UUSIMMAT

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars (3DS, Wii U)

22.04.2015 16:17 | Muropaketin toimitus

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Nintendo 3DS, Nintendo Wii U
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta noin 20 euroa. Samalla hinnalla saa sekä 3DS- että Wii U -version.
Pelin kotisivu: Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars
Arvostelija: Julius Jämsén

 

On aika virittää vieterit ja marssittaa lelusoturit kohti vihollisia ja vaarallisia tilanteita. Riittääkö käsikonsoleilta tutun pelin vääntövoima myös isommalla konsolilla?

Peli jakautuu karkeasti kolmeen alueeseen: kampanja, kenttäeditori ja muiden luomat haasteet. Kampanja sisältää Mario-peleistä tuttuihin maisemiin sijoittuvia kappaleita, joissa on kussakin kahdeksan tasoa. Jokainen kappale esittelee uuden rakennuspalikan ja kampanjaa voisikin pitää lähinnä tutoriaalina eri objektien käyttötavoista. Matkalla kerätään myös tähtiä, joilla voidaan sitten hankkia lisähärpäkkeitä omiin tasoihin.

Pelaaminen on mukavan leppoisaa. Päämäärättömästi vaeltaville vieterileluille rakennetaan turvallista reittiä kentästä kerätyillä puomeilla, jousilla ja hisseillä. Harvemmin on mahdollista tehdä erhettä, joka päättäisi matkaa heti, vaan useimmiten virhearvioinnit aiheuttavat matkaan pienen lisämutkan. Toki kentistä löytyy myös vaaroja vihollisten ja piikkimattojen muodossa. Viholliset nuijitaan toimintakyvyttömiksi ja piikkien yli voi rakentaa sillan.

Tavoite on saattaa omat lelut nätissä jonossa ulko-ovelle. Pakkaa sotketaan erilaisilla leluilla, joilla saattaa olla oma poistumisreittinsä. Muita erikoisuuksia ovat muun muassa avaimellinen hahmo, jonka tulee johtaa joukkoa matkalla lukitulle ovelle, ja jokaisen maailman päättävä taso, jossa yhden Mario-figuurin riivaa selkään kiipeävä apina. Kentän läpäisemiseksi on tähän yksilöön taottava hieman järkeä, kirjaimellisesti.

Iso pieni palikkaplaneetta

Kenttäeditori toimii kuten olettaa saattaa: pohjaruudukkoa apuna käyttäen asetellaan erilaisia objekteja vapaasti tyhjään tilaan. Kun kenttä tuntuu valmiilta voi sen julkaista muiden testattavaksi. Luovaa prosessia – tai kaaosta – rajoittaa vain pelaajan kerättyjen tähtien määrä, sillä tähdet toimivat valuuttana editorin kaupassa. Kampanjassa jokaisesta saa yksi, kaksi tai kolme tähteä suorituksesta riippuen, mutta pelin yhteisö on – valitettavasti – keksinyt kiertoreitin tähänkin rajoitteeseen.

Pelin lisänimike ”Tipping Stars” tulee Nintendon sisällyttämästä mahdollisuudesta ”tipata” kentän tekijää muutamalla tähdellä, mikäli hänen luomansa taso miellytti. Nintendo perusteli ominaisuutta luovuutta lisäävänä voimana, joka palkitsee kenttiinsä panostavia tekijöitä.

Nintendo saattoi luottaa ihmisiin hieman liikaa, sillä yhteisötasoissa palkintotähtiä jaetaan samalla mittakaavalla kuin kampanjassa. Tämä on johtanut siihen, että erilaiset ”fr33 starz, plz tip” –tasot, joissa tason pakolliset kerättävät ovat rivissä pelaajan syntymäpaikan ja ulko-oven välillä, muodostavat valtaosan palvelun etusivusta. Onneksi laadukkaitakin tasoja löytyy. Näiden tekijöitä voi lisätä omalle seurantalistalle, jolloin heidän tasonsa näkyvät samassa listassa kavereiden luomusten kanssa.

Marion ja Donkey Kongin leikkihetki on mukava kevytpuzzleilu, joka luottaa hieman liikaa yhteisön luovaan voimaan. Kampanja antaa kuitenkin tarpeeksi puuhaa heille, joita luovempi puoli ei innosta. Peli näyttää kiillotetuissa karkkiväreissään mukavalle ja toivoisikin, että televisiota hyödynnettäisiin enemmän. Piirtelyyn pohjautuva ohjaus kuitenkin ymmärrettävästi sulkee tämän pois. Sisältöönsä nähden peli on ehkä hieman tyyris, vaikkakin hintaan kuuluvat kopiot kummallekin konsolille.

Toim. huom: samalla ostoksella saa sekä 3DS- että Wii U –version.

 

 

 

Lisää aiheesta

Mario & Luigi: Dream Team Bros (3DS)

Mario Golf: World Tour (3DS)

Mario Kart 8 (Wii U)

Mario Party: Island Tour (3DS)

Super Mario 3D World (Wii U)

Super Mario Bros. 2 VC (3DS)

Super Mario Bros. 3 VC (Wii U)

Muropaketin uusimmat