Might & Magic: Clash of Heroes (DS)

23.03.2010 15:34 | Tero Lehtiniemi

Might & Magic -roolipelisarja ja sen strategia-spinoff Heros of the Might & Magic ovat yksiä PC-fantasiapelien legendaarisimmista tuotoksista. Viimeaikaiset Might & Magicit eivät ole kuitenkaan olleet tasoltaan kovin mairittelevia tai herättäneet suuria tunteita, joten sarjan nimellä ratsastava DS-strategia Clash of Heroes ilmestyi kuin varkain.

Varsin tuntemattoman Capybara Gamesin työn lopputulos on omaperäinen sekoitus Puzzle Questia, japsiropea ja Heroes of the Might Magicia. Tärkeintä eivät kuitenkaan ole ainekset, vaan se miltä lopputulos maistuu. Mitenköhän mahtaa olla?

Pelin tapahtumat sijoittuvat Heroes of the Might & Magic V:n tavoin Ashanin fantasiamaailmaan, jossa maan alla lukittuna pysyvät demonit tekevät tuloaan levittäen epäjärjestystä ja tuhoa ympäriinsä. Demoniuhan torjuminen jää viiden nuoren sankarin hartioille, joista jokainen edustaa yhtä sarjan viidestä armeijasta.

Vuorollaan yhden sankarin näkökulmasta kerrottava, usean kymmenen tunnin mittaiseksi venyvä tarina on suhteellisen perinteistä fantasiatauhkaa, mutta tapa jolla se koetaan on tärkeämpää. Pelaaminen vaihtelee Heroes-tyylisen maailmankartalla ravaamisen ja taisteluiden välillä. Maailmankarttaa tutkimalla saadaan tehtäviä, kerätään varusteita ja jutellaan fantasiamaailman asiakkaille. Suurin osa ajasta menee kuitenkin taisteluissa.

Pelin taistelut itsessään ovat yhdistelmä Puzzle Questia ja keräilykorttipeliä. Jokaisella sankarilla voi olla kerralla käytössä viisi erilaista yksikköä, joista kolme perusmosuria ja kaksi vahvempia eliitti- tai champion-yksiköitä. Perusidea on muodostaa yksiköistä pystysuorassa linjassa kolmen saman värisen ja tyyppisen ryhmiä, jolloin nämä aloittavat hyökkäyksen valmistelun.

Jotta homma ei menisi liian helpoksi, on tämä vasta jäävuoren huippu.

Horisontaalisessa linjassa yksiköt esimerkiksi muodostavat suojamuureja, ja vahvemmat yksiköt vaativat taakseen enemmän joukkoja, ja taktiikkasilmä on pidettävä kovana niin sankarien erikoishyökkäysten kuin eri yksiköiden hyökkäysnopeudenkin suhteen. Kaiken kaikkiaan taistelujärjestelmä on niin täynnä erilaisia hienouksia, että sen yksityiskohtaisempi kuvailu on tässä turhaa.

Yllättäjä kulman takaa

Teknisellä puolella peli luottaa tarkkaan 2D-grafiikkaan ja tunnelmalliseen musiikkiin. Animointi on sulavaa, ja SNES-pelin mieleen tuova ulkoasu ajaa sekin asiansa paremmin kuin hyvin. Kontrollointi hoituu joko styluksella, perusnäppäimillä tai näiden luontevalla yhdistelmällä, ihan miten haluaa.

On pakko myöntää, että en odottanut Might & Magic: Clash of Heroesilta juuri mitään. Vanhan sanonnan mukaan pessimisti ei pety, ja näin todellakin kävi tällä kertaa. Clash of Heroes on paljon pelattavaa tarjoava, hyvin käsikirjoitettu ja ajatuksella suunniteltu strategiapeli, joka yhdistelee eri genrejä uskomattoman hyvin toimivaksi ja syvälliseksi kokonaisuudeksi.

Niinpä uskallankin huoletta sanoa, että mikäli Puzzle Questit tai roolistrategiat ylipäänsä kiinnostavat, ei Clash of Heroesin kanssa juuri voi mennä metsään. Pelin harvoja oikeita vikoja ovat pienoinen tuurikauppa ja se ettei peli etukäteen näytä vihollisen tasoa. Niinpä pelaaja huomaa usein vasta taistelun alkaessa, jos maastosta löytyvä vastustaja on vielä liian vaikea.

Koska peli arpoo satunnaisesti ruudulle tulevia yksiköitä käytössä olevasta valikoimasta, on voitto välillä kiinni siitä minkälaisia yksiköitä taistelukentällä on tarjolla. Mikäli yksiköt natsaavat suoraan oikeisiin riveihin ja erikoisyksiköiden vaatimat lisäjoukot ovat kätevästi saatavilla, vaikeakin taistelu helpottuu huomattavasti tai on ylipäänsä voitettavissa.

Kun pelin ainoat ongelmat on korjattavissa ahkeralla ja vaivattomalla, aina taisteluiden ulkopuolella onnistuvalla tallentamisella, ei hätää juuri ole. Kunhan muistaa varmuuden vuoksi vanhan Sierra-sanonnan ”save often”, on Might & Magic: Clash of Heroes takuuvarmaa viihdettä kevätpäivien ratoksi.

 

Tekijä: Capybara Games
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://mightandmagic.uk.ubi.com/clashofheroes/
Tero Lehtiniemi

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisää aiheesta

Dark Messiah of Might & Magic – roolipeliklassikosta synkäksi toimintapeliksi

Heroes of Might & Magic V jatkaa maineikkaan pelisarjan tarua

Heroes of Might and Magic V (pc)

Lue myös

Battlefield: Bad Company 2 (PC, PS3, Xbox 360)

East India Company: Privateer (PC)

Legend of Zelda: Spirit Tracks (DS)

Lego Rock Band (PS3, Wii, Xbox 360)

Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of the Sky (DS)

StarCraft II -moninpeliennakko (PC)

 

Muropaketin uusimmat