Lord of the Rings: Aragorn’s Quest (PS2, PS3, Wii)

03.12.2010 17:26 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Headstrong Games (Wii), TT Fusion (kaikki muut)
Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Saatavilla: DS, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii
Testattu: PlayStation 3
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.aragornsquest.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Yksi maailmankaikkeuden suurimpia mysteerejä on se, miksi Taru sormusten herrasta -sarjasta on niin vaikea tehdä hyviä pelejä. Jos mainiota Lord of the Rings Online -morppia ei lasketa, ainoat oikeasti hyvät kirjasarjaan perustuvat pelit olivat Interplayn 90-luvun Volume I -roolipelit.

Uusin yrittäjä tässä vaikeassa lajissa on Headstrong Gamesin Lord of the Rings: Aragorn’s Quest, joka PS3:n ja Wiin lisäksi julkaistaan muun muassa konsoleille, joita moni ei muistanut olevan enää edes olemassa. Mutta millainen on lopputulos?

Aragorn’s Questin perusidea on hyvä. Peli sijoittuu aikaan jolloin kirjasarjan kuuluisat tapahtumat ovat jo menneen talven lumia, ja rauha on laskeutunut Hobittilaan. Pelaaja on Samvais Gamgin melko omaperäisesti ristitty poika Frodo, jonka päivät kuluvat leikkiessä, hanttihommia hoitaessa ja kaikessa mitä mukulat nyt yleensä tekevätkään.

Peli jakautuu karkeasti kahteen osioon. Toisessa pelaaja vie Frodoa pitkin Kontua keräten piilotettuja aarteita ja suorittaen erilaisia sivutehtäviä. Varsinainen pääjuoni etenee Samvaisin kertomien tarinoiden muodossa, jolloin pelaaja astuu Aragornin saappaisiin.

Nämä kertomukset seuraavat kirjasarjan tärkeimpiä tapahtumia perinteisen 3D-toimintaseikkailun tavoin. Yleensä mukana roikkuu myös lauma tekoälyn ohjaamia apureita, ja samanaikainen kaksinpelikin löytyy. Tällöin toinen pelaajista kontrolloi Gandalfia. Kaksinpelinä kokemus paranee olennaisesti, ja esimerkiksi osa aarteista on saatavissa vain kaksinpelissä.

Kentät ovat suhteellisen pitkiä ja kirjasarjan tapahtumien lisäksi niistä löytyy myös sivujuonia ja muuta puuhasteltavaa, joka on nyt lisenssien vapautumisen myötä mahdollista. Uuden näkökulman antaminen on sinänsä hauska idea, vaikka mitään kovin mullistavaa ei olekaan tarjolla.

Tekniikka pettää

Vaikka perusidea kaksinpeleineen ja tutkimaan houkuttelevine kenttineen onkin hyvä idea, valitettavasti tekniikka pettää. PlayStation 3:lla Aragorn’s Quest näyttää suurin piirtein PS2-peliltä, eikä grafiikan tai toiminnan sulavuus ole ihan sitä mitä peliltä nykyään odottaisi.

Ennen teilaamista kiinnostukseni heräsi kuitenkin pelin varsin omituisiin konsolialustoihin. Jos sama peli on julkaistu myös käsikonsoleille ja Wiille, syypäätä kannattaisi ehkä etsiä tältä suunnalta. Ja kuinka ollakaan, se kannatti. Aragorn’s Quest on alunperin kehitetty Wiille. PS3-versio on tästä lähes suora käännös. Tämä selittää antiikkisen grafiikan ja kömpelön toiminnan.

Luonnollisestikaan tämä ei ole mikään syy antaa anteeksi surkeaa ja pelaajia aliarvioivaa työtä, mutta Wii-mittapuulla peli on ihan nätti ja Kuulopuheiden ™ mukaan myös toiminta on alkuperäisversiossa sulavampaa.

On myös tärkeää muistuttaa että Headstrong Games on kehittänyt ainoastaan pelin Wii-version. Nyt arvioitu PS3-käännös ja muut versiot ovat TT Fusion -nimisen lafkan käsialaa.

Kuinka Aragorn’s Questiin sitten pitäisi suhtautua? Sen perusidea on hauska ja Taru sormusten herrasta -pelinä se on tehty selkeästi keskimääräistä suuremmalla ajatuksella. Peli tarjoaa myös  mukavasti pelattavaa. Wii-version paremmuuteen en ilman omakohtaista kokemusta uskalla ottaa kantaa, mutta valitettava tosiasia on se, että ainakin PS3-versio on antiikkista rahanhukkaa kaikille muille paitsi sarjan kovimmille faneille. Pelin teknisten puutteiden ylenkatsominen nimittäin vaatii melko paksuja haltialinssejä.

 

Lisää aiheesta

Lord of the Rings Online: Mines of Moria (PC)

Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar (PC)

Lord of the Rings: Conquest (PC, PS3, 360)

The Lord of the Rings: The Return of the King (PS2)

Lue myös

Farming Simulator 2011 (PC)

PAC-MAN Championship Edition DX (PS3, Xbox 360)

The Fight: Lights Out (PS3)

Tron: Evolution (PS3, Xbox 360)

Two Worlds II (PC, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat