Uusimmat

Kult: Heretic Kingdoms (pc)

11.03.2005 00:00 Tero Lehtiniemi

Pc-roolipelejä on viime aikoina vaivannut iso ongelma: suurin osa lajityypin edustajista on joko moninpelattavia verkkoroolipelejä, tai sitten köyhiä Diablo-tyylisiä toimintanaksutteluita, iloisena poikkeuksena vain erinomainen Vampire The Masquerade: Bloodlines. Sacredin vanavedessä eurooppalaisten toimintaroolipelien sarjassa seuraa Kult: Heretic Kingdoms, joka onneksi pyrkii virkistämään hieman paikoilleen jämähtänyttä lajityyppiä muutamilla uusilla ideoilla.

Kerettiläisten kuningaskuntien maailmassa Jumala on kuollut ja uskonnon harjoittaminen kielletty. Vallitsevaa tilaa pitävät yllä inkvisiittorit, joiden toimenkuva noin pääpiirteittäin on kuin historiallisten esikuviensa vastakohta: kitkeä uskon rippeet väestöstä. Tämän lisäksi Inkvisitio hoitaa myös vähäpätöisempiä hommia, kuten pahojen henkien karkottamista.

Pelin päähenkilö on nuori naisinkvisiittori, joka sattumien kautta joutuu mukaan tapahtumiin, jotka voivat mullistaa Jumalattoman maailman täydellisesti. Kultin käsikirjoituksesta vastaa mm. Discworld Noirin käsikirjoituksesta vastannut Chris Bateman, ja juoni useine vaihtoehtoisine loppuineen onkin varsin mainio.

Sopusointua ja unimaailmaa

Vaikka Kult onkin pohjimmiltaan varsin tavanomainen toimintaroolipeli, ottaa se syvemmän juonensa ja keskusteluidensa lisäksi etumatkaa kilpailijoihinsa parilla muullakin keinolla. Näistä tärkein on tapa jolla taitoja haalitaan, attunement-järjestelmä. Lähestulkoon jokainen pelissä vastaan tuleva esine kätkee sisälleen piilotetun taidon, jonka saaminen käyttöön vaatii esineen käyttämistä niin kauan, että esineen keräämä kokemuspistemäärä on riittävä. Lisämaustetta soppaan tuo se, että kaikkia taitoja ei suinkaan saa käyttöön samalle hahmolle: useat taidot vaativat aktivoituakseen hahmon erikoistumista johonkin tiettyyn neljästä pääelementistä tai esimerkiksi sopivien panssarien tai aseiden käyttöä.

Toinen Kultin uudistuksista on Dreamworld, unimaailma, joka toimii rinnakkain pelin normaalimaailman kanssa. Näiden kahden maailman välillä voi siirtyä esteittä, ja onpa pelissä useita vain unimaailmassa toimivia taitojakin.

Dreamworldia ei valitettavasti hyödynnetä ihan niin paljon kuin voisi: Dreamworldin on tarkoitus toimia pakoreittinä tukalista tilanteista, mutta käytännössä unimaailmaa kansoittavat hirviöt ovat huomattavasti elävän maailman kollegoitaan vaarallisempia. Pahemmat hirvitykset seuraavat sankaritarta unimaailmaankin. Dreamworldia ei myöskään hyödynnetä ongelmanratkaisussa tarpeeksi alkua lukuun ottamatta. Jotenkin tuntuu, että hyvän idean kehittäminen olisi jätetty puolitiehen.

Tuttu juttu

Kun unohdetaan juoni, taitojen kerääminen ja Dreamworld toimii Kult: Heretic Kingdoms kuin mikä tahansa toimintaroolipeli. Demoneita, uskovaisia ja muita ilkimyksiä kuritetaan viihdyttävän vaihtelevissa maisemissa, mutta jopa testikokoonpanolla todella pitkiksi venyneet latausajat karttojen välissä ja pelitallenteita ladatessa häiritsivät. Sacredin ja Divine Divinityn lähes latausajattomaan meininkiin tottuneelle Kultin ratkaisu voikin tuntua oudolta. Muuten teknisestä toteutuksesta ei löydy napistavaa, mutta toisaalta ylistyssanojakaan ei voi viljellä.

Toimintaroolipelien ystäville Kult: Heretic Kingdoms on perusvarmasti toteutettua mättöä, jonka tekijätiimi on selkeästi innostunut pelistä. Onkin sääli, ettei kaikkea pelin sisältämää potentiaalia ole hyödynnetty täysin. Dreamworldikin toimii monessa kartassa lähinnä tekosyynä putsata alue kahteen kertaan. Kult on joka tapauksessa viihdyttävä parinkymmenen tunnin seikkailu, eikä hyviä roolipelejä, edes kevyempiä, tule pc:lle nykyään liikaa.

Tekijä: 3D People
Julkaisija: Project 3 Interactive
Testattu: Pentium 4 2,6GHz, 1 Gt RAM, Geforce FX 5600 256 Mt RAM
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: 1,2 GHz prosessori, 256 Mt RAM, DirectX 8.1-yhteensopiva näytönohjain 32 megalla muistia, Windows 2000/XP, DirectX 9.0a.
Pelin kotisivu: www.p3int.com/kult