Uusimmat

Lego Star Wars: The Force Awakens lennättää ja räiskityttää oivallisesti (PC, PS3, PS4, Wii U Xbox 360, Xbox One)

20.09.2016 14:00 Juho Anttila

Lego Star Wars: The Force AwakensTekijä: TT Fusion
Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Testattu: Xbox One
Saatavilla: 3DS, iOS, Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla konsolilla)
Pelin kotisivu: http://lsw.wbgames.com/lsw/us/2/
Arvostelija: Juho Anttila

legostarwarstheforceawakens_arv_04
Täytyy myöntää, että ehdin jo hieman kyllästymään viime vuosina tasoltaan heitelleisiin LEGO-peleihin. Kun TT Fusion julisti uuden LEGO-pelin olevan samalla paras Tähtien sota -peli ikinä, heräsi kiinnostus uudestaan. Tämä oli kokeiltava.

Vanhaan reseptiin luvattiin kosolti uusia mausteita, mutta itseäni kiinnosti yhtä lailla se, osuisiko uuden teoksen kenttäsuunnittelu LEGO-pelien kovasti heiluvan skaalan parempaan päähän. Tätä lähdettiin selvittämään kera 9-vuotiaan apurin.

Tässä vaiheessa arvostelua kerrotaan perinteisesti LEGO-pelien idea niille, jotka ovat asuneet viimeiset kymmenen vuotta sivistyksen ulottumattomissa. Lyhyesti luonnehtien kyse on kevyistä toiminta- ja tasohyppelypeleistä, joissa kuoleminen ei ole niin vakavaa. Sen sijaan pääasiaksi nousee hauskanpito, mieluiten kahdestaan kaverin kanssa sekä etsimisen ja löytämisen riemu.

Perinteisimmillään LEGO-pelit ovat pitäneet sisällään noin 18 tarinallista kenttää, jotka niputtavat usein kolmenkin elokuvan tarinan samaan pakettiin. Lego Star Wars: The Force Awakensin lähdemateriaalina toimii pääasiassa vain uusin Tähtien sota -leffa, mikä on pakottanut hakemaan lisäinspiraatiota sekä Jedin paluusta että tapahtumista alkuperäisen trilogian viimeisen osan ja uuden leffan välillä.

Lego Star Wars: The Force Awakens sisältää epilogeineen yksitoista uutuusleffaa käsittelevää tehtävää, Jedin Paluun loppuhetkiä muistelevan prologin sekä kuusi itsenäistä, tarinaa alustavaa seikkailua. Tämän lisäksi paketissa riittää taas huima määrä haahuilua ja salaisuuksien etsimistä useammallakin puoliavoimella pelialueella. Tekemisestä ei siis ainakaan ole pula.

Lego Star Wars: The Force Awakens

Gears of LEGO

Peruspelaaminen on toki entisellään, mutta uusia kikkoja riittää luvatulla tavalla enemmän kuin aikoihin. LEGO-palikoiden rakentamista on kehitetty eteenpäin niin, että määrätyissä paikoissa pääsee nyt valitsemaan parista vaihtoehdosta, mitä rakentaa. Tällaisen rakennelman voi myös rikkoa, minkä jälkeen voi rakentaa sen toisen tai kolmannen vaihtoehdon. Mekaniikkaa käytetään monissa pelin kevyissä puzzleissa, useimmiten luovasti mutta joskus hieman ärsyttävälläkin tavalla.

Toinen näkyvä uusi ominaisuus on pelin muuttuminen aika ajoin kevyeksi kuurupiiloräiskinnäksi. Suojan takaa räiskiminen ei ole ehkä järin monipuolista, mutta siihenkin on saatu hieman vaihtelua peruspelistäkin tutulla kevyellä pulmanratkaisulla. Välillä on kierrettävä vihollisen sivustaan tai etsittävä skannerilla tykkitornin heikkoja kohtia. Räiskintäosuuksia maltetaan annostella myös sen verran maltillisesti, ettei uutuudenviehätys pääse katoamaan.

Avaruuslentelyä on LEGO-peleissä nähty ennenkin, mutta nyt tuntuu siltä, että meininkiä on viety taas hitusen eteenpäin. Lentelyosiot jakautuvat rajattuun putkiräiskintään ja vapaampaan avaruuslentelyyn. Ollakseen kyse vain yhdestä LEGO-pelin osa-alueesta lentelystä on saatu oikein sujuvaa ja näyttävää hupia. Rahalla saa ja Millenium Falconilla ilmeisesti pääsee.

