Lego City Undercover: The Chase Begins (3DS)
Tekijä: Travellers’ Tales
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS, Wii U
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Lego City Undercover: The Chase Begins
Arvostelija: Miikka Lehtonen
Wii U:lle keväällä ilmestynyt Lego City Undercover oli iloinen yllätys: hauskaa huumoria, hyvää open world –toimintaa ja rempseää menoa koko perheen GTA:n henkeen. Dome tykkäsi pelistä suosituspeukun arvoisesti.
Mikäli kotoa ei kuitenkaan löydy Wii U:ta, vaan 3DS, nyt tarjolla olisi sama kokemus. Ainakin teoriassa. Vaan ei käytännössä.
Lego City Undercover: The Chase Begins on selvästi sukua Wii U –isoveljelleen, mutta ei sama peli. Se kertoo tarinan siitä, miten Chase McCainista tuli se koko maailman rakastama superkyttä, joka Wii U –pelissä nähtiin. Ominaisuudet ovat myös kuin isoveljeltä lainattuja: valtava avoin pelimaailma, huimat määrät erilaisia ajoneuvoja, kamalasti tekemistä ja löydettävää sekä kaaosta koko rahan edestä.
Kehitystiimi on siis ollut kunnianhimoinen. Turhankin, sillä 3DS:n rajat tulevat vastaan jo alkumetreillä, mutta peli vain porhaltaa eteenpäin kaasu pohjassa. Lopputulos on aika karua katsottavaa.
Toimintaa koko rahan edestä
Puitteet ovat todellakin kunnossa. Reilun 10 pelituntinsa aikana The Chase Begins kertoo Chase McCainin taustatarinan. Tarina alkaa nöyrästi kahvia ja donitseja kuskaamalla, kadonneita koiria etsimällä ja muita pikkukeikkoja heittämällä, kunnes Chase saa suuren tilaisuutensa ja pääsee paitsi parrasvaloihin, myös elämänsä keikan kylkeen kiinni.
Aivan kuin Wii U:llakin, kaikki tapahtuu avoimen pelimaailman keinoin. ”Koko perheen GTA” on hyvinkin osuva tiivistelmä, sillä Chase voi lainailla vastaantulijoilta autoja ja huristella niillä pitkin suunnatonta pelialuetta etsimässä kätkettyjä juttuja, sivutehtäviä ja kerättäviä esineitä, sekä tietenkin tekemässä niitä tarinaan liittyviä pääkeikkoja.
Niissäkin mielikuvitus on lentänyt ja peli ottaa hyvin kaiken irti Lego-aiheestaan. Miten vaikkapa lyhtypylvääseen törmännyt donitsiauto saadaan takaisin toimintaan? Tietenkin purkamalla se palasiksi ja kasaamalla taas entistä ehommaksi! Samaa ideaa hyödynnetään muuallakin paitsi tehtävissä, myös erilaisten kätkettyjen juttujen löytämiseksi. Toki Lego-lisenssiä hyödynnetään myös siinä, että Chase voi vapaasti vaihdella ulkoasuaan tarinan myötä karttuviin vaihtoehtoihin. Erilaiset asut tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia ja kykyjä, jotka eivät mullista peliä, mutta piristävät kylläkin sitä.
Rytmitys on muutenkin kohdallaan. Peli on jaettu suurempiin tehtäväkokonaisuuksiin, joissa jahdataan aina yhtä pomoa ja tämän jengiä. Osiot ovat juuri sopivan mittaisia, eivätkä ideat ehdi vanhentua ennen kuin The Chase Begins heittää eteen jotain uutta: uuden alueen, uuden rikollisjengin, uuden puvun tai jotain, minkä ansiosta peli tuntuu taas tuoreelta.
