UUSIMMAT

Lego Harry Potter: Years 5-7 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

21.12.2011 16:49 Juho Anttila

Tekijä: Traveller’s Tales
Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu:http://harrypotter.lego.com
Arvostelija: Juho Anttila

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös Harry Potter. Elokuvapuolella loistanut tarina ei ole ollut parhaimmillaan peleissä, pois lukien erinomainen Lego Harry Potter. Nyt on tullut aika solmia kiinni myös palikka-Potterin juonenpäät.

Traveller’s Tales jatkaa omalla mukavuusalueellaan operoimista. Lisää legoja, lisää hahmoja ja sama tuttu pelattavuus. Tuskinpa tämä silti sarjan faneja haittaa, sillä uusi Lego-Potter on sarjan paras suoritus.

Ensimmäisen osan tapaan Lego Harry Potter: Years 5-7 sisältää neljän elokuvan tapahtumat pungettuna legomaisen humoristisen suodattimen lävitse. Lopputuote on koko perheen kevyt seikkailu, joka on parhaimmillaan kahdestaan pelattuna.

Uusimman Lego-pelin kohdalla tarinankerronnallinen haaste on entistä suurempi, sillä Potter-saagan viimeisten osien tapahtumat ovat sangen synkkiä ja väkivaltaisia. Synkän ja pelottavan kääntäminen hauskaksi ja kepeäksi kunnioittaen samalla lähdemateriaalin henkeä ei ole helppo haaste. Onneksi Traveller’s Talesilla on vuosien kokemus Lego-leikeistä.

Deja Vu

Kaikki Lego-pelit ovat perusmekaniikaltaan samanlaisia, kulloisenkin teeman mukaisesti maustettuna. Maailma on täynnä Lego-palikoista rakennettuja esineitä. Valtaosa näistä on myös tarkoitus pistää niin sanotusti päreiksi. Osasta puolestaan rakennetaan jotain, joka auttaa eteenpäin pääsemistä. Yleensä sekin, mikä juuri rakennettiin, rikotaan.

Kuulostaa väkivaltaiselta, mutta sitä se ei oikeastaan ole. Meininki on kevyttä, värikästä ja huoletonta. Kaikki kerrotaan huumorin keinoin. Omaa kieltään mumisevat, ilmeilevät ja elehtivät Lego-ukot ovat hauskoja jo sellaisenaan, puhumattakaan pelisarjalle ominaisesta hersyvästä huumorista.

Aivan pelkkään saman kaavan toistamiseen ei sentään sorruta. Traveller’s Talesin tapana on lisätä peleihin käsiteltävään aiheeseen sopivia uusia ominaisuuksia. Aina ei ihan onnistuta, kuten kävi Lego Star Wars III:n kohdalla. Nyt osumatarkkuus on huomattavasti parempi

Velhot ja velho-oppilaat käyttävät loitsuja, mikä näkyy myös pelissä. Hahmosta riippuen käytössä on vino pino taikoja, joille jokaiselle löytyy oma käyttötarkoituksensa. Uutuuksista hauskin on vesisuihku, joka sopii niin kukkien kasteluun kuin myös vaikkapa tulipalojen sammuttamiseen. Toisella loitsulla saa punaisista seinistä irrotettua etukäteen määrätyn kokoisen palan.

Velhojen väliset kaksintaistelut ovat myös uusi ominaisuus. Pelaaja asettuu rinkiin vihamielisen vastustajan kanssa. Värikoodaus näyttää, mitä loitsua pitää käyttää osuakseen viholliseen. Oikean loitsun valinnan jälkeen naputetaan vielä määrättyä nappulaa, kunnes loitsu osuu maaliinsa. Tämä toistetaan neljä kertaa, kunnes vihollinen kellistyy.

Kaksintaistelut ovat hauskaa vaihtelua peruskaavaan, mutta viimeisissä kentissä niitä jaetaan jo hieman liian isolla kädellä. Elokuvasarjan loppua kohden lisääntyvä sotaisuus on myös kuplinut pelin puolelle. Se ei ole hyvä asia, koska pelin viehätys perustuu ensisijaisesti etsimisen ja löytämisen ilolle. Taisteleminen ei koskaan ole ollut Lego-pelien vahvinta alaa.

Valtavasti tekemistä

Alun perin Lego-pelit koostuivat rajallisen kokoisesta kotialueesta ja tarinaa eteenpäin vievistä tehtävistä. Kotialueen merkitys on kasvanut pelistä toiseen. Uusin Lego Harry Potter vie tämän ajatuksen pidemmälle kuin yksikään Lego-peli tätä aiemmin.

