Uusimmat

Need for Speed: Carbon (PC, PS2, Xbox, Xbox 360)

15.11.2006 15:00 Jukka O. Kauppinen

Need for Speed -sarjan nuorin vesa jatkaa yhä ärhäkämmäksi käyneen peliperheensä legendaa. Carbonissa ei välitetä niinkään realismista tai uusien asioiden tuonnista autopelien maailmaan, kuin kiiltävästä pinnasta, kromista ja yön pimeydessä kiitävistä viritellyistä urheiluautoista.

Carbonin maailma on myös kaukana tavallisesta. Se luo vapaasti ajeltavan, ikuisessa yössä kimaltelevan suurkaupungin, jonka katuja partioivat keskenään kahinoivat kapinalliset kilpa-ajajat ja heitä vainoavat poliisit.

Peli on todella paljon velkaa sarjan aiemmille osille, kahdelle Undergroundille sekä Most Wantedille. Ne siirsivät Need for Speedit asteittain kiihkeästä kilpa-ajosta kohti yöllisiä katuratakilpailuja, moottorien jyrinää palvovia alakulttuureja sekä lain kirjaimen avointa halveksuntaa. Carbonissa nämä kaikki yhdistyvät.

Samalla Carbon on kuin neljälle pyörälle siirrettyjen moottoripyöräjengien taistelua territoriosta. Suurkaupunki on jaettu useiden keskenään kilpailevien autojengien kesken, ja nämä yrittävät vallata toisiltaan kortteleita kilpaa ajamalla. Voita kilpailuja ja alue siirtyy sinun jengisi hallintaan. Samalla tienataan rahaa, ostetaan yhä parempia autoja ja viritellään niitä entistä ärhäkkäämmiksi.

Tarinallista ajelua

Jengeilyn ohella Carbonin toiseksi pääominaisuudeksi, toki ajamisen rinnalla, nousee tarinavetoisuus. Pelaaja ei ole mikään anonyymi kuski, vaan hänet on nivottu tarinaan, osaksi pelimaailmaa. Aina toisinaan, esimerkiksi tiettyjä kilpailuja voittaessaan, pelaaja viedään kuin tv-sarjan sisään ja jokin osa juonta nytkähtää eteenpäin. Näyttelytyö ei ole Oscar-tasoista, mutta menettelee.

Pelin maailma ja tarina ovat kaukana todellisen maailman tapahtumista, mutta autot ovat tuttuja oikeasta elämästä. Niitä kelpaa katsella ja niiden kyytiin kelpaa istahtaa. Pelaajan ei myöskään tarvitse tyytyä yhteen ainoaan kulkuneuvoon, vaan autoa voi tunettaa ostamalla uusia viritysosia. Lisäksi autojen ulkonäköä voi muokata harvinaisen perusteellisesti, joskaan nämä muutokset eivät vaikuta sen kulkuun.

Varsinainen ajaminen on kuitenkin vähän niin ja näin. Need for Speed -sarjan ajotuntuma on painottunut viime vuosina aina vain kevyemmän ajelun ystäville. Carbon vie tämän linjan entistäkin pidemmälle. Autojen ohjaaminen on lähes mautonta ja hampaatonta, vaikka eri malleissa ja autotyypeissä onkin eronsa. Tuntuma on kevennetty ja helpotettu lähes tunnistamattomaksi.

Peli rakentaakin asenteensa enemmänkin erikoisempien kilpailujen, suunsoiton ja lain edustajien haastamisen hengellä. Perä edellä sladittaminen jyrkillä vuoristoteillä ja takaa-ajot puolen tusinan poliisiauton kolkuttaessa peräpeltejä ovat asioita, joiden vuoksi tämä peli elää. Kun itse ajaminen on tehty helpoimman kaavan mukaan eikä autoja pysty särkemään, niin elämykset täytyy hakea muualta. Tällä kertaa extremeajelun kiemuroista.

Ja tietysti grafiikoista. Carbonin yöllisten kaupunkien, neonvalojen ja kaduilla kiitävien autojen kuvaus on upeaa katsottavaa, joskin tyylillisesti aivan eri maata Gotham Racing 3:n valoisiin tosimaailman suurkaupunkeihin tai Test Drive Unlimitedin värikkääseen Havaijiin verrattuna. Autojen päälle on viskattu sankko jos toinenkin taika-blingblingiä. Ainakin testatussa Xbox 360 -versiossa. Todennäköisesti PS2/Xbox-versiot ovat ihan nättejä netin, mutta käsikonsolien ajelumeininki voi olla jo karumpaa. Ja mietityttää sekin, että miksi tällainen lähinnä messevään grafiikkaan painottuva peli täytyy siirtää käsikoneille. Pelillisesti siinä ei voita mitään, vaikka kaupallisesti se voikin olla perusteltua.

Suoraa viivaa

Need for Speed Carbon on peli, joka on oikeastaan jo nähty useamman kerran, tosin ei niin että kaikki sen ainekset olisivat olleet samassa korissa. Viime aikaisista Xbox 360:n ajopeleistä juuri Carbon sopii parhaimmin yksinpeliksi, lähinnä tarinansa, lukuisten kilpailujen ja autojen värkättävyyden ansiosta. Samalla se sopii suoraviivaisuutensa ansiosta mitä parhaimmin satunnaisen pelaajan käsiin. Autopelien ja simulaatioiden ystäville se voi kuitenkin olla karvas pala.

Carbonin voi toki viedä myös verkkoon, mutta nettikisaillessa tarjolla on vain normaaleja yksittäisiä kilpailuja. Erilaisia ratoja ja kilpailutiloja on mukavasti, mutta verkkopeli tuntuu vain siltä pakolliselta lisukkeelta, ei niinkään pelin vetovoimaa kasvattavalta ominaisuudelta. Ei tätä niiden takia hankita.

 

Tekijä: Electronic Arts
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, Xbox, PC, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Game Boy Advance, Nintendo DS, GameCube, Wii
Pelaajia: 1-8
Pelin kotisivu: http://www.ea.com/nfs/carbon

Mihin suuntaan NFS-sarja on mielestäsi menossa?

Katso tilanne vastaamatta