UUSIMMAT

MotoGP 13 (PC, PS3, PSV, Xbox 360)

18.07.2013 16:30 | Leevi Rantala

Tekijä: Milestone
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PS Vita, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella), 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.motogpvideogame.com
Arvostelija: Leevi Rantala

En ole aikaisemmin tutustunut MotoGP-peleihin, mutta Milestonen SBK-sarjan parissa olen viihtynyt. Niinpä peli tuntuu heti tutulta, kun Milestone hyppää vaihteeksi MotoGP-sarjan pariin.

MotoGP 13 tarjoaa päristelyä muutaman pelimuodon avulla. Kärsimättömät voivat hypätä suoraan yksittäisiin kisaviikonloppuihin, joissa voi itse valita tallinsa ja vaikka radan sääolosuhteet. World Championship tarjoaa yhden kauden verran huvia vapaavalintaisella kuskilla ja tallilla. Mikäli tekoälyvastustajista ei tunnu olevan vastusta, voi taitojaan kokeilla netin puolella jopa 12 ihmiskuskia vastaan. Parhaassa tilanteessa kilpakumppanit löytyvät kaverilistoilta, mutta tuntemattomien kanssa kisatessa kannattaa kolarit kytkeä pois päältä. Silloin voi keskittyä ajamiseen, eikä ”vitsikkäistä” törmäilijöistä tarvitse huolehtia.

Kaikkein mieleisin pelimuoto itselleni oli kuitenkin Career, jossa itse luodun kuskin täytyy ansaita kannuksensa ensin vaatimattomimmissa Moto3- ja Moto2-luokissa. Hyville kuskeille aukeaa tarjouksia eri talleista, kunnes lopulta pääsee ajamaan korkeimpaan MotoGP-sarjaan.

Oman kuskin luotsaaminen eri sarjojen läpi on hauskaa. Radat ja pyörät tulevat siinä tutuiksi ja nopeudet kasvavat pikkuhiljaa. Tämä on erittäin hyödyllistä, sillä moottoripyörillä ajaminen eroaa huomattavasti autoilla kaahailusta. Jokainen mutka on potentiaalinen kaatumispaikka, varsinkin jos vierellä ajelee muita tai mikäli rata sattuu olemaan märkä. Valitettavasti uratila ei tarjoa paljoa tekemistä varsinaisen ajamisen ulkopuolella. Vastaantuleviin valintoihin vastataan aina kyllä tai ei, eikä pelissä ole esimerkiksi sopimusneuvotteluja.

Realistinen fysiikkamoottori tekee kisoista jännittäviä

Pelin selkeästi paras osa-alue löytyy sen fysiikkamoottorista. Pyörät käyttäytyvät realistisesti ja erilaisia asetuksia löytyy runsaasti. Moottoripyörällä ajamiseen vasta tutustuvien kannattaa aluksi kytkeä päälle kaikki ajamista helpottavat ajoavut. Tällöin ei esimerkiksi tarvitse huolehtia erikseen etu- ja takajarrujen käytöstä, vaan kummatkin aktivoituvat samasta napista. Konkarit voivat puolestaan kytkeä kaikki helpotukset pois päältä. Ajaminen ilman minkäänlaisia helpotuksia vaatii tarkkuutta ja kestäviä hermoja, sillä yksikin kaatuminen tarkoittaa kisan epäonnistumista.

Kisoissa menestyminen vaatii myös pyörän asetusten säätämistä. Sopivilla säädöillä kierrosajasta voi viilata pois jopa sekunteja, mikä merkitsee usein eroa paalupaikan ja häntäpään välillä. Homman voi halutessaan jättää tallikavereiden huoleksi, jotka viilaavat asetuksia muutamien kysymysten perusteella. Kaikkea voi halutessaan säätää myös itse ja valmiit asetukset voi tallentaa tulevaisuuden varalle. Tallennuspaikkoja eri säädöille olisi saanut olla enemmän. Niitä voi tallentaa vain 10 kappaletta, mikä on aivan liian vähän.

Fysiikkamoottorin ominaisuudet eivät rajoitu pelkästään pyöriin, vaan myös radat muuttuvat kisojen aikana. Kovimmassa käytössä olevat ajolinjat kuivuvat sadekisoissa ja pyörän renkaista kertyy niille pitoa parantavaa kumia. Oikeat ajolinjat kannattaakin opetella huolella, sillä etenkin sadekeleillä ajaessa niiden tunteminen on suorastaan elinehto. Yli 200 kilometrin tuntinopeudella kiidettäessä märällä asfaltilla luisteleminen on nimittäin todella vaarallista puuhaa.

Vaatimaton ulkoasu ajaa vain asiansa

Ulkoasultaan MotoGP on kovin vaatimattoman näköinen ja kuuloinen. Ainoastaan pyörissä, kuskeissa ja itse radoissa on nähtävissä yksityiskohtia. Katsomot, varikkoalue ja oikeastaan kaikki muu pelissä näyttää palikkamaiselta. Pahimmillaan lipsahdetaan jopa PS2:n tasolle. Äänten osalta kuljetaan turvallista keskitietä. Eri pyörät kuulostavat toki erilaisilta, mutta kaatumisäänet olisivat saaneet olla jykevämpiä. Mielipiteeseeni saattaa tosin vaikuttaa viimeaikoina pelaamani Grid 2, jossa pelti rutisee oikein kunnolla.

MotoGP ei yllä aivan voittoon, mutta nousee kuitenkin palkintokorokkeelle

MotoGP 13 olisi voinut olla neljän tähden peli, mutta vaatimaton uratila ja karu ulkoasu tiputtavat pisteitä. Kyseessä on kuitenkin todella realistinen peli, jota moottoriurheilun ystävien kannattaa kokeilla. Ainakin se tuo vaihtelua autoilla kaahailuun.

 

Lisää aiheesta

MotoGP 3 (PS2)

MotoGP 2 (Xbox)

Moto GP 09/10 (PS3, Xbox 360)

MotoGP 10/11 (PS3, Xbox 360) 

Lue myös

Grid 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Leisure Suit Larry in the Land of Lounge Lizards Reloaded (Android, iOS, Linux, Mac, PC)

Panzer Corps: Allied Corps (PC)

Project X Zone (3DS)

State of Decay (Xbox 360)

Testament of Sherlock Holmes (PC, PS3, Xbox 360)