UUSIMMAT

Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem (DS)

26.03.2011 15:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Nintendo Software Technology
Julkaisija: Nintendo
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://mariovsdk.nintendo.com/
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Nintendon luottoputkimies Mario ja Donkey Kong -gorilla ovat olleet enemmän tai vähemmän leikkimielisesti kilpasilla jo kolmatta vuosikymmentä. Näiden kahden oman elämänsä sankarin väliseen mittelöön on keskitytty aivan erityisesti Mario vs. Donkey Kong -sarjassa.

Vuonna 2007 julkaistu Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis oli hauska, Lemmings-henkinen pikkupuzzleilu, jossa pelaaja yritti johdattaa suoraa linjaa kävelevät Mini-mariot turvallisesti perille. Nyt julkaistu jatko-osa jatkaa samoilla linjoilla, ja kuten edeltäjänsäkin, on mainio pakkaus.

Tällä kertaa onneton tapahtumaketju saa alkunsa, kun Mario on avaamassa uutta huvipuistoa Paulinen, MvsDK-sarjan pihtari-Peachin vastineen kanssa. Kaikkien harmiksi paikalle eksyy Donkey Kong, joka reagoi kuin Borat Pamela Andersoniin. Tällä kertaa homma ei tosin mene ihan niin kuin elokuvissa. Tattivaltakunnan huvipuiston portin turvajärjestelyt ovat nimittäin sitä luokkaa, että neandertalien esi-isä pääsee kuin pääseekin livistämään neitosen kanssa karkuun.

Mario ei luonnollisesti jää kanattomaksi kukoksi tunkiolle, vaan lähtee uhkarohkealle pelastusreissulle. Apuna hänellä ovat pienet mini-Mariot, joiden tärkein ominaisuus on kävellä aivottomasti eteenpäin kunnes vastaan tulee joko este, putki tai ovi.

Jokainen pelin kymmenistä kentistä on oma puzzlensa. Pelaajalla on käytössään tietty määrä pisteitä, joilla tämä voi lisätä tasanteita ja muuta hyödyllistä pikku-Marioiden turvallisen reitin takaamiseksi. Koko homma toimii kätevästi styluksen avulla. Harmia tuottavat sekä tappavat ansat että se, että mini-Mariot olisi saatava kentän lopussa häämöttävälle ovelle suurin piirtein samanaikaisesti. Kuolon tai jäätämisen sattuessa edessä on uusi yritys.

Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhemin kattaus on melko pätevä. Päätarina tarjoaa jo itsessään varsin mukavasti pelattavaa, ja tarkalla pelaamisella avautuvat salakentät lisäävät peli-ilon pituutta. Päätarinan kentät eivät ole mitenkään erityisen haastavia, vaan todelliset koitokset koittavat vasta näissä piilokentissä.

Kivaa kaikille

Päätarinan helppous on tällä kertaa pelkästään hyvä asia. Pirteän, sulavan ulkoasunsa, yksinkertaisen tarinansa ja käytännössä nollatason kielivaatimuksen takia se sopii erinomaisesti myös pienemmälle peliväelle. Kevyt Lemmings-meininki ja puzzlejen yleinen kekseliäisyys tekevät pelistä toisaalta mainiota viihdettä myös meille vanhemmille ja kyynisemmille pelaajille.

Mikäli päätarinassa, piilokentissä ja Donkey Kong -henkisissä pomotaisteluissa ei vielä ole tarpeeksi pelattavaa, sitä voi myös tehdä lisää. Construction Zone -tilassa virtuaaliarkkitehdit voivat päästää luovuutensa valloilleen ja suunnitella omia kenttiään. LittleBigPlanet-henkisesti käytössä ovat kaikki pelin tekijöiden käyttämät työkalut.

Kattava kenttäeditori tarvitsee luonnollisesti hyvät nettiominaisuudet, ja pelistä löytyykin Wi-Fi-tuki. Kenttäeditorin ja erikoispelitilojen avulla innokkaimmat voivatkin jatkaa pelinsä ikää vaikka kuinka pitkään.

Mario vs. Donkey Kong: Mini-Land Mayhem oli kaikin puolin positiivinen yllätys. Se  on pirteä, kekseliäs, hauska ja helposti lähestyttävä, tarjoten riittävästi pelattavaa. Ainoa harmi oikeastaan onkin se, että peli ilmestyi ikään kuin varkain. Siksi se ei välttämättä saa ehkä sitä julkisuutta, minkä se pelillisten avujensa puolesta ehkä ansaitsisi.

 

Lisää aiheesta

Kingdom Hearts Re:Coded (DS) 2

Kirby’s Epic Yarn (Wii)

Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis (DS) 

New Super Mario Bros. (DS)

Outland-ennakko (PS3, Xbox 360)

Lue myös

Homefront (PC, PS3, Xbox 360)

King Arthur: The Role Playing Wargame (PC)

Knights Contract (PS3, Xbox 360)