Lego Star Wars: The Complete Saga (PS3, Wii, 360)

28.01.2008 17:09 | Petteri Kaakinen

Aikoinaan kukaan ei varmastikaan osannut odottaa ensimmäiseltä Lego Star Warsilta mitään erikoista. Siksi yllätys oli sitäkin suurempi, kun se oli oikeastikin hyvä peli. Menestys tarkoitti myös jatko-osaa, joka julkaistiin vuotta myöhemmin.

Ennen kuin pelin kehittäjät siirtyvät lopullisesti eteenpäin tulevien Lego Indiana Jones- ja Batman-pelien pariin, Lego-pelivillityksen aloittaneesta Lego Star Warsista julkaistaan tuhti kokoelma, joka tarjoaa alkuperäiset julkaisut runsaalla lisäsisällöllä varustettuna.

The Complete Saga kasaa molemmat aikaisemmin julkaistut Lego Star Wars -pelit yhteen pakettiin. Se kertoo koko tarinan aina nuoren Anakin Skywalkerin löydöstä Darth Vaderin ja keisari Palpatinen kuolemaan asti. Tarinallisesti tämä ei tietenkään tarjoa leffat nähneille mitään uutta, mutta Lego-huumorilla höystetyt välipätkät ovat silti oudolla tavalla viihdyttäviä.

 

Lapsille suunnattua, mutta myös aikuisten mieleen

Jos on pelannut Lego Star Warsia aikaisemmin, tietää mitä odottaa myös kokoelmalta.  Tietämättömille tiedoksi, että pelaaminen koostuu kevyestä toiminnasta sekä ongelmien ratkonnasta. Kuuden elokuvan läpikäynnin aikana pelaaja saa ohjattavakseen kaikki tutut Luket, Han Solot sekä myös vähemmän merkittäviä hahmoja. Kaikilla on käytössään liuta kykyjä, jotka auttavat eteenpäin pääsemisessä. Jedit käyttävät luonnollisesti jedi-voimiaan esineiden liikuttelemiseen ja korkeiden esteiden ylittämiseen, kun taas droidit osaavat aukoa lukitut ovet.

The Complete Saga näyttää muille mallia, miten hyvät kokoelmat tehdään. Se tarjoaa todella paljon uutta sisältöä ja jo ennestään hyviä pelejä on muokattu entistäkin paremmiksi. Ensimmäisessä trilogiassa voi nyt käyttää toisen osan esittelemiä uudistuksia ja tarjolla on entistä enemmän kenttiä, pelattavia hahmoja sekä muuta ekstraa. Tekeminen ei lopu heti kesken, varsinkaan jos jaksaa aukaista kaikki salaisuudet ja etsiä kerättävät tavarat. Myös PS3-version Sixaxiksen liikkeentunnistusta käytetään hyväksi, joskaan ei hirveän hyvin. Nopeilla kiitureilla lentely ei vain toimi toivotulla tavalla, vaikka yliherkkiin kontrolleihin tottuu jossain määrin ajan myötä.

Lego Star Warsin meriitiksi voi lukea sen, että se sopii kaikille. Tätä peliä voivat pelata niin lapset kuin aikuiset, yhdessä tai erikseen. Pääseikkailu on ehkä turhankin simppeli kokeneemmille pelaajille, mutta kenttien kaikkien salojen avaaminen vaatii jo enemmän paneutumista. Kahden pelaajan nettimoninpeli lisää sekin elinikää suunnattomasti. Offline- ja online-moninpelimuodot ovatkin Lego Star Warsien parasta antia.

Jos tästä täytyy ne pakolliset huonot puolet sanoa, niin sitten voisi ehkä huomauttaa tämän olevan jo liiankin tuhti paketti ottaen huomioon pelimekaniikan yksinkertaisuuden. Taistelut ovat pääsääntöisesti sitä yhden ainoan hyökkäysnappulan hakkaamista. Puzzletkin ratkeavat hieman liian usein vain nappia painamalla. Yksinkertaisuudesta johtuen pelaaminen maittaa etenkin yksinpelinä parhaiten lyhyissä annoksissa.

Kunniakas lopetus Legojen täyttämälle saagalle

Tekninen puoli ei ole kokenut kuin enintään pientä viilausta ja resoluutiokin on nostettu 1080p:hen. Legot näyttävät Legoilta ja laserpyssyjen lasersäteet näyttävät siltä kuin niiden pitääkin, mutta grafiikat eivät hämmästytä missään mielessä. Välipätkissä ei ole ollenkaan ääninäyttelyä, vaan asiat yritetään välittää pelaajalle liioitelluilla ja usein humoristisilla elkeillä. Musiikki on sitä itseään. John Williamsin sävelmät kuulostavat samalta kuin aina ennenkin, eli erinomaisilta, olettaen ettei niihin ole jo kyllästynyt kaikkien näiden vuosien sekä lukuisten Star Wars -elokuvien ja pelien jälkeen.

Vaikka The Complete Saga ei häikäise syvällisellä pelimekaniikalla tai uskomattomalla next-gen-kokemuksella, tarjoaa se vanhan lisäksi niin paljon sekä uutta että muokattua sisältöä, että sitä voisi melkein suositella  jo alkuperäisiinkin peleihin aiemmin tutustuneille. Vielä kun päälle lätkäistään toimiva nettipeli, niin tätä kokoelmaa ei voi syyttää ainakaan sisällön tai uudelleenpelattavuuden puutteesta. Tämän jälkeen Lego-jedit voi jättää tyytyväisenä rauhaan ja jäädä innolla odottelemaan miten Indiana Jonesin seikkailut onnistuvat Lego-maailmassa.

 

Tekijä: Traveller’s Tales
Julkaisija: LucasArts
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: DS, PlayStation 3, Wii, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.lucasarts.com/games/legostarwarssaga/

 

Lue lisää eDomesta

Lego Star Wars (pc, PS2, Xbox)

Lego Star Wars II: Original Trilogy (GC, PC, PS2, Xbox, 360)

Lego Star Wars II: The Original Trilogy –ennakko (DS, GBA, GC, PS2, PSP, Xbox, Xbox 360)

LEGO-palikat massiiviseksi verkkopeliksi

Lego-pelien menestys jatkuu: vuorossa LEGO Indiana Jones

Legot esiin kaapista: Dark Side Developer Kit

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (PC)

Star Wars Jedi Outcast: Jedi Knight II (PC)

Star Wars kiihottaa PSP:llä – luvassa kustomointia ja verkkopelaamista

Star Wars: Empire at War (pc)

Star Wars: Knights of the Old Republic (Xbox)

Muropaketin uusimmat