Uusimmat

MLB 13: The Show (PS3, PSV)

27.03.2013 14:30 Miikka Lehtonen

Tekijä: SCE San Diego
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, PS Vita
Tulossa:
Pelaajia:  1-4 (sama kone, internet)
Pelin kotisivu:https://www.theshownation.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Baseball ei ole Suomessa mikään suuren yleisön laji ja niin suomalaiselta urheilupelikansalta on jäänyt vuosien varrella väliin monta todella hyvää urheilupeliä. Nyt kynnys on ainakin matalampi, sillä Sony on toimittanut tuoretta MLB 13: The Show –peliään jopa Eurooppaan asti!

Ja kiva että toimittivat, sillä vaikka en itse mikään suunnaton baseball-fani olekaan, minäkin joudun tunnustamaan, että kyseessä on yksi markkinoiden parhaista urheilupeleistä.

Baseball, tuo amerikkalaisten kansallisurheilu ja laji, jonka seuraamiseen tarvitaan alkoholia kuin opiskelijoiden saunaillassa konsanaan. Lajia seurataan kuitenkin Yhdysvaltojen ohella muutamassa muussakin maassa uskonnon lailla, kuin jalkapalloa muussa sivistyneessä maailmassa.

Jenkkiläisiä baseball-faneja on myös vuosien varrella hemmoteltu sen verran erinomaisilla peleillä, että minuakin on harmittanut niiden vähäinen saatavuus Euroopassa, vaikka en tosiaan lajista juuri ymmärräkään. Mitä nyt kaapelin kautta olen välillä katsellut uusintoja edellisyön pelikierroksilta toisella silmällä. Mutta nyt se show on vihdoin tullut myös Eurooppaan, joten on aika tsekata, miten hyviä ne pelit oikeasti ovat.

Pelitiloissa löytyy 

MLB 13: The Show on selvästi viimeisen päälle tehty peli. Jenkkikollegat kertovat, että peli on hyvinkin monilta piirteiltään samanlainen kuin viime vuoden painos, mutta eipä sitä tainnut täällä päin näkyä, joten meille kyseessä on käytännössä uusi pelisarja. Ja voi pojat, millainen pelisarja!

Urheilupeleissä on totuttu siihen, että yksittäisten matsien ohella tarjolla on kausitila, ehkä mahdollisuus pelata playoffeja ja todellisissa luksuspeleissä vaikka tehdä oma turnauksensakin. The Showsta löytyvät nämä kaikki tilat, sekä puoli tusinaa muuta kaupan päälle. Nettiliigat, parikin erilaista franchise-uratilaa, jonkinlainen hämärä baseball-joukkueilla pelattava manageri-MMO ja ties mitä muuta päälle. Mukana on myös hauska livetila, jossa baseball-kauden ollessa käynnissä – eli 31.3. jälkeen – voi pelata kunkin päivän oikeita matseja oikeilla rostereilla ja pelaajien kylmillä tai kuumilla putkilla varustettuna.

Kun astuu itse otteluun, tarjolla on erinomaisen hyvin toteutettu ottelutapahtuma, jossa kommentaattorit spiikkaavat ensin mukavia otteluparin taustoista, kauden kulumisesta ja kuumista pelaajista, sekä pelin aikana heittävät yllättävän hyvin pelin tapahtumia mukailevaa selostusta. Joka välissä päälle pusketaan dynaamisia highlight-paketteja ja ties mitä muuta mukavaa. Stadionin valotaulullakin pyörivät oikeat pelaajapromot ja kunnarien jälkeen oikeat, pelaajakohtaiset hypevideot. Olo on todellakin kuin aitoa lähetystä katsoisi.

Toki kolikon kääntöpuolella oikean baseball-ottelun tavoin The Show –matsitkin sitten kestävät. Vaikka takoisi X-nappia jokaisen välianimaation kohdalla ja selviytyisi ottelusta hämmentävän sujuvasti, yhteen matsiin saa upottaa aikaa lähemmäs tunnin. Ja kun niitä mahtuu täysimittaiseen baseball-kauteen ne 162 kappaletta, pelattavaa riittää hetkeksi. Toki jos vähempikin riittää, kauden parametreja voi myös tuunailla.

