Mass Effect 3: Leviathan DLC (PC, PS3, Xbox 360)

15.09.2012 16:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Bioware
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: 2.4 Ghz prosessori, Nvidiaa 6 series/ATI X1300 XT, 1 Gt muistia, Windows Vista/XP tai uudempi
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://masseffect.bioware.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Mielipiteitä jakaneesta ja myöhemmin Biowaren itsensä korjaamasta lopustaan huolimatta Mass Effect 3 on sekä yhden konsolihistorian merkittävimmän pelisarjan päättävä eepos että yksi kuluneen vuoden kovimmista peleistä.

Vaikka pelin yllättävän hyvää moninpelikomponenttia onkin laajennettu aktiivisesti laajoilla ja ilmaisilla paketeilla, on varsinainen tarinatila saanut jatkaa omaa elämäänsä ilman piristysruiskeita. Nyt tilanteeseen on kuitenkin tullut muutos.

Mass Effect 3: Leviathan on tarinaan sovitettu laajennus, jonka ytimessä on mystinen Leviathaniksi nimetty olento. Laajennus alkaa, kun Shepard vastaa Leviathania jäljittäneen tiedemiehen kutsuun ja tapaa tämän laboratoriossaan. Ikävän välikohtauksen vuoksi tapaaminen jää lyhykäiseksi, mutta antaa Shepardille syyn lähteä jahtaamaan tarunhohtoista Reaper-tuhoajaa. Kohteen tärkeydestä kertonee sekin, että myös Reaperit itse ovat Leviathanista erittäin kiinnostuneita.

Muutamalla eri planeetalle levittäytyvä, noin viiden tunnin mittainen laajennus tarjoaa muutamia kipakoita taisteluita sekä pari uutta pelillistä elementtiä: Leviathanin jäljittäminen laboratorio-oloissa tuo hauskalla tavalla mieleen Star Trek -version C.S.I-etsiväsarjoista. Ylitehokkailla teknisillä menetelmillä ja poskettomalla teknologisella jargonilla ratkotaan visaisiakin ongelmia. Hauska idea ja tuo muuten vakavaotsaiseen peliin ehkä hieman kevennystä.

Toinen uusi elementti on vesi, johon päästään yhdellä kohdeplaneetalla tutustumaan pikaisesti. Kokemus on sinänsä audiovisuaalisesti vakuuttava, että jääkin miettimään miksei vastaavaa ole hyödynnetty aiemmin. Ehkä sille ei ole ollut tarvetta.

Tarina kantaa

Toisin kuin erinomainen emosarja, on Mass Effect -pelien ladattava lisäsisältö ollut tasoltaan monenkirjavaa. Kärkipäätä pitää selkeästi Mass Effect 2:n Lair of the Shadow Broker, joka rakensi selkeästi siltaa seuraavaan peliin ja tarjosi sekä vaihtelevaa sisältöä että hauskoja lisäominaisuuksia kuten Shadow Brokerin tukikohdan.

Leviathan on sinänsä hieman ongelmallinen tapaus. Sen suurinta pelillistä antia ovat yksi uusi erikoisvoima, hiukan päälle sata pistettä achievementteja ja muutama uusi modi- ja asetyyppi. Nämä tietysti ovat ihan toimiva lisäys, ja vaikka taistelu ei paljon uusia elementtejä tuokaan niin kiinnostavan tarinan vuoksi tämä ei haittaa.

C.S.I-plagiointi ja tarina ovatkin selkeästi Leviathanin parasta antia. Tässä vaiheessa moni on vain kuitenkin jo varmasti jättänyt yksinpelin taakseen ja siihen palaaminen voi tuntua vaikealta, etenkin kun mitään selkeää jatko saagalle ei ole tulossa.

Leviathan kuitenkin tarjoaa sen verran merkittävää tietoa ME-universumista ja Reapereista, että puhtaasti tältä kantilta se on tärkeä tietopaketti jokaiselle sarjan tarinan ystävälle. Lisäksi ahkerat datamineäjät selvittivät jo aiemmin, että Leviathanin suorittaminen vaikuttaa pelin lopussa käytävään keskusteluun, tätä ei tosin keretty testaamaan.

Leviathan on tarinallisesti merkittävä paketti, mutta se olisi ollut vielä merkittävämpi jos se olisi julkaistu aikaisemmin. Itse kuitenkin nautin siitä ja toivon että yksinpeliä laajennetaan vielä jatkossakin. Ainahan sitä lisäsisältöä on kiva olla vaikka uusillakin läpipeluukerroilla?

 

Lisää aiheesta

Mass Effect 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Brave (PC, Mac, PS3, Wii, Xbox 360)

Resonance (PC)

Shootmania Storm -ennakko (PC)

Sleeping Dogs (PS3, Xbox 360, PC)

Test Drive: Ferrari Racing Legends (PC, PS3, Xbox 360)

The Walking Dead Episode 3: Long Road Ahead (Mac, PC, PS3, Xbox 360)