Uusimmat

Midnight Club 3 Dub Edition -ennakko (PS2, Xbox)

17.11.2004 00:00 Erica Christensen

Lähitulevaisuudessa ei tule pulaa katuautopeleistä. Tulossa ovat Crash and Burn, Juiced ja tietenkin Electronic Artsin Need for Speed Underground 2 (NFSU2). Ja näiden päälle Rockstarin Midnight Club 3 Dub Edition.

Siinä missä NFSU2 tarjoaa ensimmäistä kertaa Need for Speed -sarjan historiassa kaupungin, jossa voi ajaa minne tahansa, Rockstar on tarjonnut siihen mahdollisuuden jo ensimmäisestä Midnight Clubista (julkaistiin vuonna 2000) lähtien.

Dub + Rockstar + Midnight Club = Dub Edition

Dub Edition -lisänimi juontuu amerikkalaisesta Dub-autoilulehdestä, joka on autoilukulttuuriin perehtyvä lifestyle-lehti. Sen sivuilla autojaan esittelevät sellaiset tähdet kuin 50 Cent, DMX ja Ice-T. Luettavaa lehdessä ei juurikaan ole, sillä valtaosa sivuista uhrataan järkyttävän kalliiden timantti/platina/kultavanteiden esittelemiseen.

Dub Editionin kantavana ideana on avoimien kaupunkipelikenttien ohella se, että me autoihin vähemmän panostavat voimme rakentaa miljoonien dollarien kaaroja ja ajaa niillä virtuaalisessa ympäristössä. Kaikki Dub Editionin 60 ajoneuvoa ovat lisensoituja, mutta se ei estä romurallia. Peltiä menee ryttyyn – ja kunnolla.

Lisensoituja automerkkejä ovat muun muassa Cadillac, Mercedes, Ducati, Saleen, Aprilia, Mitsubishi ja Chevrolet. Autojen lisäksi valikoimasta löytyy useita moottoripyöriä. Jokaista menopeliä voi muokata tarjolla olevilla osilla. Näitä ovat esimerkiksi vanteet, rungot, maalipinta, pakoputket, valot ja moottorit.

Urapelitila alkaa pienellä rahamäärällä ja surkealla ajoneuvolla. Kaupungeissa voi ajella vapaasti etsien kisoja sekä haasteita, joita voittamalla tienataan rahaa. Tietyt kisat edellyttävät tietyntyyppistä ajoneuvoa. Joistakin kisoista voi myös voittaa itselleen autoja.

Urapelitila toimii pitkälti samalla tavalla kuin ennenkin, mutta pelitiloja on enemmän. Tarjolla on esimerkiksi NFSU:n kaltaisia drag-ajoja, offroad-kisoja, hurjastelua moottoriteillä ja tietenkin perinteistä tarkistuspisteestä toiseen ajamista. Verkkopeleihin voi osallistua maksimissaan kahdeksan pelaajaa.

Omia kisojaan voi edelleen tehdä, ja verkossa pelatessaan voi kokeilla myös tiimipohjaisia kisoja. Uudessa Cruise-tilassa voi ajella ilman aikarajoja valitsemassaan kaupungissa, jolloin muut pelaajat voivat liittyä mukaan kruisailemaan. Tarkoituksena on vain esitellä omia autoja ja vaihtaa vinkkejä.

Autokulttuurin kehdot

Kokeilemamme Midnight Club 3:n versio oli jo pitkälti valmis. Puolentoista vuoden kehitysaika näkyy aiemmasta rikastuneessa grafiikassa. Ympäristöistä on tehty High Dynamic Range Rendering -tekniikalla NFSU:n tyyliin kiiltäviä, ja esineet heijastavat ympäristöjä reaaliaikaisesti. Yöllinen sumu on toteutettu volymetrisellä usvalla, joka on hieno sana aidon näköiselle sumulle.

Ajoneuvojen mallintamisen suhteen on myös otettu askel eteenpäin. Näkemämme autot, kuten Mercedes C500 ja 64 Impala, olivat aidon näköisiä, ja yksityiskohtiin, kuten vanteisiin, oli kiinnitetty erityisesti huomiota.

Ohjaustuntuma oli erinomainen. Ajoneuvojen käyttäytymisien välillä oli selkeitä eroja. Moottoripyörällä ajaminen Dub Editionissa on paremmin toteutettu kuin yhdessäkään aikaisemmassa vastaavan kaltaisessa ajopelissä. Moottoripyörillä on helppo ajaa ja ohjaus tyydyttää.

Mercedeksellä ja Impalalla tuli tappio testikisoissa, mutta Driveristä tuttu Camaro kulki sivuluisusta toiseen ja loppujen lopuksi voittoon. Ajontuntuma oli jokaisella autolla selkeästi erilainen. Autot tuntuivat myös painavammilta kuin MC2:ssa, jossa ne olivat usein kevyen ja muovisen oloisia.

Näillä näkymin Midnight Club 3 Dub Edition julkaistaan loppuvuodesta, mutta olisi toivottavaa, että edes yksi autopelien kustantajista antaisi pelaajille (tai lompakoillemme) hetken levähdysaikaa ja toisi pelinsä markkinoille ensi keväänä, jolloin pelejä on tunnetusti vähemmän liikkeellä.

Tekijä: Rockstar San Diego
Julkaisija: Rockstar
Tulossa: PlayStation 2, Xbox
Pelaajia: 1-2, 1-8 verkossa
Pelin kotisivu: www.rockstargames.com/midnightclub3