UUSIMMAT

MotorStorm: Arctic Edge (PSP, PS2)

18.09.2009 16:25 | Mikko Rekola

Jo yli vuosikymmenen ajan ajopelejä pelannut yllättyy nykypäivänä valitettavan harvoin. Yleensä suuruudenhullut ideat eivät onnistu ja kriitikko voi pelkän ominaisuuslistan perusteella arvioida tulevan nimikkeen menestystä.

Silti joskus viisaskin menee vipuun, sillä Arctic Edge tekee jotain mihin mikään muu ei ole vuosikausiin pystynyt.

MotorStorm on brändinä noussut nopeasti laadukkaiden arcadeajopelien kärkikahinoihin. Sen kaksi ensimmäistä osaa ovat tarjonneet hektistä ja hauskaa ajamista, jossa jokainen kisakierros on erilainen. Uutukaisen mainospuheet ovat kuitenkin poikkeuksellisia, sillä korulauseiden mukaan sarjan kolmas osa tarjoaa enemmän ja monipuolisempaa kisaamista, vaikka alusta on vaihtunut tehokonsolista Sonyn pienokaiseen.

Vuonna 2007 ilmestynyt ensimmäinen PlayStation 3:n MotorStorm luotti nopeatempoiseen kaahaamiseen, upeaan graafiseen ilmeeseen ja hauskaan verkkomoninpeliin. Jatko-osa Pacific Rift jatkoi samalla linjalla, tarjoten mausteeksi vielä pienten ja vähän isompien poikien unelma-autoina toimivat monsterit. Haasteellisemman kehitysalustan vuoksi Arctic Edge toteutuksesta huolehti brittiläinen Bigbig Studios, jonka tunnetuin työnäyte on Pursuit Force.

Kehittäjän vaihtumisesta aiheutuva huoli osoittautuu kuitenkin turhaksi jo ensimmäisen kilpailun päätyttyä. Alaskan vuoriston koskemattomille rinteille matkannut moottorifestivaali jatkaa siitä mihin se paratiisisaarella jäi. Menopelejä löytyy joka makuun kahdeksasta erilaisesta kategoriasta. Monsteriautot on valitettavasti jätetty tällä kertaa talliin, mutta tilalle on lisätty paremmin hankeen sopivat moottorikelkat ja mammuttimaiset rinnetamppaajat.

Huipulla tuulee

Hyytävissä maisemissa tapahtuva kilpailemien toimii pelisarjalle ominaisen kaavan mukaisesti. Radat eivät ole järin pitkiä, mutta niillä on mukavasti erilaisia etenemisreittejä ja väyliä. Parasta on kuitenkin se, että rata muuttuu jatkuvasti kilpailun aikana kun osa reiteistä tuhoutuu toisten taas auetessa. Monipuolisuutta tuo myös ympäristön monimuotoisuus, sillä tavallisen lumipeitteen ohella nähdään muun muassa jäätä, kalliota ja vauhdin pysäyttävää umpihankea.

Mukaan on mahdutettu 12 erilaista rataa, jotka poikkeavat toisistaan rataprofiilin ja rakenteen osalta. Kaikki radat voidaan ajaa myös vastakkaiseen suuntaan, jolloin aukeaa uusia reittejä. Idea vanhojen areenoiden kierrätyksestä tuntuu epäilyttävältä, mutta uudet reittivaihtoehdot parantavat pelikokemusta ja estävät puutumista. Kiinnostavin uudistus on mahdollisuus aiheuttaa lumivyöryjä ajamalla sortumaherkistä kohdista tai painamalla äänimerkkiä oikealla hetkellä pohjaan.

Torveen joutuu turvautumaan joskus muissakin tapauksissa, sillä kisaaminen on intensiivistä ja kuljettajan tulee olla tarkkana boostin säännöstelyn kanssa voiton varmistamiseksi. Ajotuntuma on herkkä, mutta pienen totuttelun jälkeen erinomainen. Kehittäjät ovat onnistuneet antamaan jokaiselle ajoneuvolle sen painoa ja kiihtyvyyttä vastaavan tuntuman rataan. Erityismaininta on annettava moottorikelkkojen hallittavuudelle, joka on enemmän kuin erinomaista nopeudessa kuin nopeudessa.

Mestariteos ja työnäyte

Ennakkoon suurimmaksi kysymysmerkiksi osoittautunut ulkoasu on muun sisällön tavoin ensiluokkaista. Arctic Edge ei yllä sarjan aiempien osien tarjoaman graafisen tykityksen tasolle, mutta PSP:n mittapuulla mennään monissa tilanteissa aivan laitteen äärirajoilla. Mikä parasta ruudunpäivitys on sulavaa ja radat ovat täynnä hyvin toteutettuja yksityiskohtia. Pienet sahalaidat ja epätarkkuudet siellä täällä eivät onnistu pilaamaan oivasti toteutettua kokonaisuutta.

Vielä kun menopelien äänet ja taustamusiikit ovat toteutettu viimeistä pisaraa myöten on yllätys valmis. Kakku koristellaan vielä kahdeksan pelaajan moninpelillä ja mahdollisuudella tuunata oman menopelin ulkoasua. Moninpeliä emme päässeet vielä arvosteluhetkellä testaamaan, mutta kun kokonaisuus ilman sitäkin pistää jo sukat pyörimään kaikkiin mahdollisiin ilmansuuntiin voi pelin laskea hitiksi.

MotorStorm Arctic Edge on kaikkien aikojen paras arcadeajopeli PSP:lle. Se onnistuu tavoitteessaan tuoden tutun karnevaalifiiliksen taskukokoiseen muotoon ja hyytävän kylmään ympäristöön. Peli on pakkohankinta ajopelien ystäville ja muille kokeilun arvoinen, etenkin jos kova vauhti ja vaaralliset tilanteet kiehtovat.

 

Tekijä: Bigbig Studios
Julkaisija: SCEE
Testattu: PSP
Saatavilla: PlayStation 2, PSP
Pelaajia: 1-8 (verkkomoninpeli)
Pelin kotisivut: http://www.motorstorm.com
Mikko Rekola

 

Lisää aiheesta

MotorStorm: Pacific Rift (PS3)

PlayStation 3:n julkaisupelinä ilmestynyt MotorStorm iski pelikansaan myrskyn lailla myyden yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Se oli tervetullut tuulahdus silkkaa peli-iloa jämähtäneeseen kaahailugenreen.

MotorStormissa kisattiin Monument Valleyssa Yhdysvaltojen Utahin ja Arizonan osavaltioiden rajalla. MotorStorm: Pacific Rift vie festivaalisirkuksen Tyynenmeren luonnonkauniille trooppiselle saarelle. Jatko-osan hihasta löytyy liuta muitakin ässiä.

PlayStation 3 osa 6: MotorStorm

Lue myös

Bubble Bobble Neo! (Xbox 360)

Buzz: Suomen neropatti (PSP, PS2, PS3)

Champions Online (PC)

Guitar Hero 5 (PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Patapon 2 (PSP)

Resistance: Retribution (PSP)

Rock Band Unplugged (PSP)

 

Muropaketin uusimmat