Kontrollit toimivat myös hyvin. Peli ottaa hyödyn irti 3DS:n mahdollisuuksista. Alempaa näyttöä hyödynnetään esimerkiksi karttojen näyttämiseen. Kiikareista tähystettäessä taas ruutua voi käännellä itse konsolia naamansa edessä liikuttelemalla. Peruskamaa tämäkin, mutta silti: kiva että alustan mahdollisuudet huomioidaan.
Jos puhuttaisiin pelkästä sisällöstä, hymyni olisi paljon leveämpi kuin nyt, sillä The Chase Begins on pelinä hauska. Valitettavasti 3DS:n rajoitukset asettavat sen eteen sellaisia ansoja, ettei peli selviä loppuun saakka – tai oikeastaan edes alkumetreistä – kompastumatta.
Hyvä peli, väärä alusta
Heti pelin käynnistettyäni olin vaikuttunut siitä, miten nättiä Lego City Undercoverin grafiikka oli. Mallit ovat toki yksinkertaisia, mutta pelimaailma on värikäs, selkeä ja hauska. Valitettavasti tästä maksetaan kova hinta, sillä kun en enää katsellut vain vieressä olevaa seinää, ruudunpäivitysnopeus tipahti todella matalaksi. Ja kun Chase hyppää auton rattiin, moottorin rajat paukkuvat urakalla. Kehitystiimi on yrittänyt puskea maailman täyteen sumua, joka rajoittaa näkyvyyttä ja näin teoriassa helpottaa konsolin työtä, mutta ei se auta: ajaminen on tuskallista, koska ruudunpäivitysnopeus takkuaa niin paljon.
Lisärasitteena lyhyestä näköetäisyydestä johtuen rakennukset, esineet ja hahmot ponnahtelevat esiin harmittavan lähellä, jolloin ennakointi ja jopa suunnistaminen ovat välillä hankalia operaatioita. 3DS-versio kärsii myös Wii U –version ongelmasta, eli tuskallisen pitkistä lataustauoista. Peliä käynnistettäessä saa odotella lähes minuutin ennen kuin pääsee pelaamaan ja samanlaisia taukoja on tiedossa useita enemmänkin.
Ikävää on myös se, että Wii U –versiosta tuttua puhetta ei ole saatu mahtumaan 3DS-versioon. Huumori menettää paljon tehoaan kun nokkelat sanailut täytyy lukea ruudulta. Hahmot eivät tunnu yhtä eläviltä tai toimivilta ja muutenkin suuri osa pelin charmista lentää ikkunasta pihalle.
Lego City Undercover: The Chase Begins ei ole varsinaisesti huono peli, mutta tekniset rajoitukset ja kompastuskivet vesittivät peli-iloani sen verran, että eihän tästä voi jäädä kuin suu mutruun. Kannattaa odotella alennusmyyntejä, valitettavasti.
Wii U:n pelivalikoiman ollessa kovin ohkainen Lego City Undercoverilta on odotettu paljon. Onneksi peliin on myös panostettu, sillä pienen alkuköhimisen jälkeen paketista paljastuu laadukasta pelattavaa suorastaan tolkuttoman paljon.
Valtaosa Lego-peleistä on parodioinut tunnettuja leffasarjoja virallisen lisenssin turvin. Tällä tapahtumapaikkana toimii elokuvakulissien sijaan Legon oma Lego City -kaupunki. Virallisen lisenssin puuttumista ei kuitenkaan tarvitse pelästyä, sillä peli on tungettu täyteen huumoria ja viittauksia tunnettuihin elokuviin.
Lisää aiheesta
Lego Batman 2: DC Super Heroes (PC, PS3, Xbox 360)
Lego Harry Potter: Years 5-7 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)
Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)
Lego The Lord of the Rings (PC, PS3, Wii, Xbox 360)
Lue myös
Borderlands 2: Psycho Pack DLC (PC, PS3, Xbox 360)
Monster Hunter 3 Ultimate (Wii U)
Prison Architect –alfa-ennakko (Mac, PC)