UUSIMMAT

Kirby Super Star Ultra (DS)

25.10.2010 16:00 | Antti Mutta

Tekijä: HAL Laboratory Inc.
Julkaisija: Nintendo
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivut: http://www.kirbysuperstarultra.com
Antti Mutta

 

Kannibalismi on edelleen yksi suurimmista tabuista. Eläimiä saa napostella, mutta ihmisten syöminen ei ole hyväksyttävää, vaikka olisi miten nääntymässä. Ja tietenkin siksi aihe kiinnostaa ja kiehtoo. Vai miten muuten voi selittää elokuvien ja pelien ainaisen zombibuumin?

Videopelimaailman kuuluisin kannibaali ei silti ole elävä kuollut. Kyseenalaista titteliä pitää nimittäin hallussaan hämmentävästi Nintendon pinkki syöppö Kirby. Söpö pallura ahmii vihollisen kuin vihollisen ilman omantunnon tuskia – tuoreimmassa tuotoksessa vieläpä useassa eri koitoksessa. Kirbyn vatsa siis täyttyy taas Super Star Ultrassa, mutta miten on pelaajan odotusten laita?

Vanhassa vara vähempään

Ainakin voi suoraan hylätä toiveet ihka uudesta Kirby-seikkailusta. Muistikortilla on uusioversio 13 vuoden takaisesta Kirby Super Starista, tai eurooppalaisittain Kirby’s Fun Pakistä. Uutta ovat pääasiassa minihaasteet ja mahdollisuus yhdessä pelaamiseen. Silti sisältöön suhteutettuna Ultra-lisänimike on yliammuntaa.

Super Star Ultrassa on kovin vähän pelattavaa, etenkin kestoltaan. Ranskalaisilla viivoilla listattuna vaikuttaisi, että paketti pursuaa Kirby-kivaa. Totta toinen puoli, puhtaasti määrällisesti näin onkin. Hahmo tunnetaan parhaiten tasohyppelyseikkailuista. Nämä ovatkin pääosassa, kun taas minipelit näyttelevät avustajan roolia.

Hämmästyttävän lyhyet tasoloikinnat ovat vallatonta vaaleanpunaista viihdettä. Kirby haukkaa vastustajan yhdellä kertaa sisäänsä ja saa syömänsä hurjimuksen erikoiskyvyt. Taviskirbynä kun eivät taidot riitä taisteluun. Posket ilmaa täyteen varastoimalla sankari voi sentään leijailla karkuun.

Ei ole Kirbyn voittanutta

Lentämiskyky on liikaa, vaikka onkin hahmon yksi tavaramerkeistä. Kirby on nimittäin muodonmuutostaitonsa ansiosta jo lähes voittamaton. Kun tähän vielä lisätään joko tekoälyn tai toisen DS:n omistajan ohjaama apuri, ei vihollisista ole vastukseksi. Loppuvihollisetkin kaatuvat, hups vain.

Ylivoiman tunne on huumaava. Valitettavasti juuri sen vuoksi lyhyet seikkailut ovat vieläkin lyhyempiä. Tyylipuhtaammat tasohyppelyt ovat alle tunnissa koettuja. Ainoan haasteen heittää roolipelimäisyyttä pikkuripauksen annosteleva aarremetsästys. Tässä voi, ja on syytäkin, tallentaa edistymisensä. Osuus on kuitenkin tylsää toistoa, vaikka muutama hyvä heitto roolipelien kliseistä saakin virnistelemään.

Hupsuja ovat minipelitkin. Kirbyllä juostaan kilpaa pomovihulaista vastaan. Samalla tietenkin syödään eteen tulevia herkkuja. Mässäilylinjaa jatkaa kirjaimellisesti osuus, jossa suu auki odotellaan liukuhihnalta tulevia ruokia. Pommeja on vain väisteltävä. Perinteisin miniatyyri-iloittelu on ammuntarata. Minipelejä on kuitenkin vain muutama, eivätkä nämä pidä mielenkiintoa pitkään koholla.

Prameaa palloilua

Yhtä ei käy kiistäminen: Super Star Ultra näyttää upealta. Värikäs ja pikkutarkka grafiikka maistuu makeammalta kuin aspartaami ja asesulfaami K yhteensä. Siis tietenkin vain, jos fantasiasöpöily maistuu. Tekijöiden taitoa ei omasta näkemyksestä huolimatta voi haukkua. Varsinkin Kirbyn eri muotoihin on panostettu antaumuksella. Kyllä kymmenisen vuotta sitten osattiin!

Aika on tosiaan kohdellut sankariamme päällisin puolin hyvin. Pinkin olion karisma ei ole kadonnut mihinkään. Visuaalinen ilme ei ole vanhentunut lainkaan. Jopa tuttu musiikki on kestänyt ajan hampaissa. Niin, ja kepeä kannibalismi on edelleen omaperäinen tapa vihollisten hävittämiseen ja hyväksikäyttämiseen.

Mutta vajavaisuus sisällössä on anteeksiantamatonta. Täyden hinnan maksaville pelaajille on yksinkertaisesti annettava enemmän vastinetta. Kirbyn mieliksi käyttäkäämme ruokavertausta: Super Star Ultran pelikattaus on kuin seitsemän cocktail-palaa, jota myydään yhtä monen ruokalajin ateriana. Ensi kerralla Kirbyn olisikin syytä palata täyden menun muodossa. HAL Laboratoriesin kokit, toive on heitetty ja pinkki pallo palautettu takaisin teille! Tehkää hyvin.

 

Lue myös

Alan Wake: The Writer DLC (Xbox 360)

Blade Kitten (PC, PS3, Xbox 360)

Comic Jumper (Xbox 360)

Dead Rising 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Dead Space: Ignition (PS3, Xbox 360)

Deathspank: Thongs of Virtue (PS3, Xbox 360)

Disciples III: Renaissance (PC)

Medal of Honor (PC, PS3, Xbox 360)