UUSIMMAT

Motocross Madness (Xbox 360)

01.10.2013 14:00 Teemu Viemerö

Tekijä: Bongfish
Julkaisija: Microsoft Studios
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Motocross Madness
Arvostelija: Teemu Viemerö

Microsoft julkaisu toi Rainbow Studiosin luoman Motocross Madnessin vuonna 1998. Peli oli sen verran suosittu, että se poiki myös jatko-osan vuonna 2000. Sarjan kolmannen pelin teki puolestaan Bongfish, mutta Microsoft on yhä kuvioissa – ja se myös näkyy. Peli nimittäin käyttää tuhdisti Xbox 360:n avatareita.

Peliä on toki hiottu tuntuvasti tälle vuosikymmenelle. Mutta kysymys kuuluu: kelpaako klassikoista pitävälle miehelle avatareilla ajaminen? Muistuttaako uutuus ollenkaan edeltäjiään ja onko siitä ylipäätään mihinkään? Tässä arvostelussa se selviää.

Ensimmäisenä pelaaja huomaa, että peli heittää tositoimintaa vesittävät tarinat sikseen ja keskittyy täysin arcademaiseen ajamiseen. Retromiehen sydäntä lämmittää se, miten hyvin peli pitää kiinni vanhoista periaatteista. Luvassa onkin varsin viihdyttävää kilpa-ajamista, jonka pääideana on suuret kentät.

Suuruuden tuntu tulee varsinkin kenttiä vapaasti vaeltaessa, jota voi harrastaa uratilassa. Uratilasta löytyy myös perinteinen tila kilpa-ajamiseen tekoälyä vastaan sekä Rivals-tila. Rivalsissa yritetään päihittää kehittäjien kierrosaikoja, joiden aitoutta tohdin oman pelaamiseni perusteella vähän epäillä . Pelitiloista löytyy myös lukittu Trick Session -tila, joka aukeaa kahdeksannen kokemustason saavuttaessaan.

Pelissä voi myös kerätä hahmolle kokemusta. Kokemuspisteillä avataan muun muassa lukittuja karttoja, taitoja, pyöriä ja ajovarusteita. Kokemuspisteitä voidaan kerätä muun muassa voittamalla kisoja sekä stunt-tempuilla. Pelaaja voi käyttää myös pelinsisäistä valuuttaa, jota pystyy keräämään esimerkiksi ajamalla kisoja sekä ajoradalla pyörivistä kolikoista.

Kokemuspisteet ovat käytännössä turha ominaisuus, jota ilman pärjäisi vallan mainiosti. Kyse on kuitenkin ajopelistä, jossa esimerkiksi rahaa tienaamalla voisi avata kaiken. Nyt meillä on monimutkainen systeemi, jossa pelaaja käyttää kahta eri valuttaa, vaikka yhdelläkin pärjäisi. Nyt pelaaja suoraan sanoen pakotetaan grindaamaan. Alussa kokemusta sentään vielä saa kerättyä helposti, mutta tahti muuttaa nopeasti tuskalliseksi. Pian huomaat vääntäväsi pyörällä loputonta donitsia ja 20 minuutin päästä pisteet juoksevat sadassatuhannessa. Palkkioksi tästä saat vaan kourallisen ”expaa”. Miksi joka helvetin peliin pitää nykyään tunkea kokemuspisteitä?

Vauhtia ja huonoa oloa

Jos jotain haluaa peukuttaa, niin se on ohjaus. On mahtavaa driftata mutkiin ja laukaista ilokaasu juuri oikeassa kohtaa. Pian olet lentävä raketti, joka vetää painavalla pyörällään ilmapiruettia. Tämä on juuri sitä mitä Motocross Madnessilta voi odottaakin. Vauhdin tuntukin on luotu onnistuneesti.

Mutta ei peliä ilman ristiriitoja. Minä en pysty ajamaan yhdellä pelikerralla kahta kisaa enempää. Peli tekee minut rehellisesti merisairaaksi, ja parin kisan jälkeen olo on oikeasti huono. Vauhtia, tärinää, pärinää ja heilumista on siis kiitettävän paljon. Tuntuu kuin käyttäjätestaus olisi jäänyt vähän vaillinaiseksi.

Grafiikka on kuitenkin upeaa ja pidän avatarien käytöstä pelihahmoina. On hienoa nähdä oma hahmo hurjastelevan monttuprätkällä, joka herättää muutoin aneemisen ja turhan profiilihahmon eloon. Musiikki on itseääntoistavaa ja ärsyttävää rock-räminää, joka looppaa etenkin alkuvalikossa loputtomiin.

Moninpeli on myös pystyynkuollut, joten pelaajia odotellessa saa kuunnella riittämiin sitä yhtä ja samaa biisiä. Muutoin äänipuoli on hyvin miellyttävää moottoripyörien jylinä.

Motocross Madness on suhkot viihdyttävä, keskinkertainen ajopeli. Etenkin sellaisille, jotka eivät vaadi moninpeliä, pitävät grindaamisesta , pystyvät pitämään kärpän mahassaan sekä kuuntelemaan paskaa musaa. Peli muistuttaa filosofialtaan kovasti alkuperäisiä pelejään, grafiikka on nättiä ja ajaminen hauskaa. Siihenpä se jääkin. Hiljaisesta moninpelistä voidaan helposti päätellä ettei peli ole käynyt kaupaksi. Mutta voimmehan me toivoa, että vanhat kunnon Motocross Madnessit ilmestyisivät joskus HD-versioina.

 

Lisää aiheesta

MTX Mototrax (PS2, Xbox)

MUD FIM Motocross World Championship (PC, PS3, Xbox 360)

MX vs ATV Alive (PS3, Xbox 360)

MX vs. ATV Untamed (PS2, PS3, 360)

Lue myös

Flashback (PC, PS3, Xbox 360)

Grand Theft Auto V (PS3, Xbox 360)

NHL 14 (PS3, Xbox 360)

Persona 4 Golden (PSV)