Uusimmat

MX vs ATV Alive (PS3, Xbox 360)

12.08.2011 17:30 Juho Anttila

Tekijä: Rainbow Studios
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (samalla konsolilla), 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.mxvsatv.com/
Arvostelija: Juho Anttila

Nykypäivän neitigladiaattorit taistelevat asfalttiradoilla sekunnin tuhannesosista. Samanaikaisesti tosimiehet pistävät itsensä sananmukaisesti likoon. Motocrossin maailma ei sovi tahroja pelkääville hienohelmoille.

Maineikkaan MX vs ATV -sarjan neljäs osa asettaa jälleen vastakkain motocross-pyörät ja mönkijät. Vauhtia, mutaa ja törmäyksiä riittää, mutta tällä kertaa uudistuksia on tehty myös väärässä paikassa.

Motocross on laji, jossa ajetaan kilpaa mutaisilla ja kuoppaisilla radoilla niitä varten valmistetuilla moottoripyörillä. Mönkijöillä puolestaan kisataan tyypillisesti samankaltaisissa maastoissa. MX vs ATV asettaa nämä kaksi erilaista mutta samanhenkistä ajokkia samalle viivalle, sekä yhdessä että erikseen.

Mudan roisketta

Motocross on lajina jotain aivan muuta kuin mihin olemme tottuneet asfaltilla ajaessamme. Radat on rakennettu mudalle ja korkeuseroja riittää. Yllättävän suuri osa ajasta vietetään ilmojen halki liitäen. Yksi tärkeimmistä voiton avaimista onkin kyky säädellä hyppyjä ja vauhtiaan niin, että alastulo tapahtuu siististi alamäkeen. Vastamäkeen laskeutuvan vauhti tyssää helposti kokonaan, ellei kuski lennä peräti suoraan nokalleen.

Uusi MX vs ATV hyödyntää ohjauksessa jo sarjan edellisessä osassa esiteltyä reflex-teknologiaa. Pyörää ohjataan liipasimilla ja vasemmalla tatilla, oikea tatti sen sijaan säätää kuskin painopistettä. Noviisikuskilla saattaa mennä kierros jos toinenkin sananmukaisesti rapakkoon ennen kuin selviää, että oikea peukalo on tässä leikissä kaikkein tärkein työkalu.

Kun ajotuntumaan tottuu, osoittautuu se sangen toimivaksi. Meiningissä on vauhtia ja jatkuvaa vaaran tunnetta. Pyörän hallitseminen petollisella mutapohjalla ei ole helppoa, mutta onnistuessaan sitäkin tyydyttävämpää. Kisaaminen tusinan muun voitonnälkäisen kuskin seassa on parhaimmillaan huiman jännittävää puuhaa.

Lisämaustetta ajamiseen tuo myös toinen ennestään tuttu ominaisuus. Mutapohja on petollinen ja pyörät kyntävät siihen vakoa kuin Reetu nuoruuden päivinään. Jälkikin on samanlaista. Kumipyörien käsittely muuttaa neitseellisen radan pinnan parissa kierroksessa varsinaiseksi perunapelloksi.

Ajolinjojaan joutuu tarkkailemaan koko ajan. Siinä, missä edellisellä kierroksella oli vielä mukavan tasaista saattaakin löytyä syvä ura, joka heittää pyörän pahimmassa tapauksessa nurin. Haaste kasvaa kierros kierrokselta ja kisat pysyvät tuoreina loppuun saakka.

MX vai ATV

Motocross-pyörät tuntuvat maallikon näppeihin käyttäytyvän tyydyttävän realistisesti. Mönkijöistä sen sijaan puuttuu massan tuntu. Ohjattavuudessa on kuitenkin tarpeeksi eroa, jotta ajokkinsa valintaa joutuu miettimään muutenkin kuin pelkän ulkonäön perusteella. Jokainen löytää suosikkinsa, omiin näppeihini kaksipyöräiset tuntuivat hieman helpommin hallittavilta kuin serkkunsa.

Varsinaista uratilaa pelistä ei löydy lainkaan, vaan yksinpelikin koostuu pelkistä yksittäisistä kisoista. Radan valinnan lisäksi pääsee vaikuttamaan myös kierrosten määrään, vastustajien vaikeustasoon ja siihen, onko kyse pyörien ja mönkijöiden sekasotkusta vai määräytyvätkö myös vastustajien ajokit pelaajan oman valinnan mukaan.

Kisatilanteessa radalla on parhaimmillaan tusina kuskia. Törmäyksiltä ei voi välttyä, mutta radalle pääsee onneksi muutaman sekunnin sisällä uudestaan. Tekoälykuskit tekevät myös virheitä, joten radalla tapahtuu koko ajan. Yksinkin pelatessa meiningissä riittää niin vauhtia kuin jännitystäkin.

