Uusimmat

Max Payne 3 Hostage, Memories, Deathmatch DLC (PC, PS3, Xbox 360)

17.04.2013 14:00 Kalle Laakso

Tekijä: Rockstar Games
Julkaisija: Rockstar Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Tulossa: PC
Pelaajia: 1, 2-16
Muuta: Ladattava laajennus, vaatii toimiakseen alkuperäisen Max Payne 3 -pelin
Pelin kotisivu: http://rockstargames.com/maxpayne3
Arvostelija: Kalle Laakso

 

On Max Payne 3:en moninpelistä mitä mieltä tahansa, on Rockstarilla ollut selkeästi kova usko siihen pelin kanssa. Seitsemään lisäosaan ei kuitenkaan päästy, eikä ajallaan viime vuoden loppuun, mutta jotain kausikortti silti peliin toi.

Maxin uusi tuleminen oli varmasti odotettu, ja faneja pelin yksinpeli tuskin ainakaan mielettömästi petti. Pyhän Maxin tulemisesta teki jo se, että vetovastuun Remedyltä ostanut Rockstar on kolmannen osan takana. Vaikka pelin kanssa ongelmansa olikin – varsinkin se jyrkkää ärsytystä aiheuttanut ADHD-filtteri välivideoissa ja tasaisesti pelatessakin, oli peli kaikesta huolimatta sitä Max Paynea, mihin kahden edellisen osan kanssa ehdittiin tottua.

Uutta kolmososassa oli kuitenkin moninpeli, joka syystä tai toisesta oli ihan jees vaihtoehto nykyisille FPS-hipoille. Silti se ottanut missään vaiheessa tuulta allensa. Niin tai näin, peli sai tasaisesti lisäosia yrittäessään pitää itsensä pinnalla isojen hittipelien rinnalla. Tavoite ei kuitenkaan tainnut missään vaiheessa oikein onnistua.

Alla ajatuksia pelin kolmesta viimeisestä maksullisesta lisäristä.

Hostage Negotiation Pack

Lokakuun lopulla julkaistu Hostage-DLC keskittyy tuomaan lisää pelattavaa kolmeen pelimuotoon: Deathmatch, Team Deathmatch ja Payne Killer. Paketti sisältää neljä karttaa, kaksi uutta asetta, kolme uutta esinettä, yksi uusi bursti, uuden ryhmän ja 11 uutta haastetta.

Lisärin jokainen kartta on tuttuja yksinpelistä, mutta niitä on hieman tuunailtu nettikentille sopivammiksi. Favela Heights on lähes tuplasti pelin alkuperäisen Nova Esperançan kokoinen. Kartan korkeuserot ja koko ovat tarkoitettu lähinnä rynnäkkö- ja tarkkuuskiväärin kanssa pelaaville. Paikoittain Favela Heigthsin kadut sopivat myös lähikontaktiinkin.

Lähitaisteluihin keskittyvät yksinpelin alun Club Moderno ja puolenvälin paikkeilla vierailtava O Palácio Strip Club ovat kokonsa takia liipaisinherkkyyttä vaativia. Jokaisen nurkan takana vaanii todennäköisesti pelaaja, jolla on samat intressit kuinsinullakin. Ajattelulle ei jää juuri aikaa.

Paketin viimeinen kartta, Estádio Do Galatians, on vaihtoehto muista kentistä. Toinen puolisko on pieniä huoneita ja tiiviitä käytäviä, kun taas toinen puoli antaa hengitystilaa esimerkiksi stadiumin harjoituskentän muodossa.

Aseita Hostage-paketti tarjoaa kaksi: M24-tarkkuuskiväärin ja IA2-rynnäkkökiväärin. M24 on monesta muustakin pelistä tuttu pulttilukkokivääri, johon saa kiinni äänenvaimentimen. Ase on hidas ampua, mutta sen kevyt paino antaa paremmat mahdollisuudet ottaa kaveriksi mukaan lähikontakteihin esimerkiksi Uzin.

IA2-rynnäkkökivääri tarjoaa taas kompromissin tarkka-ampujille ja konetuliaseista pitäville. Aseeseen saa kiinni kiikaritähtäimen, ja sen 30 panoksen lipas ja korkea damage auttavat vihuja ampuessa.

