Lineage 2: The Chaotic Chronicle (pc)

05.01.2005 00:00 | Tero Lehtiniemi

Lineage on massiivinen moninpelattava roolipeli, joka on kasvanut huimiin mittasuhteisiin synnyinmaassaan Koreassa. Pelaajia on peliä pyörittävän NCSoftin mukaan miljoonia, pelin tapahtumien takia on tehty murhia ja huhutaanpa että pelissä toimisi myös paikallisia rikollisliigoja.

Länsimaiseen makuun pelaajien keskinäiseen nahisteluun keskittynyt yksinkertainen nettiroolipeli ei kuitenkaan sopinut, mutta tämä ei NCSoftia hidastanut. Nyt pelaajia kosiskellaan Adenin fantasiamaailmaan huomattavasti koreammalla jatko-osalla, jonka kehityksessä apuna on ollut kieltämättä kova nimi, Ultima-pelisarjan isänä tunnetuksi tullut Richard Garriott alias Lord British.

Tie Adeniin

Kuten Everquest 2, myös Lineage 2:n peliohjelma asentuu levyiltä varsin kivuttomasti. Hymy alkaa kuitenkin hyytyä siinä vaiheessa, kun peli pitäisi päivittää ajan tasalle: sinänsä on mukava idea, että lisäosilla rahastamisen sijaan laajennukset toimitetaan pelaajille ilmaiseksi päivitysohjelman kautta. Mukavaa ei sen sijaan ole, että tämänhetkiset lisäosat ja muut päivitykset mukaan lukien imuroitavaa on noin parisen gigatavua. Tämänkin vielä kestäisi, mutta jostain syystä päivitysohjelma tuntui kaatuvan täysin mielivaltaisesti, ja loppujen lopuksi koko pelin asennusrupeamaan aikaa meni vuorokauden verran.

Asennuksen ja päivityksien lataamisen jälkeen pelaajien pääsyä peliin ei sitten juuri hidastetakaan. Hahmonluonnissa tarjolla on viisi rotua, jonka jälkeen valitaan sukupuoli, yksi noin kolmesta naama/kampausvaihtoehdosta ja se lähteekö hahmoaan kehittämään taikurina vai soturina.

Tämän jälkeen hahmonkehityksessä ei sitten hetkeen tapahdukaan juuri mitään. Hahmoa päivitetään kouluttajien luona ostamalla uusia taitoja tai taikoja sekä päivittämällä vanhoja hirviöiden kukistamisesta ansaittavilla taitopisteillä. Myöhemmillä kokemustasoilla erikoistutaan rodun, ammatin ja tietenkin pelaajan mieltymysten mukaan, jolloin tarjolla on paljon omaperäisesti nimettyjä, mutta ominaisuuksiltaan lajityypille pääosin varsin tavanomaisia hahmoluokkia. Tummien haltioiden pappi on edelleen pappi vaikka nimi olisi Shillien Oracle.

Jänisten vuosi

Massiivisissa moninpelattavissa roolipeleissä alkutasojen puuhastelu on perinteisesti jäänyt kaukana siintävien, korkeiden kokemustasojen mukanaan tuomien loistavien kokemusten varjoon. Tässä ei Lineage kakkonen tarjoa poikkeuksia: pelin on tarkoitus olla massiivisiin linnojen piirityksiin ja muuhun pelaajien väliseen kahakointiin perustuva peli, mutta silti pelaajien oletetaan juoksevan ensimmäiset parikymmentä kokemustasoa lähimetsien pieneläinkannan perässä.

Alkutasojen hirviönjahtaus muistuttaa jo hiiripainotteisen ohjauksensa puolesta enemmän Diablo-tyylistä toimintamäiskettä kuin esimerkiksi Final Fantasy XI:ta tai Everquest 2:sta. Adenin puput eivät ole mitään kymmenen miekaniskua ja kahdeksan tulipalloa kestäviä hirviöitä, vaan kaatuvat kiltisti muutamasta miekansivalluksesta tai hyökkäysloitsusta. Pelin tempo on vauhdikas: kokemuksen kerääminen on rentoa, joskin yksinkertaista. Lähikylien asukkaat antavat mukavasti toimintaa tukevia pieniä tehtäviä, ja saaduilla rahapalkinnoilla pidetään varustetaso kunnossa.

Kaunista yksinkertaisuutta

Lineage 2 on tehty Unreal-räiskintäpelin pelimoottorin pohjalta, ja se näkyy. Arkkitehtuuri, ympäristö ja pelaajahahmot ovat todella kauniita. Hirviöt ovat sen sijaan hieman persoonattomia ja niiden animointi voisi olla sulavampaa. Kokonaisuutena Lineage 2 on kuitenkin kaunis ja jouhevasti pyörivä peli. Naispuolisten pelaajahahmojen suunnittelussa on selkeästi ollut reilusti miehistä silmää mukana, ja tämä voi tietysti joitakin häiritä.

Kaikki muu onkin sitten valitettavan yksinkertaista. Rakennukset ovat kyllä komeita, mutta esimerkiksi huonekalut puuttuvat lähes täysin. Adenia asuttavat, paikallaan tapittavat tietokonehahmot ovat tylsiä ja muutenkin koko maailma tuntuu toimivan taustanäyttelijän roolissa. Hahmonkehitys on rennoista taisteluista huolimatta hidasta – jopa vanhan loitsun päivittäminen astetta uudemmaksi vaatii jopa satojen hirviöiden tappamista. Omien esineiden valmistaminen on pidetty kääpiörodun yksinoikeutena.

Aden ei fantasiamaailmana yksinkertaisesti kaappaa sisäänsä, mitä voi pitää tämän pelityypin edustajalle jo varsin vakavana puutteena. Kiehtovaksi tehty maailma on ensimmäinen asia, mikä saa pelaajan viettämään pelissä useita tunteja päivässä mahdollisesti jopa vuosien ajan. Molemmissa Lineageissa vastuu tästä on pyritty sysäämään pelin pelaajille itselleen. Massiivisissa moninpelattavissa roolipeleissä peliseura on aina tärkeä osa pelikokemusta, mutta Lineage 2:ssa tämä korostuu erityisen paljon – ilman massiivisia kiltoja ja muita pelaajia se ei todellakaan ole juuri mitään.

Kuninkaantekijät

Lineage 2 suhteen on olennaista, että siihen suhtautuu täysin eri tavalla kuin kilpailijoihinsa. Se on diplomatioineen, monimutkaisine kiltarakenteineen ja linnanvaltaustaisteluineen ensisijaisesti tarkoitettu pelaajille, jotka kaipaavat keskiaikatyylistä valtataistelua linnojen ja kylien hallinnasta. Tähän pääseminen vaatii kuitenkin aikaa, ja paljon.

Matka hahmonluonnista taisteluun Adenin herruudesta on pitkä, ja tänä aikana suurin piirtein ainoa kokemus, jonka aloittelijat pelaajien välisestä kahakoinnista saavat, ovat aloittelija-alueilla pyörivät vanhemmat pelaajat, jotka teurastavat täysin avuttomia alkutason pelaajia puhtaaksi huvikseen. Mitään rajoituksia toisen kimppuun hyökkäämiselle ei ole, vaan pelin henki on raaka.

Jos pelaajien väliset taistelut ovat syy miksi nettiroolipelejä pelaa, eikä sivuosaan jätetty pelimaailma haittaa, voi Lineage 2 olla kokeilemisen arvoinen. Satunnaisesti pelaaville ja kiehtovaa, syvällistä fantasiamaailmaa kaipaaville se on kuitenkin liian yksinkertainen ja ennen kaikkea vihamielinen.

Tekijä: NCsoft Interactive
Julkaisija: NCsoft Interactive
Testattu: Pentium 4 2.6 GHz, 1 Gt RAM, Geforce FX 5600 256 Mt
Saatavilla: pc
Pelaajia: tuhansia
Laitevaatimukset: vähintään Pentium III tai vastaava 800MHz prosessorilla , 256Mt RAM, DirectX 8.1-yhteensopiva näytönohjain, Geforce 2 tai vastaava 32 megalla muistia
Muuta: kuukausimaksullinen, ensimmäinen kuukausi sisältyy pelin hintaan, lisäkuukaudet laskutusvälin mukaan noin 11-13$.
Pelin kotisivu: www.lineage2.com
 

Muropaketin uusimmat