Perinteisesti pelin selkäranka on ollut sen nettipeli, jossa voi ottaa yhteen amerikkalaisten kanssa niin yksittäispeleissä kuin liigoissakin. Itse kokeilin nopeasti ja otin turpaani niin että morkoonit soivat. Jos moninpeli kiinnostaa, meidän eurooppalaisten kannattaa ehkä ainakin aluksi harrastaa sitä sohvalla muita nyyppiä vastaan.

Mainiota pelattavuutta

Baseball-pelit ovat jo pitkään olleet pelattavuudeltaan sangen hyviä ja miksipä eivät olisi. Onhan baseball simulaation kannalta sangen simppeli laji: yksi äijä seisoo lautasen vieressä, toinen heittää palloa ja sitten lyödään. Toki kulissien takana tapahtuu jos jonkinlaista henkien taistoa ja strategiointia, mutta nekin ovat simulaation kannalta aika hyvin mallinnettavissa.

Ja niinpä niitä on sitten mallinnettu. Napauttamalla vaikeustasoa ylöspäin ja rastittelemalla nyyppäavustuksia pois päältä MLB 13: The Showsta saa pelottavan realistisen pelin, jossa onnistuneiden syöttöjen ja lyöntien suorittaminenkin tuntuu aluksi vaikealta. Mutta niinhän se toki tuntuu kun on viimeksi pelannut baseball-peliä joskus vuosituhannen vaihteessa.

Skaalaa riittää siis ylöspäin, mutta riittää sitä toiseenkin suuntaan: nyypät kun pääsevät nauttimaan halutessaan todella reippaasti yksinkertaistetusta ja avustetusta pelikokemuksesta, jossa lyöminen ja syöttäminen tapahtuvat vain nappia painamalla, eikä tarvitse huolehtia mistään syöttöpaikan arvauksista tai muista kamaluuksista. Kenttäpelikin sujuu automaattisesti jos haluaa, mutta itse kyllä kytkin hyvinkin nopeasti osan avustuksista pois päältä, sillä kyllähän peliä nyt täytyy itse pelata.

Vaikeustasoa nostamalla pääseekin sitten arvailemaan syöttöjen sijaintia, heittämään analogitikkua liikuttelemalla ja tekemään jos jonkinlaisia muitakin kevätjuhlaliikkeitä. Mutta ei peli silti tunnu masentavan vaikealta. Realistiselta vain, mutta sen realismin arvostamiseksi täytyy ensin opetella perusteita pelaamalla helpommalla vaikeustasolla. Baseball kun ei ole ihan niin yksinkertainen laji kuin miltä se näyttää.

Tekoäly toimii ihan mainiosti ja mallintaa hyvin sen baseballin keskeisen draaman fokuksen: syöttäjän ja lyöjän kaksintaistelun. Se osaa harhauttaa hyvin heittelemällä välillä laittomia syöttöjä ja yrittäen saada pelaajan jahtaamaan niitä. Erinomaisen hienona yksityiskohtana tuomaritkin ovat inhimillisiä ja tekevät välillä virheitä! Kyllä se vähän kuumensi fiiliksiä kun hidastuksen mukaan selvästi kotipesään ehtinyt tasoitusjuoksu vihellettiin paloksi. Jos ei moisesta tykkää, tuomarit saa myös konemaisiksi, mutta itse en toki sille tielle lähtenyt. Virheet kuuluvat urheiluun ja tällaiset ominaisuudet kuuluisivat mielestäni kaikkiin moderneihin urheilupeleihin. Tarkoituksena on kuitenkin jäljitellä sitä kokemusta, jonka katsoja tai pelaaja lajin parissa saa, ja siihen kuuluu myös välillä ikäviä juttuja.

Pelille täytyy nostaa hattua siitä, että jo näillä nyyppäasetuksillakin se on erinomaisen hauskaa viihdettä, toki sillä oletuksella, että baseball lajina kolisee. Jos ei koko lajista pidä, tuskin The Showkaan jaksaa kamalasti viihdyttää. Mutta toisaalta, kuten jo totesin, en minäkään mikään lajin suurkuluttaja ole ja silti oli hauskaa.

En usko, että baseball pelin myötä lähtee mihinkään räjähdysmäiseen kasvuun Euroopassa, mutta lajin ystävät ja siitä satunnaisesti kiinnostuneet saavat kertarysäyksellä äärimmäisen laadukkaan pelin, jonka parissa viihtyvät nyypät ja enemmänkin pelanneet. Kannattaa ainakin tutustua, tiedä vaikka innostuisit.