Lisärin kolme uutta esinettä auttaa jaksamaan nettitantereilla. Heavy Helmet -kypärä laskee 75% -vahinkoa jokaisesta otetusta pääosumasta. Bomb Suit -puku suojaa paremmin räjähteiltä, ilman että se huonontaa liikkuvuutta. Kiusaa muille pelaajille tarjoaa Intimitadion-maski, mikä hidastaa vastapuolen pelaajien aseen latausta. Uuden Burstin kanssa pelaajat kiusaavat vastapuolelta räjähteillä. Burstin ensimmäinen taso asettaa ansan jokaiseen jäljellä olevaan ruumiiseen kentässä. Kakkostason kanssa saa aseeseensa räjähtävät panokset seuraavaksi kymmeneksi sekunniksi, kun taas kolmas taso tiputtaa räjähteen jokaisen näkyvän vihollisen viereen.

Hostage Negotion Pack kustantaa ilman kausipassia 800 MS-pojoa tai Pleikalla/PC:llä noin kymmenen euroa. Mukana tulee myös neljä saavutusta/palkintoa Xbox- ja PS3-pelaajille.

Painful Memories Pack

Joulukuun alussa julkaistu Painful Memories -paketti keskittyy Maxin menneisyyteen. Neljä karttaa, kaksi asetta, kolme esinettä, yksi bursti, kaksi ryhmää ja 18 haastetta tarjoaa samaa kuin aikaisemmatkin moninpelilisärit.

Paketin neljästä kentästä kolme on otettu nettimuotoon yksinpelistä ja yksi alkuperäisestä Max Paynesta. Shoot First -kartta tarjoaa mukavan luksusjahdin Maxin muistoista pelaajille. Kolmekerroksinen vene tarjoaa ahdasta vapautta kansilla ja suojaa sisätiloissa Panaman-vesistöissä.

New Jerseyn Hobokenissa sijaitseva Marty’s Bar antaa taas pienemmän kokonsa puolesta aktiivista sormiliikettä sisätiloissa ja aavistuksen hengitystilaa baarin parkkipaikalla. Koko on kuitenkin sen verran pieni, ettei miettimiselle jää juuri aikaa.

Ensimmäisestä Max Paynesta tuttu Roscoe Street Subway -kenttä tuo varmasti muutaman déjà vu -fiiliksen. Metroaseman tunnelit ja pysähtyneet junat antavat lähes jatkuvaa suojaa ja sisätiloissa liikkumista. Tuttuja paikkoja kuitenkin nähdään Maxin kivuliaista muistoista tappamisen ohessa.

Jokainen edellä mainituista kolmesta kartasta tukee pelin kolmea Deathmatch, Team Deathmatch ja Payne Killer -pelimuotoja. Lisärin neljäs kenttä, Canal de Panamá on kokonsa ja vapautensa puolesta aivan eri luokkaa muihin kenttiin verrattuna. Kartta tukee pelin jokaista muotoa, ja isoihin deatmatcheihin 16 pelaajan voimin se sopii ainakin. Ulkoilmaa ja aukioita kanaali ei ujostele, ja varsinkin tarkka-ampujilla on oivat mannut metsästämiseen.

Painful Merories tarjoaa tällä kertaa ainoastaan kaksi rynnäkkökivääriä nettivääntöihin. IMG 5.56 -ase muistuttaa ulkoisesti AK-47:aa. 45 panoksen lipas ja kolmen panoksen bursti antavat kuitenkin AK:ta paremman tarkkuuden, ja ase sopii punapistetähtäimen kanssa hyvin keskipitkille matkoille. Toinen pyssy: UAR-21-rynkky on omiaan lyhyemmille etäisyyksille. Aseen korkea sarjatulinopeus ja hyvä tarkkuus pitävät pelaajaa elossa, eikä kevyestä painosta tai äänenvaimentimesta ole haittaa. UAR on hyvä kompromissi konepistoolien ja rynnäkkökiväärien välistä.

