Uusimmat

LMA Manager 2007 (PC, PS2, 360)

27.09.2006 14:22 Tero Lehtiniemi

Codemastersin LMA Manager-pelisarja on tähän asti ollut ainoastaan PlayStation 2-omistajien herkkua. Uusimman, vuoden 2007 kautta tarjoavan osan myötä tämä mainetta ja menestystä niittänyt jalkapallomanageripeli siirtyy myös PC- ja Xbox360-alustoille. Uusin versio tarjoaa roppakaupalla uutta kautta varten ajan tasalle päivitettyjä joukkueita ja liudan manageripelifaneja varmasti miellyttäviä ominaisuuksia.

Pelin ehdoton sydän on urapeli, jossa pelaaja luotsaa valitsemaansa joukkuetta läpi kaksikymmentä vuotta kestävän uransa. Joukkueita löytyy kahdeksasta eri maasta, ja eri tasoisia liigoja on parisenkymmentä. Vaikka valikoima kattaa liigat maan ja taivaan väliltä, tuntuu esimerkiksi Ranskan tuppukyläliigan Louhains Cuiseaux-tiimi hieman turhalta kuriositeetiltä, kun tarjolla on kuitenkin Manchester Unitedin ja Chelsean kaltaisia, jonkin verran nimekkäämpiä joukkueita.

Sanomattakin liene selvää, että varsin kattavasta Euroopan edustuksesta huolimatta Englannin liigat ovat monella tapaa pelin pääpaino, mikä näkyy esimerkiksi liigojen ja joukkueiden määrässä. Rankan peliviikon päätteeksi peli tarjoaa brittiläisten futiskommentaattoreiden, Gary Linekerin ja Alan Hansenin juontaman ”televisio-ohjelman” viikon matsien kohokohdista. Homma on toteutettu varsin tyylikkäästi, ja tarjoaa keventävän näkemyksen omiin ja pelaajan halutessa myös tietokoneen pelaamiin otteluihin.

Managerin arkipäivää

Kattavan joukkuevalikoiman lisäksi LMA Manager 2007 tarjoaa manageripelien ystäville monia tervetulleita ominaisuuksia. Esimerkiksi joukkueen harjoitustiloja voi suunnitella ja päivittää, mikä vaikuttaa pelaajien taitojen kehitykseen. Harjoitusotteluissa seuraavan koitoksen taktiikoita voi testata vaihtopenkkiä tai vaikkapa juniorijoukkuetta vastaan. Manageripelejä aikaisemmin pelaamattomat, mutta ideasta silti kiinnostuneet arvostavat varmasti pelin tarjoamia apulaisia, jotka auttavat esimerkiksi joukkueen harjoituksien ja raha-asioiden järjestämisessä.

Kun taktiikat ja muut välttämättömyydet on hoidettu ja päästään itseasiaan eli pelaamiseen, ovat manageripelit olleet perinteisesti melko karua katsottavaa. LMA Manager 2007 tekee tällä saralla kuitenkin positiivisen poikkeuksen: ottelut nimittäin näytetään aitoina peleinä, vielä varsin mukiinmenevällä 3D-grafiikalla toteutettuna. Ominaisuudella ei sinänsä ole merkitystä manageroinnin kannalta, mutta omien suojattien vipellys pelikentällä tekee kokemuksesta kuitenkin syvemmän ja vie pelaajaa lähemmäs joukkuettaan.

Kauniin ulkokuoren ja ottelukoosteiden alle piilee LMA-nimelle uskollinen, laadukas manageripeli. Pelaaja hoitaa joukkueen juoksevia asioita, järjestää harjoituksia ja vahtii talouden perään. Lisähaastetta taloudenpitoon ja otteluihin saa, kun unohtaa kymmenien miljoonien budjeteilla puksuttavat liigahirmut ja alkaa luotsaamaan esimerkiksi koneferenssin Aldershot Townia kohti Premiership-liigan mestaruutta. Xbox360:n ohjain ei välttämättä tunnu aivan parhaalta mahdolliselta ohjaimelta jalkapallomanageripelille, mutta lopputulos on joka tapauksessa toimiva.

Kaiken kaikkiaan LMA Manager 2007 on suurin piirtein parasta mitä jalkapallomanageripelien ystäville on tällä hetkellä tarjolla, etenkin jos pelityyppi on perinteisesti tuntunut liian karulta ja raskaalta. Xbox360:lla valinnanvaraa ei edes ole, mutta kaikeksi onneksi LMA Manager 2007 on siksi ainoaksi vaihtoehdoksi varsin laadukas paketti.

Tekijä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Pelaajia: 1
Testattu: Xbox360
Saatavilla: Xbox360, PlayStation 2, pc
Pelin kotisivu: http://www.codemasters.co.uk/lma2007