Tylypahka ympäröivine alueineen tarjoaa pelattavaa ja löydettävää tuntikausiksi. Selvästi yli puolet peliajasta kuluu tehtävien ulkopuolella osallistuen uusia loitsuja esitteleville oppitunneille, tutkien paikkoja ja etsien salaisuuksia. Rajaa avoimen leikkipuiston ja tiukasti käsikirjoitettujen tehtäväsarjojen välillä hämärretään urakalla.

Iso osa alueista on toki tuttuja jo edellisestä pelistä. Tylypahka on yhä Tylypahka ja taustoja kierrätetään surutta. Etsittävät salaisuudet ovat kuitenkin ennennäkemättömiä ja uusia alueita riittää roppakaupalla. Yhtä lailla uutta ovat myös mustavalkoiset unijaksot, jotka vievät tarinaa eteenpäin varsinaisten tehtävien ulkopuolella.

Juonipohjaisia tehtäviä riittää yhteensä 24 kappaletta, kuusi jokaista elokuvaa kohden. Tarina kerrotaan tavalla, joka ei välttämättä avaudu elokuvia näkemättömille. Leffat katsoneelle tarjotaan sen sijaan monet hyvät naurut traagistenkin tapahtumien kokiessa parodiakäsittelyn.

Niitä mainittuja salaisuuksia riittää myös tuhottoman paljon. Jokainen huone ja jokainen tarinatehtävä on pumpattu täyteen löydettävää. Vain osa on saavutettavissa ensimmäisen läpipeluun aikana. Iso osa palkinnoista vaatii erikseen avattavien temppujen tai tiettyjen hahmojen käyttämistä. Mainittuja hahmoja on muuten löydettävänä ja ostettavana hirmuinen määrä.

Kaikkia salaisuuksia havittelevalle pelin läpäiseminen onkin vasta alkua. Mukavan mittaisen kampanjan jälkeen tunteja saa upotettua peliin vielä roppakaupalla ennen kuin peli on sataprosenttisesti selätetty. Rahalle riittää vastinetta.

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lego-peleistä parhain

Tasapainottelu tympeän toiston ja toisaalta tutun kaavan hiomisen välillä on vaikeaa. Traveller’s Tales ei ole aina onnistunut siinä täydellisesti, mutta tällä kertaa toteutus on kohdallaan. Lego Harry Potter: Years 5-7 on koko pitkän pelisarjan tähän mennessä paras suoritus.

Kaikki se, mikä Lego-peleissä on aiemmin tehty oikein on säilytetty uutukaisessa. Myös uudet lisäykset ovat pääosin onnistuneita. Myös pelin tekniikka on kohdallaan. Onnistunut tasapaino Lego-palikoiden ja realistisempien taustojen välillä saa pelin näyttämään kauniilta mutta samalla legomaiselta. Toisin kuin edeltäjänsä, peli ei myöskään kaatuillut tai jumiutunut kertaakaan testien aikana.

Pelaaminen on mukavaa yksinkin, mutta aivan erityisen hauskaa se on samalla konsolilla kahdestaan. Jo muutaman Lego-pelin ajalta tuttu ruudun jakaminen dynaamisesti siinä vaiheessa, kun hahmot harhailevat tarpeeksi kauas toisistaan, lisää vapautta liikkua ja tutkia paikkoja myös itsenäisesti. Tämän ominaisuuden näkisi mielellään myös monissa muissa samalla konsolilla pelattavissa peleissä.

Lastenpelien joukossa Lego-pelit ovat aina erottuneet edukseen. Niin myös nyt. Harva nuoremmille suunnattu peli on, ikävä kyllä, näin monipuolinen ja viimeistelty. Eikä legoilu ole lasten yksinoikeus. Varsinkin hyvässä seurassa Lego Harry Potter viihdyttää kaiken ikäisiä. Lego Harry Potter: Years 5-7 paitsi paras Harry Potter -peli, myös tähän mennessä onnistunein Lego-peli. Mikäpä sen parempi ostosuositus Legojen ja Harry Potterin ystäville.

 

Lisää aiheesta

Lego Harry Potter: Years 1-4 (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Pirates of the Caribbean (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Rock Band (PS3, Wii, Xbox 360)

Lego Star Wars III: The Clone Wars (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Lue myös

F1 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

Fractal: Make Blooms Not War (iOS, Mac, PC)

Kinectimals: Now with Bears! (Xbox 360)

Mario Kart 7 (3DS)

Rayman Origins (PS3, Wii, Xbox 360)

Trine 2 (Mac, PC, PS3, Xbox 360)