Uusimmat

Lego Jurassic World (PC, PS3, PS4, PS V, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

30.06.2015 18:30 Miikka Lehtonen

Tekijä: Traveller’s Tales
Julkaisija: Warner Bros
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: 3DS, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP, tuplaydinprosessori, 2 Gt keskusmuistia, DirectX 10 -yhteensopiva näytönohjain, aktiivinen nettiyhteys
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: http://www.lego.com/en-us/jurassicworld/games/videogames
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Lego-peleillä on jo pitkät ja monihaaraiset juuret. Supersankarit, merirosvot, hobitit ja ties mitkä fantasiaolennot ovat jo saaneet omat Lego-käsittelynsä. Nyt on dinosaurusten vuoro.

Ja kun nyt pitkän odotuksen jälkeen tarjoillaan dinosauruksia, niitä saakin sitten koko rahan edestä. Levyltä kun ei suinkaan löydy pelkkää Jurassic Worldia vaan paljon muutakin.

Jurassic World on kesän suuria elokuvia – vaikka kuulemma onkin vähän mitä on – joten ymmärrän hyvin, että peli on nimetty sen mukaan. Nimi on silti hieman harhaanjohtava, sillä päävalikosta voi hypätä Jurassic World –tarinan ohella myös koko dinosaurusinnostuksen aloittaneeseen ja jo parinkymmenen vuoden ikään ehtineeseen Jurassic Park -pelitilaan. Kun sen lopputekstit pyörivät, viereen aukesi sisäänkäynti Jurassic Park: The Lost World –tarinatilaan, sen perään vielä Jurassic Park III -tarinakin. Samalla rahalla saa siis peräti neljä Jurassic Parkia!

Nuorille dinofaneille

Tarinat seurailevat suuripiirteisesti elokuvien tapahtumia. Alkuperäisessä Jurassic Parkissa siis hätistellään tyrannosaurus rexiä autojen kimpusta, piileskellään raptoreilta keittiössä ja niin edelleen.

Toki tarinoita on hieman muokattu, laajennettu ja muutenkin parsittu. Elokuvissa pieniksi jääneistä sivukohtauksista on kehitelty suurempia pelin hetkiä ja niitä on muutenkin tuunailtu. Ketään ei tietenkään revitä kappaleiksi, vaan brutaalin väkivallan tilalla on huumoria. Esimerkiksi muka raptorien ruuaksi joutunut duunari pakeneekin paikalta sukukalleuksiaan peitellen vaatteiden roikkuessa dinojen suupielistä.

Lego-pelistä kun on kyse, tarinatilassa seikkailee jos jonkinlaisia elokuvien hahmoja. Tarinatilassa pelataan tietenkin tarinan senhetkisiin käänteisiin sopivilla hahmoilla, mutta jo läpäistyihin kenttiin voi palata vapaasti myöhemmin. Tällöin myös valita itse sankarinsa. Niin kannattaakin tehdä, sillä kentät on jemmattu täyteen erilaisia salaisuuksia ja sivupolkuja, joiden avaamiseen tarvitaan muiden hahmojen kykyjä. Joku osaa hakkeroida tietokoneita, toinen jäljittää saalista ja kolmas ei pelkää hajuja, joten hän voi sukeltaa jääkaapin kokoiseen dinojätökseen etsimään aarteita.

Mukavana Jurassic Park –erikoisuutena kaikki pelin hahmot eivät suinkaan ole ihmisiä, vaan matkan aikana leikitään usein dinosaurusta. Suuresta koostaan huolimatta dinot ovat Lego-hahmoja siinä missä muutkin, eli kaikilla on omat erikoisjuttunsa, joilla kuljetetaan tarinaa ja etsitään aarteita: triceratops osaa puskea juttuja mäsäksi, raptorit taas vaania saalista ja loikkia korkealla olevien juttujen kimppuun.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Käytännössä pelattavuus etenee samalla tavoin kuin muissakin Lego-peleissä. Kohtalaisen suurissa pelitiloissa voi etsiä kätkettyjä juttuja, keräillä aarteita ja ratkoa todella simppeleitä puzzleja. Miten simppeleitä? Ovi on lukossa ja lukon avain on mäsänä. Vieressä on duunari, joka toteaa, että ”voi pahus kun tuo avain nyt sattui hajoamaan, osaako joku korjata sen”. Duunarin jalkojen juuressa taas on hyppivä pino Legoja, joista voi kasata uuden avaimen ja avata oven. Toista kunnes lopputekstit pyörivät.

Kun oikein haastavaksi mennään, soppaa on sotkettu niin, että puzzlen ratkaisuun tarvitaan yhtä aikaa kahta hahmoa. Toinen vetää vipua, toinen juoksee auenneesta ovesta. Ihanteellisessa maailmassa molempia ohjaa ihminen, sillä Lego-pelit ovat parhaimmillaan kahdestaan, mutta yksinkin voi hahmojen välillä vaihdella sujuvasti.

Niin, Lego Jurassic World todellakin on peli, joka on suunniteltu nuoremmalle väelle. Sen näkee huumorista, tarinan yleisestä lapsiystävällisyydestä ja pelin helppoudesta. Ja tässä kohtaa tuleekin pieni ongelma, sillä peli ei sisällä lainkaan suomenkielistä versiota. Elokuvista pöllittyjä puheita en nyt ehkä odottanutkaan saavani kotimaisella kielellä, mutta edes tekstit olisi voinut kääntää. Nyt peli ei välttämättä ihan aukea kohdeyleisölleen.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Suoraan jurakaudelta?

Viljelen arvostelussa vähän väliä ”kuten muissakin Lego-peleissä” –tyylisiä ilmauksia aika runsaasti ja siihen on syy: Lego Jurassic World ei riko muottia, vaan se on hyvin samanlainen kuin ne miljoona muutakin Lego-peliä. Tämä ei välttämättä ole huono juttu, sillä tarjolla on letkeä, sujuva ja viihdyttävä toimintaseikkailu.

Toisaalta kun peliä lähestyy sellaisen pelurin perspektiivistä, joka on pelaillut reilut puoli tusinaa muutakin Lego-peliä, homma alkaa hiljalleen maistua vähän puulta. Hahmot ja puitteet vaihtuvat, mutta pelattavuus ei.

Pieniä joukosta erottavia juttuja toki löytyy. Dinoilla pelaaminen, oman dinosauruksen suunnittelu ja toki myös viralliset Jurassic Park –puitteet.  Mutta löytyykö niitä tarpeeksi? Se riippunee perspektiivistä. Kunpa peliä voisi pelata suomeksi, sillä tällöin sitä voisi mainiosti suositella nuorelle dinosaurus-fanille mukavaksi ja harmittomaksi Jurassic Park –lisenssituotteeksi. Nyt se on vähän hankalampaa.

Sanotaan siis vaikka näin: jos Lego-pelit maistuvat ja Jurassic Park kiinnostaa, tässä niitä on samassa paketissa.

 

 

Colin Trevorrow’n ohjaama ja Steven Spielbergin tuottama Jurassic World sijoittuu aikaan pari vuosikymmentä ensimmäisen elokuvan jälkeen. Dinosauruspuisto on nyt auki ja kerää Isla Nublarin saarelle 20 000 asiakasta joka päivä. Yleisö on kuitenkin jo niin tottunut dinosauruksiin, että huvittelukeskuksen väki joutuu jatkuvasti kehittelemään uusia vetonauloja. Hevisauruksen sijaan rahat on päätetty pistää mutanttilisko Indominus Rexiin, joka on hiivatin häijy paskiainen.

Koska Jurassic jotain ja ihminen ja tiede ja blaa blaa blaa, huippuälykkääksi osoittautuva Indominus Rex pääsee pakoon vankilastaan ja ryhtyy lahtaamaan kaikkia tielleen osuvia. Sitten kiljutaan ja huudetaan ja juostaan ja toivotaan, että joku olisi vaivautunut kirjoittamaan Jurassic Worldille ihan oikean tarinan. Nyt käsikirjoitus on nimittäin turhan epäsuhtainen yhdistelmä alkuperäisen Jurassic Park -trilogian palasista. Mukaan on saatu ujutettua uusiakin aineksia, kuten dinosaurusten käyttö sotilasprojekteissa, mutta nämä ideat on isketty koriin täysin raakileina.

Jurassic World on yksi Hollywoodin tehostemyllytys muiden joukossa

 

Lisää aiheesta

Angry Birdsien seuraava valtaus: Legot 

Lego Batman 3: Beyond Gotham (Mac, PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One) 

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360) 

Lego Marvel Super Heroes (3DS, DS, PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox 360, Xbox One)  

Lego Rock Band (PS3, Wii, Xbox 360) 

Lego Star Wars: The Complete Saga (PS3, Wii, 360) 

Legot haastavat kohta Skylandersin ja Disney Infinityn 

Lelupeli LEGO Dimensions varmistui – katso julkaisutraileri