Last Window: The Secret of Cape West (DS)

26.10.2010 21:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Cing
Julkaisija: Nintendo
Testattu: DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Last Window: The Secret of Cape West
Tero Lehtiniemi

 

Etsiväseikkailujen tekeminen on vaativaa puuhaa. Juonenkäänteiden ja pelimekaniikan yhteispelin on oltava sillä tasolla, että erilaisten C.S.I- ja mitälie sarjojen parissa vellova pelien potentiaalinen pelaajaryhmä jaksaa kiinnostua siitä keskimääräistä TV-sarjan jaksoa pidemmäksi ajaksi.

Joskus tämä onnistuu, joskus ei. Entiseen hotelliin sijoittuva, entisen poliisin tähdittämä Last Window: The Secret of Cape West ei äkkiseltään kuulosta kovin raflaavalta, mutta aina on parempi yllättyä positiivisesti kuin pettyä koviin odotuksiin, eikö?

Last Window perustuu sen tehneen Cing-firman aikaisempaan peliin, Hotel Dusk: Room 215:een. Yhtäläisyyksiä löytyykin luonnollisesti enemmän kuin Pamela Andersonista ja Johanna Tukiaisesta konsanaan. Pelin päähenkilönä on Kyle Hyde, aiemmin yksityisetsivä, nykyisin potkut saanut yksityisetsivä. Hyde elää sittemmin asuintaloksi muutetussa Cape West -hotellissa. Kun vuokraemäntä päättää eräänä ei-niin-kauniina päivänä potkaista kaikki vuokralaiset pihalle ja myydä koko puljun, käynnistyy tapahtumaketju joka johtaa etsivähommat jo jättäneen Kylen hotellin ja oman menneisyytensä synkkiin salaisuuksiin.

Pelin esillepano on edeltäjänsä tavoin varsin persoonallinen. DS:ää pidetään kädessä ikään kuin kirjana, jolloin toinen ruutu näyttää Kylen puheet ja 3D-näkymän kulloisestakin ympäristöstä, kun taas toisella hoidetaan liikkuminen, esineiden valinta ja keskustelut.

Käyttöliittymä on tehokas. Liikkuminen hoidetaan ohjaamalla Kylen hahmoa pohjakartalla, ja siellä olevia kiintopisteitä, kuten henkilöitä tai huonekaluja lähestymällä voi siirtyä lähempään tarkastelutilaan esimerkiksi johtolankojen etsimiseksi. Pienten esineiden valinta piskuiselta DS:n ruudulta ei suurimman osan ajasta edes ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella, koska esineiden osumapinta-ala on pidetty asianmukaisen järkevänä.

Johtopäätös!

Peli onkin pohjimmiltaan varsin perinteinen etsiväseikkailu. Välillä tutkitaan asuintaloa johtolankojen toivossa, välillä jututetaan sen asukkaita ja vieraita, välillä taas ratkotaan yksinkertaisia, stylusta hyödyntäviä puzzleja.

Varsinaisen mysteerin selvittäminen jää kuitenkin tarinankerronnan vastuulle. Vaikka peli jakeleekin tökerön huonoista keskusteluvaihtoehdoista game overia kohti vieviä ”punaisia pisteitä”, pääasiallisesti peli koostuu keskusteluiden seuraamisesta ja järjestelmällisestä kysymysten esittämisestä. Ja keskustelut ovatkin pelin suola. Japanilaisen firman tekemäksi peli tarjoaa suorastaan erinomaisesti käännettyä dialogia, kieroja, persoonallisia hahmoja ja kutkuttavan hitaasti kehittyvän mysteerin. Jumiutumista ei käytännössä pääse tapahtumaan, koska Hyden johtopäätökset ohjaavat pelaajaa selkeästi aina oikean suuntaan. Joitakin tällainen lähes kiskoilla tapahtuva eteneminen saattaa tietysti pänniä, mutta tarina on yksinkertaisesti niin tehokkaasti rakennettu, että peliä huomaa pelaavansa ihan vain sen seuraamisen ilosta.

Kärsivällisyyttä tosin vaaditaan. Kaikki puzzleista eivät ole ihan selkeimmästä päästä, ja pitkät keskustelut ja hidas eteneminen voivat olla joillekin liikaa. Pelkän puhtaan mysteerin selvittämisen lisäksi siitä nauttiminen vaatii uppoutumista pelin poikkeuksellisen hienosti rakennettuun henkilögalleriaan, asiaan jollaista nykypeleissä näkee aivan liian harvoin.

Kun kutkuttavaan mysteeriin, hienoihin henkilöihin ja hyvään dialogiin yhdistetään vielä peliin kuin nyrkki silmään sopiva taiteellinen ulkoasu, ei voi kuin olla yllättynyt. Muutaman kerroksen korkuiseen asuintaloon on ympätty niin syvällinen kokemus, että suorastaan harmittaa, että tällainen luomus jää todennäköisesti harvojen huviksi. Jo ihan sen hidastempoisuuden ja siitä pidetyn pienen metelin takia. Mikäli hyvä etsiväseikkailu laadukkaalla dialogilla saa kuitenkin sukat pyörimään jaloissa, ei Last Windowin kanssa voi todellakaan mennä vikaan.

 

Lisää aiheesta

Hotel Dusk: Room 215 (DS)

Hotel Duskissa on tehty lukuisia yllättäviä ratkaisuja. Jo pelkästään tarina yllättää mittakaavallaan. Tapahtumat näet sijoittuvat pieneen, ilmeisesti Yhdysvaltain keski-lännessä sijaitsevaan hotelliin. Sen asukkien ja työntekijöiden tarinat ja kohtalot kietoutuvat pian toisiinsa erikoisin tavoin, sillä hotellilla on paljon tarjottavaa kulissiensa takana. Ja kaiken ytimessä on hotellin huone numero 215, jonka väitetään toteuttavan yöpyjiensä toiveet…

Lue myös

Alan Wake: The Writer DLC (Xbox 360)

Dead Space: Ignition (PS3, Xbox 360)

Deathspank: Thongs of Virtue (PS3, Xbox 360)

Final Fantasy: The 4 Heroes of Light (DS)

Puzzle Quest 2 (DS, PC, Xbox 360)

Recettear: An Item Shop’s Tale (PC)

 

Muropaketin uusimmat