Ratoja on kolmea eri tyyppiä. Vapaat alueet on tarkoitettu tylsään temppuiluun, eikä niillä ajelu jaksa kiinnostaa kovin pitkään tarjolla olevista haasteista huolimatta. Lyhyet radat haastavat pelaajan tiivistunnelmaiseen ja vauhdikkaaseen kisaamiseen. Pidemmät kansalliset koitokset ovat puolestaan pelin varsinainen sielu ja todellinen testi pelaajan taidoille.

Mikromaksut, te teette sen väärin

Ajomalli toimii ja kisat ovat jännittäviä, mutta yhden oleellisen asian MX vs ATV tekee pahasti väärin. Peli ottaa askelen kohti mikromaksuilla rahoitettavia pelejä, mutta jää pahasti puolitiehen kahden erilaisen maailman väliin.

Kaupasta ostettuna peli maksaa parisen kymppiä täyttä hintaa vähemmän. Vastapainoksi kuskien odotetaan käyttävän rahaa pelin sisäisessä kaupassa. Tarjolla on kokoelma niin erilaisia asusteita kuin myös ratoja ja ajokkeja.

Pelin alussa auki on vain hyvin rajallinen määrä pelattavaa. Kaksi pyörää, kaksi mönkijää, vapaat pelialueet ja neljä rataa, joista kaksi on vielä niitä lyhyitä ja nopeasti kyllästyttäviä versioita. Lisää ajokkeja ja ratoja saa avattua keräämällä kokemuspisteitä, mutta voi kun se osaakin olla hidasta.

Saavuttaakseen ensimmäisen merkittävän etapin samoja ratoja on jaksettava tahkota pahimmillaan useamman tunnin ajan. Tässä vaiheessa käyttöön aukeaa viisi uutta rataa ja kourallinen nopeampia ajoneuvoja. Loppujen ratojen avaamisen eteen joutuu tekemään töitä vielä enemmän. Samat radat tulevat tutuksi todella nopeasti.

Tarkoitus olisi tietenkin se, että malttamattomat ostaisivat kaikki radat auki oikealla rahalla. Tämä tuntuu kuitenkin pahasti rahastukselta siitä huolimatta, että pelin hinta on totuttua alhaisempi. Yleensä mikromaksujärjestelmiä nähdään vain sellaisissa peleissä, jotka ovat muuten ilmaisia, tai ne rajoitetaan pääasiassa visuaalisiin herkkuihin.

Kun valtaosa pelin pääasiallisesta sisällöstä on lukittu niin, että siihen pääsee käsiksi vain rahaa vastaan tai jauhamalla samoja kisoja tunnista toiseen, jää suuhun väkisin paha maku. Varsinkin, kun ei sitä sisältöä lopulta edes täysin avattuna ole niin kauhean paljon. Lyhyet radat on nähty hetkessä eikä kaksitoista pidempääkään koitosta riitä viihdyttämään kovin pitkäksi aikaa.

Kahdentoista hengen moninpeli kiinnostaa ja nettikoodi myös toimii mainiosti. Pelaajakato on vain kohdannut jo tässä vaiheessa. Parhaimmillaankin radalle saatiin yhtä aikaa ainoastaan kuusi kuskia ja useimmiten pelaajia riittää vain vajaan kourallisen verran.

Toivoa sopii, että THQ:n mikromaksukokeilua ei jatketa tällaisenaan. Nyt se ampuu muuten mainiota ajopeliä pahasti jalkaan, tai pitäisikö sanoa renkaaseen. MX vs ATV Alive on tunnelmallinen ja kiihkeä mutakaahailu, jossa on aivan liian vähän sisältöä. Ensi kerralla paukut soisi laitettavan epäonnistuneen verkkokaupan sijaan kunnolliseen urapelimuotoon ja laajempaan ratavalikoimaan. On sääli, jos hyvä pelisarja uhrataan puolitiehen jätettyjen bisneskokeilujen alttarille.

 

Lisää aiheesta

MX vs. ATV Reflex (PS3, Xbox 360)

Katupoikien lajiksi tituleerattu motocross kääntyy pitkästä aikaa virtuaalimuotoon. Tällä kertaa suurimmat odotukset kohdistuvat pelisarjan uutukaisen laajoihin uudistuksiin. Pyörän hallitseminen analogisesti, dynaamiset ympäristöt ja päivitetty fysiikkamoottori nostavat korvien välissä kierrokset kattoon. Lopputuloksena rapa roiskuu, muttei aivan toivottuun tapaan.

MX vs. ATV Untamed (PS2, PS3, 360)

Mönkijöitä, pyöriä, monsterirekkoja. MX vs. ATV -sarja uusin osa yrittää tarjoilla kaikkea ja vähän enemmän. Onnistuuko se? Hektistä homman pitäisi ainakin olla, sillä samalla radalla voi päristellä  monenlaista menopeliä ja vimpainta.

Lue myös

Call of Juarez: The Cartel (PC, PS3, Xbox 360)

Cars 2: The Video Game (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Dirt 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Journey-ennakko (PS3)

Might & Magic: Heroes VI -ennakko (PC)

SBK 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat