Uusimmat

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. (3DS)

14.01.2016 16:30 Mikael Miilumäki

MariLuigiPaperJamBros_arv_0kansiTekijä: AlphaDream
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu: Mario & Luigi: Paper Jam Bros.
Arvostelija: Mikael Miilumäki

MariLuigiPaperJamBros_arv_03

 

Tasoloikkien lisäksi Mario ja muut Prinsessa Peachin lakeilijat ovat kunnostautuneet useaan otteeseen roolipelien saralla. Saagan uusin osa, Mario & Luigi: Paper Jam Bros., sekoittaa pakkaa yhdistämällä kaksi Nintendon tuttua roolipelisarjaa toisiinsa. Vieläkö Mariosta on moneksi?

Homma lähtee reippaasti käyntiin. Luigi ryssii jälleen oikein urakalla ja pian paperisen Marion maailma yhdistyy ”oikean” Marion maailmaan. Siitähän se riemu repeää. Etenkin kun Paper Mario tuo mukanaan kaikki paperiset versiot Sienimaan pahiksista, niin savottaa piisaa koko köörille.

Alkuasetelma on herkullinen, mutta tarina kulkee valitettavan turvallisia polkuja alusta loppuun. Sen enempää spoilaamatta tarinan villejä käänteitä: prinsessa on jälleen pulassa, kuinkas muutenkaan. Siihen se sitten valitettavasti jääkin.

Marion kotikonnuille sijoittuvat roolipelit ovat aina olleet hirmuisen hauskoja esityksiä, eikä uusin osa ole poikkeus. Hahmojen animaatiot ja dialogi ovat hullunkurisia ja varsinkin Luigi koheltaa kuin Hessu Hopo parhaina/pahimpina hetkinään. Myös Bowserin kätyrit ovat melkoisia velikultia.

MariLuigiPaperJamBros_arv_01

Paperinohut?

MariLuigiPaperJamBros_arv_0m1Maailmaa saa tutkia suhteellisen vapaasti, mutta tietyille alueille pääsee samoilemaan vasta kun tarinan myötä avaa oikeita erikoistaitoja. Tarinan lisäksi maailmassa on sivuduuniksi pientä kivaa, kuten erilaisten romujen keräilyä ja minipelejä.

Vuoropohjainen taistelusysteemi on edellisiä putkimies roolipelejä pelanneille tuttu ensimmäisestä napin painalluksesta. Vihollisia voi kurittaa joko hyppimällä niskaan tai iskemällä lekalla napakasti ohimoon. Valittavana on myös tehokkaampia hyökkäyksiä, jotka tehdään kaverin kanssa tandemina tai kolmistaan. Taistelut ovat kuin pieniä rytmipelejä, sillä omia hyökkäyksiä tehostetaan painamalla nappeja oikeaan aikaan ja samalla kaavalla väistellään vihollisten iskuja ja hyvällä tuurilla annetaan saman tien takaisin nyrkkivoileipää.

Taistelut ovat edelleen yksi sarjan kirkkaimmista saavutuksista ja systeemi toimii helkkarin hyvin! Vaikka homma onkin vuoropohjaista, niin jatkuvasti saa olla kärppänä väistelemässä iskuja ja tekemisen meininkiä on reippaasti. Varsinkin pomotaisteluissa pieni virheliike saattaa viedä kaikki pelihahmot kerralla taivaalliseen enkelikuoroon. Kuten roolipeleissä kuuluukin, taisteluiden myötä hahmot saavat lisää ruista ranteeseen ja varusteita voi myös vaihdella pitkin reissua.

Joku kehitystiimin kaveri on tainnut hurahtaa HeartStoneen, sillä apua saa taistelukorteista, joita voi ostaa Sienivaltakunnan marketeista tai hyödyntämällä eri amiibo-hahmoja. Mikäli seinä nousee aivan liian korkeaksi, niin etenemistä voi helpottaa erillisellä pelitilalla, missä viholliset kellistyvät helpommin ja hahmot ovat karskimmassa kunnossa. Molempien ominaisuuksien käyttö on täysin vapaavalintaista, eikä allekirjoittanut luonnollisestikaan myönnä käyttäneensä missään vaiheessa näitä helpotuksia. Heh heh heh…

MariLuigiPaperJamBros_arv_02

Silkinpehmee

MariLuigiPaperJamBros_arv_0m43DS on nykystandardeilla melkoinen nuhapumppu, mutta AplfaDreamin uusi tuotos näyttää silti varsin nätiltä. Kaksi erilaista taidetyyliä sopivat hyvin yhteen ja hahmojen animaatiot ovat paikoin hullunkurisia. Musiikit ovat sen sijaan valitettavan unohdettavia rallatuksia ja osaa kierrätetään sarjan edellisistä osista.

Vaikka pelaaminen on varsin hauskaa ja hahmot laukovat hassuja juttuja tasaiseen tahtiin, niin lopussa homma alkaa maistua pettuleivältä ja pahasti. Loppua pitkitetään naurettavuuksiin asti ja esirippu saisi laskeutua paljon, paljon nopeammin. Vähemmän olisi todellakin enemmän, etenkin kun kehittäjät keksivät kierrättää samoja pomovastuksia kyllästymiseen asti. Voi miten omaperäistä ja innostavaa.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. ei keksi pyörää uudelleen, mutta ajettavuus on vanhastaan kohdallaan. Taistelut ovat edelleen viihdyttäviä ja hahmojen kommellukset ja koheltaminen tuovat hymyn huulille. Sarjan ystäville paketti ei kuitenkaan tarjoa mitään uutta ja loppua kohden pelaaminen alkaa kirjaimellisesti tuntua työltä. AlphaDream tarjoilee 3DS:n omistajille tuttua ja turvallista, mutta myös paikoin tylsää roolipelaamista.

 

MariLuigiPaperJamBros_arv_03

 

Lisää aiheesta

Mario Party 10 (Wii U)

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars (3DS, Wii U)

Mulkaisu – Mario Party 10

Mulkaisu: Super Mario Maker

Puzzle & Dragons Z + Puzzle & Dragons Super Mario Edition (3DS)

Super Mario Maker (Wii U)