Erilaisia kevyitä minipelejä riittää myös toisenkin käden sormille. Ääriyksinkertaiset palapelit ja kuvioiden yhdistelemiset eivät haasta varmasti ketään, mutta eivät pääse ärsyttämäänkin. Tuttuun tapaan eteneminen vaatii yhä useamman hahmon erikoiskykyjen välistä yhteispeliä. Kahdestaan pelatessa tämä on toki kertaluokkaa hauskempaa kuin yksin ja tällä kertaa pahimmat sudenkuopat, esimerkiksi toisen hahmon liian pitkällinen odotteleminen, on onnistuttu välttämään.

Lego Star Wars: The Force Awakens

Ylävireistä LEGO-meininkiä

Jokainen LEGO-pelejä pelannut tietää, että tarinan läpäiseminen on vain alkua. Tämä pätee, jälleen kerran, myös Lego Star Wars: The Force Awakensiin. Salaisuuksia, avattavia hahmoja ja avaruusaluksia ja muuta mukavaa on puskettu peliin hirmuinen määrä. Sisältö on ripoteltu ympäri galaksia useammalle planeetalle sekä Millenium Falconille, joten löytääkseen kaiken saa rampata ympäriinsä oikein kunnolla. Mikäs siinä, kun meininki on pääasiassa hauskaa.

LEGO-pelien helmasyntinä on ainakin aikanaan ollut ajoittainen bugisuus. Onko vika ollut sitten erilaisten hahmojen ja ominaisuuksien hirmuisesta määrästä, mutta moni pelisessio on lässähtänyt esimerkiksi siihen, ettei valittu hahmo vain suostu tekemään sitä mitä pitäisi. The Force Awakens on LEGO-mittapuulla erittäin hiottu kokonaisuus. Tarinan läpipelaamisen aikana törmäsin vain yhteen vakavampaan ongelmaan. Viimeistä edeltävän tehtävän aikana toinen hahmo juuttui kiinni räiskintäpelitilaan, josta pääsi irti vasta osuttuaan onnella kuuteen näkymättömään kohteeseen. Onneksi moisia yskähdyksiä ei osunut vastaan useampia.

Teknisesti uusi LEGO-peli on varsin muikeaa nähtävää ja kuultavaa. Ympäristöihin on saatu väriä ja yksityiskohtia melkoinen määrä hukkaamatta silti legomaisuutta. Vauhdikkaimmissa kohtauksissa kahdestaan pelatessa ruudulla tapahtuu välillä tosin liiankin paljon, mikä tekee toiminnasta välillä liiankin kaoottista. Syytän osittain sattumanvaraisesti ympäriinsä syöksähdellyttä pelikaveriani.

Lego Star Wars: The Force Awakens

Eikä toki unohdeta kenttäsuunnittelua, joka on tällä kertaa varsin onnistunutta. Rytmitys erilaisten osioiden välillä toimii ja vaihtelua ammennetaan riittämiin. Jotkut kentät ovat tosin sen verran pitkiä, että ne olisi voinut jopa jakaa kahdeksi kokonaisuudeksi. Kentän loppupuoliskon hienotkin oivallukset menettävät osan tehostaan, jos taisteluväsymys painaa päälle.

Ei Lego Star Wars: The Force Awakens sentään kaikkien aikojen parhaaksi Tähtien sota -peliksi nouse, mutta LEGO-pelien joukossa kurotetaan jopa kärkikolmikkoa. Suosituspeukalokin on lähellä, mutta hyvästä yrityksestä huolimatta ihan sinne saakka ei nyt ylletä.

Omassa asteikossani parhaan LEGO-pelin valtikkaa pitää hallussaan yhä upeasti avointa maailmaa hyödyntänyt LEGO: The Lord of the Rings, mutta ei uutukainen tästä kauas jää. Jos LEGO-pelit maistuvat, peli on luonnollisesti pakko-ostos, mutta se kannattaa katsastaa siinäkin tapauksessa, vaikka LEGO-ähky olisikin vienyt parhaan terän palikkapelien viehätykseltä.

 

Lego Star Wars: The Force Awakens

 

Lisää aiheesta

”Lucasfilm tietää tarkalleen mitä haluaa ja se on osa tavoitetta luoda mahdollisimman aito Star Wars -kokemus. Tarkka tapa tehdä ulottuu jokaiseen asiaan. Hyvä esimerkki on kamerakulmat. Monet pelin videoleikkeistä on tehty käyttäen samaa kuvakulmaa kuin elokuvassa. Työskentelemme monessa eri kerroksessa saadaksemme aikaan autenttisen tunnelman”.

Tavoitteena paras Star Wars -peli koskaan – haastattelussa TT Gamesin Tim Wileman

Juho Anttila

Muropaketin uusimmat