Uusimmat

Mindjack (PS3, Xbox 360)

17.02.2011 17:46 Tero Lehtiniemi

Tekijä: feelplus
Julkaisija: Square Enix
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PS3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.mindjackgame.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

3D-shootereiden tekeminen on tätä nykyä melko epäkiitollista puuhaa. Genre, jossa Halot, Gears of Warit, Call of Dutyt ja Killzonet ovat asettaneet riman niin korkealle, ettei kovin heppoisin eväin kannata lähteä liikenteeseen.

Uusien pelien täytyy siis olla poikkeuksellisen hyvin tehtyjä tai omaperäisiä. Omia ideoita feelplussin tekemästä ja Square Enixin julkaisemasta Mindjackista löytyy, mutta voiko Ninety Nine Nights kakkosen tehneeltä firmalta odottaa yhtikäs mitään?

Jotta ihan sen varaan ei jouduttaisi laskemaan, Mindjack yrittää jotain uutta ja erilaista. Se sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa mystiset ”vaeltajat” pystyvät ottamaan ihmisiä hallintaansa. Pelaaja on kornia dialogia viljelevä geneerinen erikoisagentti, jonka yksinkertainen varjostustehtävä menee pieleen ja pian ollaankin aiemmin varjostetun, vieläkin geneerisemmän naissankarittaren kanssa pakenemassa mystisiä ja raskaasti aseistettuja vihollisia.

Tarina on yhtä unohdettava kuin sen päähenkilötkin, mutta Mindjack yrittää piristää meininkiä, aivan oikein, mielenhallinnalla. Pelaaja voi ottaa haltuunsa haavoittuneita vihollisia ja robotteja kooten näistä oman, joskin lyhytikäisen armeijansa.

Sivusta teurastusta seuraavia siviilejä ja haavoittuneita vihollisia voi myöskin ottaa hallintaansa, mutta mielenhallinnan kömpelöhkö toimintamekaniikka pilaa koko jutun. Ominaisuudella on lyhyt käyttöetäisyys, ja suoran hallinnan ottaminen vaatii siirtymistä vaeltajan jonkinasteiseen henkiolentotilaan. Lisäksi haavoittuneet viholliset yleensä kuolevat joko ennen mielenhallintaa tai heti hallinnan siirryttyä.

Ei toimintaa, ei väliä

Mielenhallintakikkailut sivuuttaen Mindjack on melko perinteinen suojautumisräiskintä. Tälläkin osastolla mennään kuitenkin metsään. Ensinnäkin pelin suojautumismekaniikka on sieltä ja syvältä. Pelaajan suojanaan käyttämistä esteistä on yhtä usein haittaa kuin hyötyä, kun tarkasti tähdätty sarja  osuukin näkymättömään tai muuten epäloogiseen esteeseen.

Jotta tämä ei vielä vituttaisi tarpeeksi, ei hätää, vikoja on vielä lisää! Pelin viholliset ovat toinen toistaan raskaammin panssaroituja sotilaita, jotka tuntuvat kestävän pääosumiakin useampia. Tällaisia sankareita vastaan asemasotiminen on todella tylsää, ja kun tähän vielä lisätään pelin taipumus sekä äkkikuolemiin että ihmeen harvoin vastaan tuleviin tallennuspisteisiin, ei mistään varsinaisesta nautinnosta voi puhua.

Viimeinen Mindjackin uusi ja hieno jekku on se, että muut peliä samaan aikaan pelaavat voivat ottaa muiden pelaajien pelissä liittolaisia tai vihollisia hallintaansa. Ihmisluonto tulee tällaisessa tilanteessa välittömästi vastaan, eikä tarvinne kertoa kuinka moni Mindjackiin pettynyt käyttää tätä ominaisuutta pahan olon levittämiseen grieffaamalla, sen sijaan että auttaisi kanssapelaajiaan. Ominaisuuden sentään saa pois päältä.

Mielenhallinta on kyllä ideana mielenkiintoinen, mutta ikävä kyllä ideaa on käytetty täysin väärässä pelissä ja aivan liian huonosti toteutettuna. Genren peruspilareiden osalta Mindjack on parhaimmillaankin tylsä, muutoin suorastaan ontuva esitys, joka toimii muistutuksena kahdesta asiasta. Square Enixin julkaista muita kuin roolipelejä, ja feelplusilta pitäisi pelien tekeminen kieltää kokonaan. Vaikka lailla jos ei muuten.

 

Lue myös

Alpha Protocol (PC, PS3, Xbox 360)

Beyond Good & Evil HD -ennakko (PS3, Xbox 360)

Cities in Motion (PC)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Killzone 3 (PS3)

Mario Sports Mix (Wii)

Truth or Lies: Someone Will Get Caught (PS3, Wii, Xbox 360)