Uusimmat

MAG-ennakko (PS3)

18.10.2009 16:30 Juho Anttila

Kunnolliset verkkopeliominaisuudet ovat yksi nykyisen konsolisukupolven tärkeimmistä myyntivalteista. Todella massiiviset taistelut ovat kuitenkin tähän mennessä olleet PC-miesten yksinoikeus.

SOCOM-sarjastakin tutun Zipper Interactive -studion MAG lupaa muuttaa tämän asetelman kertaheitolla. Samalle taistelukentälle marssii ensi vuoden tammikuussa parhaimmillaan 256 soturia. Kokeilimme, miltä lupaava peli näyttää tällä hetkellä.

MAG sijoittuu lähitulevaisuuteen, tilanteeseen, jossa kansalliset armeijat ovat tehneet tilaa huippuunsa varustetuille palkkasoturijoukkioille. Kilpailu resursseista ja sopimuksista eskaloituu lopulta täysimittaiseksi sodaksi kolmen yksityisarmeijan välille.

Komentoketjussa kohistaan

Tiimipohjaista verkkoräiskintää on nähty ennenkin, mutta MAGin poikkeuksellisen massiivinen skaala asettaa sodankäynnille aivan uudenlaisia haasteita. Paketti on syytä pitää kasassa, jottei homma taannu kaoottiseksi räiskeeksi. Mallia organisoitumiseen on haettu tosielämää peilaavasta komentoketjusta.

Jokainen yksittäinen pelaaja kuuluu ryhmään, jolla on johtaja. Ryhmät organisoituvat joukkueiksi ja koko paketin päällä istuu OIC, eli johtava upseeri. Suurimmissa taisteluissa ryhmiä voi olla 16 ja joukkueitakin neljä, joten eri tasoisissa johtorooleja riittää jaettavaksi parisen kymmentä.

Virtuaaliupseereita ei jätetä vastuunsa kanssa oman onnensa nojaan, vaan tarjolla on monenlaisia keinoja paketin kasassa pitämiseen. Kaikki eivät roiku samalla radiokanavalla vaan kommunikointi on organisoitu roolitusten mukaisesti, kohteiden ja käskytysten määrittelemiseen on tarjolla kattavat työkalut ja onpa johtajilla käytössään myös esimerkiksi tulitukipyyntöjen tapaisia erikoisominaisuuksia.

Järjestelmä antaa paljon vastuuta pelaajille. Ramboilevat ryhmäläiset ja passiiviset johtajat tekevät hallaa menestykselle. Onneksi osallistumisensa tasoon voi vaikuttaa itsekin. Johtajaksi ei normaalitilanteessa joudu, vaan upseerit valitaan halukkaista. Mitä korkeammalle organisaatiossa sijoittuu, sitä tärkeämmäksi kommunikaatio muodostuu, mutta rivisotilas pärjää tarvittaessa vaikka ilman mikrofonia.

Sujuvaa sotimista ja suomiheviä

Nykyään jo standardiksi muodostuneella tavalla uusi taistelija ei pääse ihan heti käsiksi tärkeimpiin tehtäviin ja parhaisiin varusteisiin. Omaa hahmoa rakennetaan kokemusta keräämällä ja kykypisteitä sijoittelemalla. Tasojen kertyminen avaa myös mahdollisuuden hakeutua yhä vastuullisempiin johtotehtäviin.

Verkkoarkkitehtuurin toimivuus on ehkä suurin mieleen nouseva kysymys puhuttaessa näin laajoihin taisteluihin nojaavasta pelikokemuksesta. Kaikeksi onneksi tekniikka tuntui toimivan sulavasti jo betatestin aikana.

Lagi on saatu hallintaan mukavasti ja suuri pelaajamäärä näkyykin verkkoviiveen sijasta totuttua laajempina alueina. Sujuva pelituntuma on myös osattu vangita onnistuneesti. Taktisia räiskintöjä ennenkin pelannut on kuin kotonaan, joskin ryhmätoimintaan on syytä kiinnittää huomiota totuttuakin enemmän. Yksinäisten susien elinaikaennuste kun ei ole järin pitkä luotien piirtäessä uutta jakausta liian innokkaasti kurkkivan sankarin otsalohkoon.

MAG sisältää myös ripauksen kotimaista kädenjälkeä. Pelin musiikeista vastaa nimittäin tuttu sellohevipumppu Apocalyptica. Pojat kertovat itse tuloksen olevan tuttua Apoa yhtyeen tuotannon aggressiivisemmalta laidalta. Luotisateessa kun ei ole juuri aikaa pysähtyä tunnelmoimaan.

Nyt nähdyn perusteella realistisesta sodankäynnistä pitävien PlayStation 3 -omistajien joulu tuleekin vasta tammikuussa. MAG näyttää ja tuntuu lupaavalta. Lajityypin ja laajan skaalan ongelmakohtiin on ainakin yritetty puuttua. Paljon riippuu kuitenkin siitä, minkälaiseksi pelaajayhteisö muodostuu ja kuinka tehokkaasti viimeiset kehityskuukaudet hyödynnetään. Palaammekin asiaan viimeistään, kun käsissämme on pelin lopullinen myyntiversio.

 

Tekijä: Zipper Interactive
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 64-256
Pelin kotisivu: http://www.mag.com
Juho Anttila

 

Lue myös

Dead Space Extraction (Wii)

FIFA 10 (PS3, Xbox 360)

G.I. Joe: The Rise of Cobra (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Magna Carta 2 (Xbox 360)

Mini Ninjas (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need For Speed: Shift (PC, PS3, Xbox 360)

Section 8 (PC, Xbox 360)