Uusimmat

MotoGP 3 (PS2)

10.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

MotoGP-kisat eivät täällä Suomessa ole saaneet kovinkaan suurta fanipohjaa formuloiden, jääkiekon ja jalkapallon kahmiessa itselleen suurimman osan penkkiurheilijoista. Tällä hetkellä nelonen kuitenkin pyrkii nostamaan lajin tunnettavuutta esittämällä MotoGP-kisoja kanavallaan. Toinen asia, joka varmasti on nostanut katumoottoripyörä-kisojen suosiota on Mika Kallio, joka kisailee, ei MotoGP-sarjassa, mutta piikki-luokassa kuitenkin. Nämä asiat saattavat vaikuttaa Suomalaisten moottoripyörävimmaan, joten nähtäväksi jää miten kauppojen hyllyille ilmestynyt MotoGP 3 löytää tiensä kuluttajien koteihin.

Pelin lähtökohdat ovat kunnossa. Virallinen MotoGP-lisenssi löytyy ja sen myötä mukana ovat kaikki sarjan radat ja kuljettajat. Pelillisellä puolellakin on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja aina kauden ajamisesta yksittäisiin kisoihin sekä haaste-moodiin, joka pitää sisällään sata erilaista tehtävää, joiden suorittamisesta pelaajaa palkitaan erilaisilla bonuksilla. Nämä tehtävät eivät tosiaankaan ole helppoja, vaan ero onnistumisen ja epäonnistumisen välillä lasketaan usein sekunnin sadasosissa. Pelaaja pääsee kisailemaan myös MotoGP:n entisiä mestareita vastaan, mutta tosiasiassa legendoja vastaan kisaaminen tuntuu ihan samalta kuin kilpaileminen nykykuskeja vastaan. Namcolla ollaan myös huomioitu moottoripyörillä kisaaminen kavereiden kanssa. Ensimmäistä kertaa mukana on neljän pelaajan jaetun ruudun moninpeli, joka on erittäin tervetullut tuttavuus. Neljän pelaajan kisat ovat nimittäin erittäin intensiivisiä pelikokemuksia.

Tätä peliä on mainostettu nimenomaan moottoripyöräsimulaattorina ja se pitääkin paikkansa, mutta mukana on myös kevyemmät arcade-asetukset, joita käyttämällä kuka tahansa pääsee sisään peliin. Arcade-moodissa radan, pyörän, sääolosuhteet, vaikeustason ja muut ominaisuudet saa valittua täysin vapaasti. Itse asiassa Arcade-moodissa pystyy valitsemaan myös simulaatio-asetukset, joten yksittäisten kisojen tahkoaminen toimii hyvänä harjoitteluna haastemoodia ja kautta ajatellen. Arcade-asetuksilla pelaajalle annetaan paljon anteeksi, mutta suosittelisin kyllä käyttämään niitä realistisia asetuksia, sillä vasta siinä saa ainakin jonkinlaista tuntumaa siitä, kuinka vaikeaa tehokkaan katupyörän vieminen äärirajoille on. Mutkiin ei todellakaan mennä kahta sataa, vaan yli satasen nopeudetkin saattavat olla kohtalokkaita pyörän alkaessa sakata. Moottoripyörän menestyksekäs ohjastaminen sateella onkin sitten todellinen taidemuoto, jossa pelaajan taidot pistetään puntariin.

Moottoripyörien ominaisuudet on jaettu yksinkertaisesti neljään osa-alueeseen, nopeuteen, ohjattavuuteen, kiihtyvyyteen sekä jarruihin. Pyörien välillä on siis jonkin verran eroja, muttei mitään sellaista, jonka ansiosta yksi pyörä olisi täysin ylivoimainen muihin verrattuna. Myös virittelijät pääsevät lempipuuhaansa MotoGP:tä pelatessaan. Varsin yksinkertaisesta valikosta voi säätää mm. pyörän jarruja ja vaihteistoa. Vakiosäädöilläkin kyllä pärjää, mutta taidokkaasti viritetyllä pyörällä pärjää paremmin, joten säätöihin kannattaa ainakin yrittää tutustua.

Kontrollit toimivat erinomaisesti, sillä tateilla pyörän saa helposti käänneltyä tarkasti. Mahdollisuus myös takajarrun käyttöön tuo peliin aivan uusia ulottuvuuksia. Esimerkiksi mutkissa ajamiseen saa lisättyä kontrollia, kun takajarrulla voi pyrkiä rajoittamaan pyörän sakkaamista. Kamerakulmia on käytössä pari kappaletta. Näistä ensimmäinen syöttää ruudulle kuvaa moottoripyörän takaa ja tämä kamerakulma onkin varmasti useimpien pelaajien käytössä sen näyttäessä tarkasti pyörän liikkeet ja mihin pitäisi mennä. Toinen kamerakulma päästää pelaajan motoristin kypärän sisään ja näyttää miltä se meno oikeasti näyttääkään.

Pelin graafinen anti on laadukasta. MotoGP 2:n verrattuna peli on kokenut pienen grafiikkapäivityksen, joten kaikki näyttää viimeistä piirtoa myöten viimeistellyltä. Yksinpelissä grafiikkamoottori puskee ruudulle pikseleitä tasaisella tahdilla, mutta kaksinpelissä on paikoin havaittavissa jo pientä pätkimistäkin. Nelinpeliin PS2:n tehot eivät enää täysin riitä, joten ruudun ollessa täynnä tavaraa, saa varautua pienimuotoiseen diaesitykseen.

MotoGP 3 on pienten piirien peli. Se kyllä pyrkii vetoamaan myös uusiin virtuaalimotoristeihin, mutta on vaikea kuvitella, että vain pari peliä vuodessa ostava nappaisi tämän kotiinsa. Kannattaa kuitenkin kokeilla. MotoGP 3 on nimittäin tasalaadukas peli, jonka parhaita osa-alueita ovat pelattavuus, grafiikka ja pitkään mielenkiintonsa säilyttävät pelimoodit. Kyseessä on siis varsin tykki paketti.

— Mikko Matilainen