Uusimmat

Luftrausers (Linux, Mac, PC, PS3, PSV)

01.07.2014 16:55 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Vlambeer
Julkaisija: Devolver Digital
Testattu: PlayStation 3, PlayStation Vita
Saatavilla: PlayStation 3, PlayStation Vita
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, PSN-hinta 8,95 euroa, tukee Sonyn cross-buytä eli samalla ostoksella saa sekä PS3- että PSV-versiot
Pelin kotisivu: http://luftrausers.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Hollantilainen Vlambeer-pelitalo on hassu pieni putiikki, jonka pelit hyökkäävät viehättävällä tavalla ihmisten toimintageenien kimppuun. Luftrausers ei tee tässä poikkeusta.

Pinkeä 2D-räiskintä on hauska värkki niin visuaaleiltaan kuin pelattavuudeltaan. Se hakee rohkeasti omanlaista näkökulmaa shoot’em’uppien ja videopelien maailmaan, ja lyö ruudulle nopeatempoista toimintaa, joka kaivaa vahvasti menneiden aikojen kolikkopelien tunnelmista. Samalla se on silti hyvin moderni, nautinnollinen ja äärimmäisen pelattava räiske.

Raus!

Toiminta on yksinkertaisuudessaan rakastettavan selkeää. Sitä vain pinkaistaan ilmaan lentotukialuksen kannelta ja ammutaan, ammutaan niin hurjasti. Yksi nappi ampuu, toinen kaasuttaa, kahdella käännytään. Hellitä tulitusnapista, niin lentokone korjautuu.

Tässä tutoriaali:

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Tästä eteenpäin meininki on tätä yhtä ja samaa, mutta koko ajan varioiden. Peli ei lopu koskaan, vaan tuhoutuneen koneen sijalle saadaan uusi. Saavutukset eivät nollaudu, vaan jos yksi tämänhetkisistä tavoitteista on vaikkapa 80 viholliskoneen tuhoaminen, niin urakka jatkuu siitä tappomäärästä mihin delatessaan jäi. Urakkaa ei tarvitse aloittaa alusta, vaan peli jatkuu saumattomasti. Tämä minimoi tehokkaasti turhautumat, ja päästä pelaajan keskittymään täysin sydämin tärkeimpään.

Tavoitteetkin muuttuvat koko ajan, taivaalle nousee uusia ja erilaisia viholliskoneita, merellä taas seilaa aina vain kummempia ja isompia vihollislaivoja.

Non-stop-toiminta toimii. Se tempaisee mukaansa, naurattaa ja riemastuttaa. Taukoamaton kahina, pauke ja tohina on helppo oppia, ja sen parissa kiitää pitkin taivaita hymysuin.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Saavutusten myötä omaa lentokonettaan voi kustomoida. Aseita, panssareita ja moottoreita voi yhdistellä vapaasti eri tavoin. Joihinkin vastustajiin tietty ase saattaa olla muita parempi, mutta pelaajan ei tarvitse näistä yleensä välittää. Kunhan tekee sellaisen koneen, mikä itseään eniten ilahduttaa. Raus!

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Harvassa pelissä suoraviivaisuus yhdistyy tällä tapaa hauskaan meininkiin ja monimuotoisuuteen. Tapa, jolla Luftrausers muuntelee sinänsä koko ajan samanlaisena pysyvää perusmekaniikkaansa, on toimivuudessaan nerokas. Sitä vain lennetään ja räiskitään, mutta sekaan heitetään vähän väliä jotain pientä uutta. Jos ei vihollisten toimesta, niin sitten pelaaja tuunailee hävittäjäänsä. Ja taas mennään.

Riemukas, menevä, simppeli, pureva. Sellainen on Luftrausers.

Lets raus!

 

Toinen mielipide (PC)

Toisen maailmansodan sotilaista varmaankin lentäjä-ässät ovat arvostetuimpia, kiitos huippukuntonsa, rautaisten hermojensa ja kotkan silmiensä. He uhmasivat kuolemaa jokaisella lennollaan ja saivat purra kieltään, kun vihollisen luodit viuhuivat ohjaamon ohi.

LUFTRAUSERS on kaukana todellisuudesta, mutta silti se välittää tunteen entisajan lentäjien kokemasta jännityksestä. Lentoni olivat sekunneista pariin minuuttiin kestäviä luotihelvettejä, joiden aikana uhmasin kuolemaa tekemällä mitä epärealistisimpia väistöliikkeitä. Välillä pulahdin meressä ja sitten lensin hämmentyneiden vihollisten päältä lähitaisteluun tarkoitetulla koneellani, puhumattakaan samuraikansan jalanjälkien seuraamisesta kamikaze-hengessä. Tietenkin ydinpommin kera.

Pistesaaliin kasvatusta säesti jylhän tunteen antava musiikkiraita, jota jaksoi kuunnella pelistä toiseen ja kolmanteenkin. Hyvä niin, koska yksittäisiä pelejä ehti yhden session aikana kiertyä kymmeniä.

Pelaaminen on hauskaa aina kun lennetään, muuten teos ei sitten erityisemmin loistakaan. Valikossa kaikki asiat valitaan nuolinäppäimiä käyttäen, aivan kun toisen maailmansodan aikaan. Lennon aikana ESC pistää pelin tauolle, mutta valikoihin ei pääse, pelistä poistumisesta puhumattakaan. Onneksi tuttu ragequit-näppäincombo toimii lentoraivon yllättäessä.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tyylitelty pikseligrafiikka oli täysosuma koneeseeni. Etenkin 2D-veden omalaatuinen liikehdintä lentävän tankkini alla on ilo silmälle.

Lentämisen ulkopuolisista kommelluksista huolimatta LUFTRAUSERS liitää kohti taivaanrannassa häämöttävää ilmalaivaa ja räjäyttää sen palasiksi. Kun sisäinen lentäjä-ässä haluaa päästä tehdä historiaa todella nopeatempoisessa ilmatilassa, on tämä alle kympin peli oikea valinta.

Kalle ”HCJorma” Lounela

 

Tsekkaa selainpeli: http://not.vlambeer.com/luftrauser/

 

Kolmas mielipide

Luftrausers on outo peli. Se on ensivilkaisulla äärimmäisen pelkistetty, miltei pinnallinen kokemus. Lentele lentskarilla, ammu vihollisia, kerää pisteitä. Siinäkö se? No, tavallaan. Mutta onko se sitten huono juttu? Ei minusta. Ei välttämättä. Jos sitä peliltään haluaa.

Muun muassa Ridiculous Fishingistä tuttu Vlambeer osaa nimittäin tehdä pelejä, joiden pelimekaniikat ovat äärimmäisen yksinkertaisia, mutta addiktiivisia. Luftrausersin pelaaminen tuntuu hyvältä, sillä kaikki toimii yhteisen tavoitteen eteen: lennä ja tuhoa. Ja kun itse tuhoudut, uusi aloitus tapahtuu välittömästi ja yhtä nappia painamalla.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Alusten kustomointi on hauskaa, uusien osien avaaminen haasteita suorittamalla on hauskaa ja koko peli on muutenkin pahuksen hauska. Varsinkin alennusmyynnistä napattuna Luftrausers on erinomaista viihdettä vaikkapa kiireiseen työpäivään. Parin minuutin tykittely nimittäin nollailee kummasti aivoja ja laskee stressiä.

Ei välttämättä ihan joka jätkän peli, sillä taitokatto on korkea ja sen lähestymistä vaaditaan verrattain nopeasti, mutta high score –jahdista pitävät arcade-heebot saavat varmasti rahalleen vastinetta.

Miikka Lehtonen