Uusimmat

Marvel: Ultimate Alliance (PC, PS2, PS3, Wii, Xbox, Xbox 360)

02.01.2007 17:00 Miikka Lehtonen

Kaikki mätkintäpelien ystävät tuntevat varmasti Raven Softwaren. Jos ei tiiminä, niin ainakin heidän tuotoksistaan. Mutanttiryhmä X-Menin ympärillä pyörivät X-Men Legends -pelit olivat kuitenkin kuin harjoitustöitä verrattuna tiimin uusimpaan peliin.

Marvel: Ultimate Alliance tuo tyyliltään vahvasti mieleen Heroes of Norrathin, Dark Alliancen ja tietenkin Ravenin aiemmat X-Men-pelit. Tarjolla on moninpelihupia, varusteiden keräilyä, kehittyviä ominaisuuksia ja hauskaa supersankarimeininkiä.

Olen Hämähäkkimies!

Marvelin sarjakuvamaailmaan on vuosikymmenten varrella kertynyt kymmeniä erilaisia hahmoja, joista useat ovat päässeet mukaan Ultimate Allianceen. Itsestäänselvyyksien, kuten Hämähäkkimiehen, Kapteeni Amerikan ja Wolverinen lisäksi mukana on pino Suomessa vähemmän tunnettuja hahmoja. Pelattavia trikoohemmoja ja hemmottaria löytyy yhteensä 25 kappaletta. Vastustajina ja sivuhenkilöinä nähdään vielä kymmeniä muita Marvelin tavaramerkkejä.

Äärimmäinen Liittouma on hyvä nimi pelille, sillä kyseessä on todellinen rakkaudentunnustus supersankarisarjakuvalle. Pelin pitkä, juonellinen kampanja sisältää paljon juonenkäänteitä, jotka vielä muuttuvat ja haarautuvat pelaajan tiimivalikoiman mukaan.

Normaalisti karkuun juokseva vihollinen voi innostua taistelemaan tai jopa auttaa pelaajaa, mikäli mukana on hänen arkkivihollisensa tai hyvä kaveri.

Mitä supersankarit sitten pelissä tekevät? Jakelevat luuvitosia leukaperiin, tietenkin. Muiden lajityypin pelien tapaan kyseessä on isometrinen mätkintäpeli, jossa yhdestä neljään pelaajaa säntäilee ympäri futuristisia avaruusristeilijöitä, tukikohtia ja viidakoita hakkaamassa kymmenittäin pahan kätyreitä.

Tarjolla ei ole pelkkää puuduttavaa pieksentää, sillä toimintaa piristetään vähän väliä vastaan tulevilla pomoilla ja erikoishaasteilla. Pelin alkuvaiheilla ryhmä esimerkiksi kohtaa mielettömän kokoisen lohikäärmeen, jota ei pelkillä nyrkeillä kaadeta. Muiden tiimiläisten hätistellessä rivipahiksia alueelta yksi pelaaja ampuu lohikäärmettä alas IT-tykillä väistellen välillä tämän tulihönkäyksiä.

Turpasaunan ohessa hahmot keräävät kokemuspisteitä, joiden avulla parannellaan ominaisuuksia ja avataan kokonaan uusia. Näin alun vaatimattomat liikevalikoimat monimutkaistuvat hyvinkin nopeasti ja pian käytössä on aseet joka tilanteeseen. Ainakin, mikäli jaksaa kerätä kokemusta muillekin hahmoille kuin niille neljälle vakiohemmolleen, sillä tällä kertaa  hahmoissa on suuria eroja.

Tämä aiheuttaa jälleen lisää haarautumia juonessa, sillä jokaisella tiimikoostumuksella on omat keinonsa selvittää pelin ongelmat. Kuten arvata saattaa, jälleenpeluuarvoa löytyy kiitettävästi, varsinkin kun pelaajan tekemiset ja tekemättäjättämiset vaikuttavat pelin loppuun ja Marvel-universumin tulevaisuuteen. Sivutehtäviä on valtavasti, eikä täydellistä loppua varmastikaan saavuta aivan heti.

Herkkua faneille

Pelin tekijät ovat siis selvästi supersankarifaneja, kuten on myös pelin kohdeyleisökin. Heille tulee varmasti hyvänä uutisena, että jokaisella hahmolla on pino salaisuuksien myötä avattavia erikoispukuja. Osa näistä on nostalgista kamaa, osa taas tietyissä tarinoissa esiintyneitä erikoisasuja, joista jokainen vaikuttaa hahmojen ominaisuuksiin.

Avattavana on myös megakaupalla taidetta, videopätkiä ja muuta kivaa. Jälleen mukavaa sisältöä, mikä antaa lajityypin ja aihepiirin ystäville aihetta pelata peliä uudestaan ja uudestaan. Ja mikäs siinä on pelatessa, sillä varsinkin kaverin tai kaverien kanssa Marvel: Ultimate Alliance on ratkiriemukas peli. Neljän hengen tiimi ja vaihtelevat olosuhteet pitävät huolta siitä, että jokaiselle löytyy se mieluisa rooli, jossa myös pääsee tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Peli on audiovisuaaliselta toteutukseltaan pätevä, mutta ei mitenkään häikäisevä. Hahmot näyttävät sarjakuvaesikuviltaan ja taistelun tiimellyksessä maastoa romuttuu mukavasti. Vastapainoksi ääninäyttely vaihtelee siedettävästä järkyttävään, leijonaosan kallistuessa jälkimmäistä ääripäätä kohti.

Kuten rivien välistä voi lukea, supersankarit ja pelin aihepiiri kolahtavat allekirjoittaneeseen. Vaikka en mikään suunnaton fani olekaan, tunnustan että Wolverine, Deadpool ja muut tutut nimet aiheuttavat niin kutsuttua Darth Vader -ilmiötä, joka saa hyvän tuntumaan entistä paremmalta pelkällä läsnäolollaan.

Mikäli supersankarit eivät nappaa tippaakaan, peli ei todennäköisesti jaksa kiinnostaa, sillä kun aihepiirin, silmäniskut lajityypin faneille ja muut herkut riisuu pois, jäljelle jää neljän pelaajan tiimipohjainen mätkintäpeli. Jaksaako se kiinnostaa kerettiläisiä pitkään? Paha sanoa. On se ainakin vaihtelua Xbox 360:n pelitarjontaan.

 

Tekijä: Raven Software
Julkaisija: Activision
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox, Xbox 360, Wii, pc
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: http://www.marvelultimatealliance.com

Jos olisit kosminen Marvel-olio, kuka olisit mieluiten?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat