Uusimmat

Microsoft Flight (PC)

09.03.2012 16:01 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Microsoft Studios
Julkaisija: Microsoft
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX285
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset, vähimmäis: Dual Core 2,0 GHz, 2 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, 10 Gt levytilaa,
Laitevaatimukset, suositus: Dual Core 3,0 GHz, 6 Gt muistia, 1024 Mt näytönohjain, 30 Gt levytilaa, Windows 7 64-bit
Pelaajia: 1, 2-? (internetissä)
Pelin kotisivu:https://microsoftflight.com
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

Microsoft Flight Simulator -pelisarja oli maailman vanhin ja pitkäkestoisin pelisarja. Sen ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1977 ja simulaattorista julkaistiin kaiken kaikkiaan 12 pääversiota, kunnes maailmantalouden horjahtelu johti Aces Studion sulkeutumiseen.

Microsoft ei silti ehtinyt pidättäytyä kauaa poissa simulaattorimarkkinoilta, sillä upouusi Microsoft Flight palauttaa yhtiön takaisin sinisille virtuaalitaivaille. Mutta niin kovin erilaisessa muodossa, kuin mihin ehdimme tottua.

(Melkein) ilmainen

Microsoft Flight lähestyy lentosimulaattorimaailmaa vähän erikoisemmalta suunnalta. Se on näet ilmainen, ladattava peli. Ilmainen on tosin vähän suhteellinen käsite.

Flightilla Microsoft vie ”ilmaisuudellaan” lentosimulaattorit aivan uuteen ulottuvuuteen ja tarjoilee free to play -genreenkin aivan omanlaisensa näkökulman. Perussimulaattori on näet täysin ilmainen. Juju onkin siinä, että aloitusversiossa on varsin rajoitetusti ilmaista sisältöä ja lentokalustoa. Lisää sälää saa maksamalla. Ja jos maksuhommiin ryhtyy, niin latia saakin sitten pistää pöytään reilusti, etenkin kun firma pääsee vauhtiin DLC-sisältöjen suhteen.

Käsitelläänpä maksuhärpäkkeet ensin pois alta. Mikromaksujen käyttö lisäsisältöihin on toki kovin yleistä nykypäivänä, mutta Microsoft Flightin lisäsisältöjen kohdalla hinnat yllättävät. Esimerkiksi lentokoneet on jaoteltu kahteen kastiin: pelkän ulkonäkymän tarjoaviin basic-koneisiin ja myös sisänäkymät tarjoaviin deluxe-malleihin. Basic-koneet maksavat 7,99 euroa ja premiumit 14,99.

Siinä on kuulkaa ladattavilla lentokoneilla hintaa. Kaupan alehyllyltä löytää halvemmalla kokonaisia hyviä simulaattoreita ja tuurilla jopa Flight Simulator X:n, kuin mitä nyt nyhdetään yksittäisistä DLC-koneista.

Lisäksi peliin voi ostaa erikseen myös uusia karttoja ja muuta sälää. Esimerkiksi koko Havaijin saariston, uuden lentokoneen ja 20 tehtävää sisältävän Hawaijian Adventure Packin voi ostaa 14,99 eurolla. 

Toisin sanoen: ilmaisen simulaattorin rinnalla julkaistiin kerralla 38 euron verran DLC:tä. Olen aika hiton äimänä.

Ennen olin maailmanmatkaaja

Microsoft Flight ei ole myöskään mikään Flight Simulator XI. Flight Simulator X sisälsi aikoinaan peruspaketissaan koko maailmankartan ja kaupan päälle reaaliaikaiset säätiedot. FS-sarjan teoksiin julkaistiin myös valtavia tarkempia karttoja ja maailmatekstuureja sisältäviä laajennuksia, ja aiempien FS:n laajennukset toimivat myös X:ssä. Lentokoneita oli… Tuotajaa. Satoja vaiko tuhansia? Niin FSX:n mukanatulleita kuin kaupallisia laajennuksia ja fanien tekemiä ilmaiskoneita.

Nyt lentely onnistuu vain Havaijin yhden saaren tuntumassa ja koneita on kaksi. Tai yksi, jos ei halua kirjautua Microsoftin Games for Windows Live -palveluun. Sen nyt ei luulisi olevan useimmille kummoinenkaan kynnys, kun kyse on kuitenkin ihan Windowsin peruskomponentista ja kiinteästä osasta monia PC-pelejä.

Loput Havaijista sentään saa avattua sen 15 euron hintaisen Hawaijian Adventure Packin ostamalla.

Mutta kovin vaatimattomalta tämä tuntuu. Olkoonkin kyse ladattavasta ilmaissimusta. Olisi kovin hauskaa, jos pelaajahakkerit saisivat jollain tapaa tuunattua Flightiin vanhoja FS/FSX-koneita. Mikäli malleissa on yhtikäs mitään yhteensopivuutta. Vai liekö peliin edes ympätty mitään avoimia rajapintoja. Epäilen.

Kaasua ja ilmaan

Nyt lopulta siihen ydinasiaan. Lentämiseen. Sanon suoraan ja kiertelemättä, että Flight on kiva, nätti ja mukava lentosimulaattori. Se ei ole missään nimessä mikään hardcore-lentopeli, ei edes alun lentomallihelpotusten ja kainalosauvojen poiskytkemisen jälkeen. Simun lähtökohta ”lentämisen hurman tarjoaminen mahdollisimman monille”.

Yleistetysti voisin kuvailla Flightsin lentomallia sellaiseksi mukavaksi. Satunnaiskuskin kannalta. Todella hardcorelle lentäjälle tämä on aivan liian anteeksiantava, mutta muutoin simu on viihdyttävällä tavalla mukava lennettävä. Taitolentoliikkeet onnistuvat mukavasti ja lentomalli jopa rankaisee vähän, kun ajelee tynnyreitä liian huolimattomasti. Ohjaustuntuma on CH:n FighterStickin, kaasukahvan ja polkimien kera jopa oivallinen ja käteensopiva, ihan ilman ohjainten asetusten säätämistä.

Mutta kuten monesta asiasta huomaa ja haistaa, Flight on kasuaalisimu sanan syvimmästä päästä. Lentäminen onnistuu vaivatta hiirelläkin, joskin toki tuntuma ja tarkkuus oli joystickillä lennettäessä tietysti omaa luokkaansa.

Vaikka lentomalli onkin sitä helpotetumpaa mallia, on simulaattorissa silti kiitettävää paneutumista yksityiskohtiin ja vakavampaankin lentotoimintaan. Vaikka kiireinen tosilentäjä saattaakin hermostua kivalla naisenäänellä juttelevaan lennonopettajaan, niin esimerkiksi mahdollisuus tehdä checklistit käsipelillä on mukava piirre. Simulaattori tekee parhaansa satunnaislentäjän opastamiseksi, mutta antaa tosikuskin säätää ihan rauhassa niin pikkutarkasti kuin hän vain haluaa.

Simulaattori on myös visuaalisesti mukavan tyylikäs ja toimiva. Matalalentämisessä on tunnelmaa ja maastot näyttävät hyvältä kanjoneissakin puikkelehtiessa, vaikka kaupunkimaisemat ovatkin geneerisempää huttua. Eri ohjaamo- ja ulkonäkymät ovat perinteisen flightsimulatormaisen toimivia. Kiitos myös siisteistä ohjaamoista.

Plussaa annettakoon myös tyylikkäistä sääolosuhteista, sillä esimerkiksi pilvikeli ja sumussa lentäminen ovat aika pirunmoisia kokemuksia.

Sosiaalista lentämistä

Microsoft Flightista huomaa selvästi sukulaisuuden Microsoft Flight Simulatoreihin. Kontrolleissa, komennoissa ja käytettävyydessä on haluttu säilyttää samaa tuntumaa ja tunnelmaa niin, että FS-sarjan ystävät olisivat heti kotonaan. Samalla simulaattoriin on isketty aimo annos opastuksia ja helpotettua toiminnallisuutta, jotta aloittelevat lentäjät pääsisivät siihen helpommin käsiksi.

Pienestä pelialueesta johtuen simussa ei ole sinänsä hirvittävän paljon tekemistäkään – tai ainakaan siis lentoaluetta. Onneksi koneet ovat sentään hitaita, niin sen yhdenkin saaren lentäminen päästä päähän kestää kotvan.

Tekemistä on silti ihan mukavasti. Kuten haasteita, tehtäviä, viikottaisia haasteita ja päivittäin vaihtuvia Aerocache-etsintöjä, joissa pelaajien tavoite on löytää pelimaailmaan piilotettuja kohteita. Erilaisista suosituksesta saa pisteitä ja saavutuksia, joiden avulla pelaaja nousee tasoissa ylöspäin, ehkä saaden muilta arvostelusta, ehkä avattua peliin uutta sisältöä. Saavutukset näkyvät myös Liven gamerscoressa ja kasvattavat arvostustasi kaverien silmissä, jos siis kirjaudut sinne Windows Liveen. Nämä sosiaaliset jutut ja gamerscoret tuntuvatkin yllättävän isoilta muutoksilta aiempaan nähden, kun simulaattori on haluttu rakentaa aiempaa yhteisöllisemmäksi ja yhdistävämmäksi kokemukseksi. Paha sanoa onko siinä miten onnistuttu, kun olen itse siivililentäjäpersoonassani lähinnä yksinäinen sooloilija.

Simulaattorina Flight onkin selvästi tieten tahtoen rajoitettu ja simppelihkö, eikä siitä ole vanhan polven lentäjälle FSX:n korvaajaa. Pikkuserkku enintään. Silti tässä on selvästi hyvä pohja isommille asioille. Peli huokuu miellyttävää olemusta ja siinä on yllättävänkin paljon tekemistä ja nautittavaa, vaikka ilmaisversio tuntuukin ensin pieneltä rajalliselta. Ja kun online-moninpelikin löytyy, niin siinähän sitä sosiaalista nautiskelua riittää.

Loppumetreillä Flightista on helppo olla montaa mieltä. Riippuu ihan miten siihen haluaa suhtautua. Ilmaiseksi simulaattoriksi se on kiva ja nautittava. Samalla sen sisällön määrä on aika käpyisen niukka. Kaksi mukana tulevaa lentokonetta ovat kivoja, mutta maksullisten lisäsisältöjen hinnoittelu on pelleilyä.  Lentäminen on mukavaa ja jopa hyväntuulista, mutta samalla niin kovin helpotetun oloista.  Ja niin edelleen.

Omakohtaisesti totean: Flight on nautinnollinen ja hyvä perustason lentosimulaattori, jossa peruselämyksen hinta on vähintäänkin kohdallaan. Se tarjoilee sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä, joista eniten toivoisin lisäsisältöjen hinnan radikaalia kohtuullistamista. Sen jälkeen simun DLC-lähtöisyys tuntuisi paljon mukavammalta. Hiiriohjaustuen ja kevyen tekniikan ansiosta se sopii hyvin myös esimerkiksi läppärilentäjille ja perheen pienempien lentopeliksi.

Flight onnistuukin täyttämään erinomaisesti nichen, jonka olemassaoloa en heti tajunnutkaan. Se on oiva, kiva ja tietenkin ilmainen lentosimulaattori kasuaalilentelijöille. Vaikka kaipaankin Flight Simulator X:lle täysimittaista jatko-osaa, niin sen puuttuessa todella raskaan sarjan lentelijät voivat täyttää siviili-ilmailutarpeitaan vaikkapa X-Plane 10:llä. Flight ei olekaan keneltäkään pois, mutta kyllä se tuo simugenreen jotain uutta ja erilaista, minkä johdosta se ansaitsee ehdottomasti hatunnoston.

Pelin voi ladata yhdellä klikkauksella kotisivulta. Rekisteröitymisiä ei tarvita, paitsi jos ei omaa entuudestaan Windows Live -tunnusta, jolloin sen voi tehdä pelin asennuksen yhteydessä. Live-kirjautuminen ei ole pakollista.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Flight Simulator 2004 – A Century of Flight (pc)

Microsoft on jo 20-vuoden ajan tehnyt Flight Simulator -pelejä, jotka heittävät pelaajan siviililentokoneiden puikkoihin. Yhtiö on tehnyt pelisarjansa kanssa erinomaista työtä, ja nyt Microsoft on julkaissut ilmailun satavuotista historiaa juhlistaakseen Flight Simulator 2004 – A Century of Flight -pelin, jossa nykykoneiden lisäksi pääsee lentämään myös historiallisesti merkittävillä lentokoneilla.

Flight Simulator X (PC)

Flight Simulator X on mahtava teos sarjan aiempiin osiin verrattuna. Kaikilla mittareilla. Kenttiä on enemmän. Maisemat ovat kauniimpia. Lentokoneet ovat komeampia. Ja levytilaa kuluu perusversiossakin 13 gigaa. Se on giganttinen teos.

Simupilotti pääsi lentämään järeällä simulaattorilla

Monikaan meistä ei pääse leikkimään yhtä järeillä leluilla kuin 38-vuotias helsinkiläinen Matti Konttinen äskettäin. Aktiivinen lentosimulaattoriharrastaja Matti Konttinen osallistui viime vuoden puolella Microsoftin ja lentoyhtiö SAS:n järjestämään Flight Simulator X –kilpailuun. Palkintomatkan kohokohta oli pääsy SAS-lentoyhtiön käyttämiin aitoihin lentosimulaattoreihin.

Lue myös

Book of Unwritten Tales (PC)

Digital Combat Simulator: A-10C Warthog (PC)

Glider Simulator (PC)

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)

Jagged Alliance: Back in Action (PC)

King Arthur II: The Role-playing Wargame (PC)

Ski Region Simulator 2012 (PC) 

Syndicate (PC, PS3, Xbox 360)

Train Simulator 2012 (PC)