Uusimmat

Nascar 08 (PS2, PS3, 360)

12.11.2007 16:59 Mikko Rekola

Amerikkalainen vakioautoilu on ollut perinteisesti pienen piirin viihdettä maapallon tällä puolen. Atlantin toisella puolella kyseessä on toiseksi suosituin penkkiurheilulaji heti jalkapalloliigan NFL:n jälkeen.

Nykyään EA omistaa Nascarin yksinoikeuden, jonka myötä pelisarja saapuu nyt ensimmäisen kerran uudelle konsolisukupolvelle. Tuleeko debyytistä menestys vai päädytäänkö perä edellä reunavalliin?

Suurimmalle osalle suomalaisista moottoriurheilun ystävistä Nascar on tuntematon käsite. Parhaiten Amerikan vakioautoilusta ovat perillä pelimiehet, jotka pelasivat aikoinaan Nascar-pelejä. Jo edesmennyt Papyrus näet kehitti liudan loistavia ajopelejä, jotka oli varustettu kilpasarjan lisenssillä. Pelien suosio oli 2000-luvun vaihteessa merkittävää jopa Suomen mittakaavalla ja Ruutulippu.net -sivusto pyörittää edelleen Papyruksen viimeisen mestariteokseen perustuvia virtuaalisia kilpailusarjoja.

Kuten monessa muussakin urheilulajissa on EA ostanut kilpailijat ulos lisenssipöydästä. EA:n yksinoikeudella Nascar 08 tarjoaa kaikki kolme pääluokkaa, jotka kattavat kaksi eritasoista porrasperäistä vakioautosarjaa ja 90-luvulla mukaan saapuneen pick-up luokan. Pelissä nähdään tämän vuoden kuljettajat menopeleineen ja kilpailutapahtumineen. Eurooppalaisessa käännöksessä kansikuvapoikana patsastelee Kimi Räikkösen entinen tallikaveri Juan-Pablo Montoya.

Laajasta lisenssistä huolimatta pelin tarjonta on yksinkertaistettua. Pelimuotoina toimivat yksittäinen kilpailu, oma kausi, the chase ja Toyotan sponsoroima haastepelitila. Toteutuksessa oman kauden pelaaminen on jätetty sivuosaan, sillä the chase nimeä kantava pelitila on huomion keskipisteenä. Oma kausi tuntuu turhan pelkistetyltä ja pitkälle urakalle on unohdettu lisätä kunnollinen päätös.

Jahdataan parempaa tuntumaa

 The chase tarjoaa kilpailemiseen erilaisen näkökulman. Pelaaja heitetään radalle kesken kisan tavoitteenaan ohitella vastustajia tietyssä ajassa. Mielenkiintoa yritetään luoda ruudun sivussa juoksevilla teknisillä spekseillä ja vastustajaa seuratessa näkyvällä imuefektillä. Idea on massasta erottuva, mutta toteutus vaatisi monipuolisempia haasteita onnistuakseen.

Ylimääräisiä ongelmia tarjoaa kankea ohjausmalli. Valikkokikkailusta huolimatta autoihin ei saa kunnollista otetta. Ahtailla ovaaliradoilla kaasuteltaessa kaipaa autoon millintarkkaa tuntumaa. Nyt pädin ja pelaajan yhteistyö rakoilee pahemman kerran. Peli reagoi täsmälleen samanlaisiin käännöksiin mielensä mukaan. Näin luottamus tuntumaan jää olemattomaksi ja sattumanvaraisia kolareita nähdään jatkuvasti.

 Kilpailut ovat onnistuneen tekoälyn johdosta haastavia, mutta kolaroinnin jälkeen ilmestyvän keltaisen lipun toteutus on omituinen. Kesken ensimmäisen kolauksen peli päättää ottaa auton hallinnan pelaajalta pois ja vetää autot letkaan. Kaava on todenmukainen, mutta oikeassa elämässä kolaritilanteet viedään aina loppuun saakka. Nyt useamman auton kolarit ja etenkin rysäysten mielenkiintoiset jälkitilanteet  katoavat bittiavaruuteen.

Keltaisen lipun turhauttavin seuraus on ruudulla pyörivä hidastus. Ensin näytetään radalla tapahtunut onnettomuus, jonka jälkeen kamera seuraa puolikaasulla rataa kiertävää autonippua. Pahimmillaan tunnelman tappava hidastus kestää minuutteja eikä pelaajalle tarjota mahdollisuutta jatkaa suoraan kilpailua.

Legot vauhdissa

 Ulkoisesti vuoden ainoa lisensoitu Nascar- näkemys on shokki. Graafinen loisto on kateissa, sillä autot ja yleisö muistuttavat edellisestä konsolisukupolvesta. Parasta antia ovat autenttiset kilparadat. Valitettavasti niiden mallintaminen on jäänyt pahasti kesken. Sahalaitoja ja graafisia keskeneräisyyksiä pyörii ruudulla loputtomasti. Koko sopan kruunaa takerteleva ruudunpäivitys. Hurjimmillaan meno muistuttaa voimakasta verkkoviivettä.

Pettymykseksi osoittautunutta ulkoasua paikkaa viimeistelty audiopuoli. Autot kuulostavat herkullisilta ja esimerkiksi lentävä lähtö kisan alussa tuntuu vatsanpohjassa saakka. Myös radioyhteys tallin henkilökuntaan on tärkeä osa menestymistä. Kannustavat kommentit onnistuneen ohituksen tai hyvin ajoitetun varikkopysähdyksen jälkeen lämmittävät mieltä. Valikoissa pauhaava pikkubändien musiikki erottuu massasta edukseen.

Verkon syövereissä on mahdollista kokeilla taitojaan enimmillään 12 kuljettajan kesken. Testien perusteella nettikoodi on toimiva, mutta peliseuran löytäminen vaikeaa. Onnistunut pelituokio vaatii useamman kourallisen pelaajia, jotta tuttu intensiivisyys säilyisi radalla. Vanhahtavasta ulkoasusta huolimatta moninpelaaminen yhdellä konsolillakaan ei ole mahdollista.

Nascar 08 on kokonaisuutena lähempänä keskeneräistä teknologiakokeilua kuin valmista peliä. Hetkittäin kiitäminen ovaalia pitkin tuntuu nautinnolta. Harmittavasti kankea toteutus yhdistettynä vanhahtavaan ulkoasuun ja kömpelöön hallittavuuteen tekevät nautinnollisista hetkistä turhan harvinaisia. Pinnan alta löytyisi paljon potentiaalia, mutta pelimuodoista lähtien suurin osa sisällöstä on toteutettu vasemmalla kädellä.

 

Tekijä: Tiburon
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-12
Pelin kotisivu: http://www.easports.com/nascar08/

 

Lue lisää eDomesta

Nascar Racing 4 (PC)

F1 kauden ruusut ja risut

EA tarjoaa todella pelitäyteisen pelisyksyn

Autot

Talladega Nights: The Legend of Ricky Bobby ilmestyy 21.2.2007

Top Gearia mukaillen...

Katso tilanne vastaamatta