Lord of Arcana (PSP)

23.02.2011 17:10 | Muropaketin toimitus

Tekijä: Access Games
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://na.lordofarcana.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Jo ainakin kertaalleen kuolleeksi julistettu PSP-käsikonsoli uhmaa selkeästi luonnonlakeja, sillä uusimmilla julkaisulistoilla oli ihan aito ja oikea yksinoikeuspeli. Kun peli vielä lupaa Monster Hunter -henkistä toimintaseikkailua, oli jo parikin hyvää syytä innostu ainakin vähän.

Optimismi on harvinainen luonnonvara, joten pettyminen ei ole kivaa silloin kun odottaa edes jotain. Vaan kuinkas kävikään?

Optimismi ei katoa edes pelin alkumetreillä. Pelaaja on makeaan sotisopaan verhoutunut ritari, joka taistelee vaikuttavan näköistä lohikäärmettä vastaan yllättävän monipuolisen taistelujärjestelmän turvin.

Ikävä kyllä pelin tehneellä Access Gamesilla on ilmeisesti sadisteja töissä, koska tähän pelin tarjoama riemu sitten suurin piirtein loppuukin. Hienon alun jälkeen hahmo riisutaan hienoista varusteista ja taidoista ja paiskataan keskelle hevonkuusta kämäiseen pikkukylään.

Täällä sitten sankarimme pitäisi paikalliselle killalle suoritettavia tehtäviä tekemällä kerätä uusia varusteita, taitoja ja kaikkea muuta mahdollista, jotain Geneerisen Fantasiamaailman olemassaoloa uhkaavat pahat megamöröt saadaan kuriin.

Koska Lord of Arcana selkeästi haluaa olla Monster Hunter, on pieni vertailu paikallaan. Monster Hunterit ovat onnistuneet tekemään suhteellisen monotonisesti tavaroiden keräämisestä hyvää viihdettä reseptillä, jossa yhdistyvät toimiva moninpeli, pelaajien palkitseminen ja mukaansa tempaava pelimaailma. Kylät ovat eloisia ja maailmaa ihailee mielellään.

Jalanjäljet hukassa, hukka jossain

Sitten Lord of Arcana. Aloitetaan palkitsemisesta: Lord of Arcanassa kehitys on uskomattoman hidasta, ja alkeellisempienkin taistelutaitojen oppiminen kestää tuntikausia. Varusteiden kerääminen on vaivalloista, kehitysaskeleet ovat liian pieniä eikä saavuttaminen tunnu palkinnolta. Koska peli on pääsääntöisesti suhteellisen itseään toistavaa karkuun loikkivien mököjen jahtaamista, tämä ei ole hyvä asia.

Entäs maailma sitten? Elävän kylän ja makeiden maisemien sijasta Lord of Arcana tarjoaa epämääräisten kojujen muodostaman hökkelikylän ja geneeristäkin geneerisempiä luolamaisemia. Edes suuret pomohirviöt eivät alun lohikäärmettä lukuun ottamatta juuri säväytä.

Pelin vaikeustaso on perushirviöitä myöten selkeästi tasapainotettu moninpeliä varten, mutta Access Games on ilmeisesti huumorimielessä jättänyt pelistä internet-tuen pois. Moninpeli onnistuu vain jos onnistut löytämään lähialueelta toisen Lord of Arcanan omistavan pelaajan, mikä ainakin Suomessa voi osoittautua melko haasteelliseksi tehtäväksi.

Lord of Arcana on väsyneisyydessään ja yrittämättömyydessään suorastaan musertava. Se ei tarjoaa mitään esikuviensa koukuttavista elementeistä, ja koko paketista huokuu hutaisun maku, epäusko ja laiskuus. Jos edes pelin tekijät eivät jaksa innostua pelistään, miten joku muu voisi tehdä niin?

 

Lisää aiheesta

Echoshift (PS3, PSP)

God of War: Ghost of Sparta (PSP)

Golden Sun: Dark Dawn (DS)

Harvest Moon: Sunshine Islands (DS)

Invizimals: Shadow Zone (PSP)

Magicka (PC)

Mass Effect 2 (PS3)

 

Muropaketin uusimmat