Esineiden kera Painful-lisäri on täysin erilainen kuin Hostage-paketti. Tällä erää esineet enemmin auttavat kuin kiusaavat. Hip Flask -taskumatti suojaa jokaisen syntymän jälkeen ensimmäiseltä tarkka-ampujan luodilta milloin vain. Calculator antaa jokaisesta kahdesta tapon avustuksesta omiin tilastoihin tapon, ja Betting Slip kartuttaa jokaisesta oman tiimiläisen taposta omaa rahasaalista. Hangover-burstin kanssa kuitenkin lisäri tarjoaa tuttua kiusantekoa vastustajille: ensimmäisen tason kanssa viholliset syntyvät seuraavan kerran kamera sumuisena, 80% terveydellä ja 75% kestävyydellä. Kun taas kolmas taso antaa vihollisille sumuisen kameran ainoastaan 40 prosentin terveydellä ja kokonaan menetetyllä kestävyydellä. Burstin kanssa on kuitenkin yksi asia otettu mukaan tasapainottamaan peliä. Jos pelaaja pitää itsellään Hip Flaskia Hangoverin ohella, vähentää se burstin tehoja. Tietoa ei tosin tarkalleen ole, että kuinka paljon.

Hinta on Painful Memoriesillä sama kuin Hostage-paketillakin, eli 800 Microsoft-pistettä, tai n.10€. Mukana tulee myös viisi uutta saavutusta/palkintoa.

Deathmatch Made in Heaven

Max 3:en viimeinen lisäpaketti ottaa muista lisäreistä pari askelta sivuun ja tuo moinpeliin paljon uutta. Neljä uutta moninpelimuotoa, uusi arcade-pelimuoto yksinpeliin, viisi uutta asetta, viisi esinettä, bursti ja 21 haastetta.

Tammikuun lopulla julkaistu paketti yrittää elvyttää moninpeliä. Ensimmäinen pelimuodoista on kaverin kanssa yhteistyönä pelattava Dead Men Walking. Muoto on tosin tuttu monesta muustakin pelistä. Siinä tarkoituksena on pysytellä hengissä mahdollisimman kauan loputtomia vihollisaaltoja vastaan, tavalla tai toisella.

Run & Stun -muoto on taas jo uudemman oloinen. Muodossa yksi pelaajista valitaan ylivoimaisen voiman, loputtoman kestävyyden ja tappavan lähitaistelun omaavan, etälamauttimella varustetun Sacin rooliin. Max Paynen yksinpeleissä TV-ohjelmia seuranneet tuntevat nimen todennäköisesti. Kyseessä on Captain BaseBallBat-Boyn arkkivihollinen, ilkeä Saci. Sacina pelaaja yrittää saada muut pelaajat puolelleen lamauttimen avulla. Peli loppuu kun viimeinenkin vastustaja on kesytetty.

Kaksi muuta muotoa ovat tarkoitettu kilpailullisempaan pelaamiseen deathmatch-muodossa. Marked Man ottaa enemmän esille vendetta-ominaisuutta, jossa kostoista ja vendetta-tapoista saa enemmän pisteitä kuin normaalisti. Time Attack -muoto taas laskee aikaa ja palkitsee sen mukaan kuinka monta tappoa ajan kuluessa saa.

Yksinpelin uusi Arcade-pelimuoto, kaikessa yksinkertaisuudessaan, antaa tarinan jokaisessa kentässä pelaajalle haasteen, mitkä pitäisivät suorittaa. Kyse voi olla tietystä määrästä pääosumatappoja, räjähteillä saatuja tappoja ynnä muuta semmoista.

Aseiden kanssa Deathmatch Made in Heaven tekee poikkeuksen. Kaikki uudet tykit on tarkoitettu lähitaisteluun ja yksi on räjähde. Jo mainitun etälamauttimen kanssa Rockstar tuo moninpeliin täysin lähikontakteihin tarkoitetut karjasähköpiiskan, teleskooppipampun ja pippurisumuttimen. Räjähteistä uutuus on tällä kertaa jalkaväkimiina, tuttavallisemmin The Bouncing Betty.

Esineiden kanssa lisäri keskittyy lähinnä jälleen oman hengittämisen ylläpitoon. Anti-sniper device antaa tarkempaa sijaintia pelaajalle kohti tulevista tarkka-ampujien luodeista. Circuit breaker -esine antaa täyden suojan kaikkia sähköaseita kohtaan, kun taas Fireproof spray tekee saman, mutta kaikkea tulta, esimerkiksi polttopulloja vastaan. Ammo magnet tuplaa ammukset jokaisesta kerätystä aseesta, ja viimeisenä Lucky Poker Chip nostaa jokaisen erän alussa ilmaisen vedonlyönnin mahdollisuutta 50 prosentilla. Lisärin bursti keskittyy esineiden tavoin helpottamaan omaa elämää. Unstoppable antaa ensimmäisellä tasolla 40 prosentin suojan kaikelta vahingolta, nostaen suojaa kakkos- ja kolmostasolle entisestään. Suojan kestoa ei ole aikamääritetty, mikä tarkoittaa sitä, että teho loppuu vasta pelaajan kuoltua.

