UUSIMMAT

Leisure Suit Larry in the Land of Lounge Lizards Reloaded (Android, iOS, Linux, Mac, PC)

12.07.2013 15:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Replay Games
Julkaisija: Replay Games
Testattu: PC i7/2600K, 8 Gt muistia, Geforce Ti 550, Windows 7 64bit
Saatavilla: Android, iOS, Linux, Mac, PC
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Leisure Suit Larry Reloaded
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Leisure Suit Larry, kavereiden kesken teryleenipuku-Lari, on todennäköisesti pelihistorian kuuluisin antisankari. Ruma, kaljamahainen, sosiaalisesti kyvytön kolkyt-jotain neitsyt, jonka elämän ainoa tarkoitus on päästä pukille. Tästä jalosta tehtävästä Sierra loitsi aikoinaan kuusiosaisen seikkailupelisarjan, jonka ensimmäinen osa on julkaistu hiottuna painoksena. Toteutuksesta vastaa entisen Sierra-hemmo Paul Trowen perustama Replay Games.

Sarjan ensimmäinen osa vie valkopukuisen sankarimme Lost Wagesin kaupunkiin, jossa tämän ainoana tavoitteena on päästä sekä naimisiin että pukille. Tämä vaatii kaupungissa majailevien hemaisevien kaunottarien löytämistä ja näiden toiveisiin ja mieltymyksiin vastaamista.

Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Larryn vaarana ovat huonojen sosiaalisten taitojen lisäksi muun muassa kahdessa minuutissa tappavat sukupuolitaudit, ahneet taksikuskit ja narkomaanit. Alkuperäiset Sierran seikkailupelit olivat surullisenkuuluisia äkkikuolemien ja umpikujien määrästä, jopa siihen pisteeseen, että Larryjen pääsuunnittelija lanseerasi jo kuolemattomaksi muodostuneen ”save often”-lausahduksen. Uusintapainoksessa äkkikuolemia ei viljellä aivan yhtä ahkerasti, mutta Lost Wages on edelleen varsin vaarallinen paikka löytämättömän rakkauden etsijälle.

Ensimmäiset omat Leisure Suit Larry -kokemukseni ovat ala-aste-ajoilta jolloin poikaporukalla istuttiin hihitellen koneen ääressä yhden päivystäessä virtanappulan luona siltä varalta, että isi pölähtää sisään. Larryja ja muita aikakauden seikkailupelejä voin myös kiittää englanninkielen taidostani, mikä saattaa myöskin olla osasyynä myös siihen, että ulkomailla käy keskimääräisesti huonommin flaksi kuin kotimaassa.

Seitsemänvuotiaan yleistieto ja kielitaito asettivat aikoinaan pelistä nauttimiselle pieniä rajoitteita, kun kolmen sekunnin keskittymiskyky ei riittänyt pläräämään ruudun kokoisia tekstilaatikoita sanakirjan kanssa sanasta sanaan. Vanhempana niitä onkin alkanut arvostaa eri syistä, vaikka henkisesti kasvu tuntuukin välillä pysähtyneen.

Larryjen kantavia voimia pehmopornoviittausten lisäksi ovat kuitenkin aina ollut sen huumori ja 80/90-luvun nörttikulttuurille vitsailu. Alkuperäinen, henkisesti teini-ikäinen dialogi iskee edelleen, ja nyt mukaan on lisättyä pakollisia viittauksia nykyaikaan, kuten esimerkiksi Angry Birdsiin.

Autenttisuus kaikki kaikessa

Replay Gamesin pyrkimys aidon, alkuperäisen Larry-kokemuksen säilyttämiseen on ihailtavaa. Yhden toimintanapin seikkailupelien aikakaudella on piristävää nähdä peli, jossa on erikseen toiminta-ikonit muun muassa nuolemiselle ja vetskarin avaamiselle. Suuri osa pelin riemusta onkin testata sitä, kuinka älyttömistä ratkaisuista pelin vahva-ääninen kommentaattori keksii sanomista.

Kommentaattorin ja alkuperäisen Larry-näyttelijä Jan Rabsonin johdolla tehty ääninäyttely luo värikkään ja tyylikkään taiteen ohella vahvaa tunnelmaa. Ikävä kyllä animaation taso ei aivan pysy grafiikan mukana, vaan monet selkeästi animaatiota kaipaavista toimista hoidetaan ainoastaan kertoja-äänen kautta.

Tämä oli monen pienen pelaajan ensimmäinen seksikokemus.

Vaikka pelatessa onkin kodikas fiilis ja huumori toimii edelleen, on Leisure Suit Larry Reloaded aikakautensa uhri. Osa puzzleista on päivitetty todennäköisesti vanhojen pelaajien kiusaksi, mutta lähes kymmenkunta toimita-ikonia käsittävä käyttöliittymä yhdistettynä toisinaan melko lennokasta ajattelua vaativiin puzzleihin on yhdistelmä, joka ajanee monet peliin ensimmäistä kertaa tutustuvat läpipeluuohjeiden pariin. Epäloogisen parserin puutteesta ja karsittujen äkkikuolemien määrästä johtuen Larry on myös lyhyt peli, jossa varsinaista tutkittavaa on hyvin vähän. Suurin riemu irtoaakin keskusteluista ja älyttömien toimintavaihtoehtojen kokeilusta.

Larry-veteraaneille tämä on toisaalta ennestään tiedossa, ja meille LSL: LOTLL Reloaded on näyttävä ja mukava paluu nuoruuteen. Ihan samanlaista magiaa Larryn pikkutuhmassa ilmapiirissä ja asenteessa ei enää ole, mutta rehellisyyden nimissä: ehkä ihan hyvä niin.

Pelin soundtrack muuten löytyy täältä.

Reloaded löytyy latauskaupoista ja aivan lähihetkinä myös kauppojen hyllyiltä fyysisenä painoksena.

 

Lisää aiheesta

Leisure Suit Larry – gigolo jo lähes kahden vuosikymmenen kokemuksella

Leisure Suit Larry Collection (PC)

Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude (pc, PS2, Xbox)

Piinapenkissä Larry-pelien isä Al Lowe

Lue myös

Civilization V: Brave New World (Mac, PC)

Digital Combat Simulator: P-51D Mustang (PC)

Panzer Corps: Allied Corps (PC)

Saint’s Row IV –ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

State of Decay (Xbox 360)