin myötä Nintendo DS ei ainakaan vielä täysin jää 3DS:n jalkoihin.

 

Lue myös

Katherine (PS3, Xbox 360)

Men of War: Vietnam (PC)

Resident Evil: Revelations (3DS)

Kingdoms of Amalur: Reckoning (PC, PS3, Xbox 360)