Deathmatch Made in Heaven kustantaa kahden muun lisäosan kanssa saman, eli 800 MS-pistettä tai 10€ -hintalappua. Konsolipelaajille mukana tulee vielä seitsemän uutta saavutusta tai palkintoa alustasta riippuen.

They were all dead. The final gunshot was an exclamation mark to everything that had led to this point

Se oli nyt siinä. Maxin kolmas tuleminen on kaluttu kokonaisuudessaan loppuun, ja Rockstar keskittyy muihin nimikkeisiin. Vaikka kolmannen Maxin moninpelillä on hyvät puolensa, kärsii se silti yhä muutamasta asiasta.

Tasapaino-ongelmia on yhä. Lähes jokainen dual wielding -pelaaja voittaa kahdella käsiaseella lähitaisteluissa yhdeksän kertaa kymmenestä. Oli sitten toisella aseena rynnäkkökivääri, haulikko tai mitä tahansa muuta. Se kuin vain riittäisi, mutta kun käsiaseet ovat myös kauaskantoisina yhtä tarkkoja että tehokkaita kuin lähelläkin, ovat tuplapyssyttelijät joka kentässä erittäin vahvoilla.

Toinen ongelma on suurin: pelaajakato. Ainakaan Xboxilla ei Livetä löydä Max-pelaajia kuin kourallisen. Ja lähes kaikki vääntävät pelkästään pelin alkuperäisiä muotoja ja karttoja, joka tekee lisärien ostosta hukkaan heitettyä rahaa. Peliä elvytti hieman taannoinen Liven Ultimate Game Sale, jolloin Max 3:a sai viidellä eurolla, mutta sekään ei auttanut lisäreiden myynnissä.

Jos kuitenkin syystä tai toisesta Maxin moninpeli kuumottelee vielä, ja motivaatiota on kärvistellä lähes tauottomien tuplapyssyilijöiden kanssa, ovat paketit ihan okei. Jos yhtä pitäisi suositella, on se ehdottomasti Deathmatch Made in Heaven. Tosin silläkin on ongelmansa, kun DLC ei tuo uusia aseita, joita voisi käyttää missä pelitilassa tahansa. Silti se on hintaansa nähden monipuolisin paketti. Lisäosien välissä Rockstar julkaisi myös menneen vuoden loppukesästä ilmaisen paketin, Disorganized Crimen, joka tosin keskittyy ainoastaan yksinpeliin, vaikka mukana tuleekin yksi moninpelikartta.

Kiitos ja näkemiin Max Payne 3.

 

Max Payne 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Vaikka uusi tekijäporukka alun perin herättikin hieman epäilyksiä, on kyseessä kuitenkin peli, joka on tehty sarjan juuria kunnioittavalla arvokkuudella. Näin sen pitäisikin olla. Suojissa kyykkimisestä kepillä ja porkkanalla pois houkutteleva pelimekaniikka on nykymaailmassa piristävä poikkeus, jota rikkovat muutamat kauneusvirheet ja epätarkoituksenmukaisellisuudet.

Max Payne 3: Local Justice Pack DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Onkin kiintoisaa seurata mitä Rockstar tulee tekemään Max Paynen kanssa. Firma on kyllä hemmotellut aiemmissa peleissään faneja, mutta en jaksa uskoa että Maxille luvatut loput DLC-lisärit olisivat tulossa ainakaan luvatussa nykymuodossaan. Etenkin kun muistetaan, että vasta äskettäin Take-Two ilmoitti Max kolmosen olleen myynnillisesti pettymys. Sen tosiaan huomaa ja paukku on yllättävän iso.

 

Lisää aiheesta

Max Payne (GBA)

Max Payne (PC)

Max Payne (PS2)

Max Payne 2 (pc, PS2, Xbox)

Lue myös

Brütal Legend (PC)

Crusader Kings II – Sword of Islam DLC (Mac, PC)

Dragon’s Dogma: Dark Arisen –ennakko (PS3, Xbox 360)

Sniper: Ghost Warrior 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Trine 2: The Goblin Menace DLC (Mac, PC, PS3, Xbox 360)