Need for Speed Rivals (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

08.01.2014 15:30 | Miika J.K. Halmela

Tekijä: Ghost Games
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360
Tulossa: Xbox One
Laitevaatimukset: PC, Windows Vista tai uudempi, AMD Athlon X2 2,8 GHz/Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 4 Gt muistia, GeForce 8800 GT/Radeon 3870
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.needforspeed.com/rivals
Arvostelija: Miika J.K. Halmela

Need for Speed -sarja täyttää ensi kesänä kunnioitettavat 20 vuotta. Iän karttuessa yksi asia on kuitenkin pysynyt samana – pelistä toiseen pääroolia ovat näytelleet kalliit ja tehokkaat urheiluautot sekä kylmähermoisten kuskien keskinäinen kisailu katujen herruudesta. Ei myöskään pidä unohtaa peräänantamattomia lainvalvojia, jotka ovat olleet läsnä lähes kaikissa sarjan peleissä. Kotisohvien hurjapäille on koittanut jälleen kerran mainio tilaisuus antaa bensan virrata suonissaan, sillä samaa, hyväksi havaittua kuminpolttoa on luvassa uutukaisessakin.

Edeltäjänsä tavoin avoimeen maailmaan sijoittuva hurjastelu Need for Speed Rivals on ruotsalaisen, varta vasten NfS-pelien tuottamiseen perustetun Ghost Gamesin esikoinen ja samalla kelpo todiste siitä, että sarjan tulevaisuus lepää selvästi hyvissä käsissä. Rakas länsinaapurimme ei vastannut kehitystyöstä kuitenkaan aivan yksin, vaan haamustudio sai vetoapua Isossa-Britanniassa päämajaansa pitävältä Criterion Gamesilta. Brittipuotihan vastasi muiden tunnettujen kaahailupelien (muun muassaBurnoutit) ohella esimerkiksi Need for Speed: Hot Pursuitista ja Most Wantedista. Ei siis muuta kuin talla pohjaan ja menoksi!

Lain oikealle vai väärälle puolen?

Alussa päätetään ryhdytäänkö luomaan uraa liikennesäännöistä piittaamattomana katukuskina vai näitä jahtaavana poliisina. Tehty valinta ei kuitenkaan sido lopullisesti mihinkään, sillä puolta pystyy vaihtamaan milloin tahansa. Kenellekään tuskin tulee kovin suurena yllätyksenä, että pelattavasta kampanjasta riippumatta juoni on yhdentekevää huttua. Kannattaakin suosiolla jättää tarina omaan arvoonsa ja keskittyä siihen, mistä pelissä todella on kyse eli upeisiin muskeliautoihin, vauhdin hurmaan ja vaarallisiin tilanteisiin.

Ajotuntuma on pysynyt aiemmista osista tuttuna arcadehenkisenä iloitteluna, vaikka erilaisten autojen ohjauksessa mukamas pieniä vivahde-eroja onkin. Uutena innovaationa mukana on soolopeliin saumattomasti integroitu AllDrive-moninpeluujärjestelmä, jonka ansiosta verkon välityksellä samassa pelissä on jatkuvasti mukana kuusi ihmispelaajaa rosmoina tai pollareina. Toisaalta tämä ei vielä takaa verkkopelikokemuksen sujuvuutta, sillä läheskään kaikkia ei tunnu kyseisen ominaisuuden hyödyntäminen kiinnostavan. Yhteisen melskeen sijaan jengi kun tuntuu keskittyvän enemmän omaan puuhailuunsa. 

Tapahtumapaikkana toimiva fiktiivinen Redview County on valjastettu alusta alkaen kaahareiden ja poliisien väliseksi sotatantereeksi, jonka kapeilla kaduilla, koukeroisilla metsäpoluilla ja suurilla moottoriteillä kilpakumppanit sukkuloivat siviiliautojen lomassa kuin ohjukset – eikä törmäyksiltäkään voida välttyä. Pidemmän päälle tosin ärsyttää, että aina isomman kolarin seurauksena on pakko katsoa muutaman sekunnin mittainen toisinto yhteentörmäyksestä.

Laajuudeltaan Redview on sopivan kokoinen temmellyskenttä, mutta sinänsä nätit maisemat ovat lähinnä metsää tai punahiekkaista aavikkoa. Eri puolilla karttaa on jatkuvasti tarjolla erilaisia kilpailuja, joihin voi – ja pitääkin – osallistua, sillä pelaajalla on jatkuvasti käytössään tehtävälista. Listan kulloisetkin tavoitteet läpäisemällä saa avattua uuden tason ja tätä kautta uuden auton ja varusteita. Nämä kaikki tosin maksavat kaahareille pelin sisäisenä valuuttana toimivia pisteitä, joita taas voi hankkia vaikkapa voittamalla kisoja, ajamalla siviilien ohi läheltä piti -hengessä ja eksyttämällä poliiseja. Poliisit saavat uusien tasojen myötä autot ilmaiseksi, mutta niiden varusteluun ja paranteluun tarvittavia pisteitä pitää hankkia esimerkiksi kilpa-ajajia pidättämällä. Mitä kovemman kuskin saa laitettua poseen, sen parempi potti pojoja.

Viritettyjä vehkeitä

Kun kaahailusta haluaa pitää hetken taukoa tai tekee mieli tallettaa saavutetut pisteet turvaan, hurautetaan lähimpään tukikohtaan. Katukuskeilla näitä ovat sinne tänne ripotellut piilopaikat, jepareilla samaa virkaa toimittavat komentokeskukset. Näissä autoaan voi vaihtaa, virittää lisää ytyä konepellin alle tai varustaa koslaan aseita, joilla kiusata muita kuskeja tai poliiseja.

Asevalikoimasta löytyvät muun muassa tuhoa tekevä EMP-pulssi ja paineaaltolaite, joka sysää vieruskumppanit voimalla syrjään. Pelityylistä riippuen voi valita haluaako parannella hieman halvemmasta kaarasta kunnon pedon vai käyttää otsa hiessä hankitut pisteet tuliterään superautoon. Menopelien ulkonäköäkin voi halutessaan tuunata muun muassa maalauksilla, vauhtiraidoilla ja muilla koristeilla. Tärkeää on lisätä myös oman autonsa kestävyyttä, sillä kiesin levitessä tienposkeen menettää kaikki siihen mennessä keräämänsä pisteet. Harvinaisen aggressiiviset poliisit tekevät kaikkensa saadakseen katukuskit romuksi – jepet lähtevät perään, vaikka pelaaja olisi pysähtyneenä tienposkeen.

Mitään isompaa valittamista Need for Speed Rivalsista ei löydy, mutta toisaalta se ei myöskään tarjoa mitään uutta tai ihmeellistä. Xbox 360:lla grafiikka on hieman vaatimattomampaa kuin uuden sukupolven laitteilla, mutta väistyvilläkin konsoleilla ulkoasu näyttää silti hyvältä. Äänimaailma potkii niin ikään mukavasti ja superautojen V-koneiden murina kuulostaa perhanan miellyttävältä. 

Miinusta tulee siitä, että peli kaatuili konsolin jumittaen peräti kolmeen eri otteeseen. Kaiken kaikkiaan kyseessä on silti oivaa ajankulua kaikille, jotka haluavat kokea kovaa vauhtia ja huimia ohituksia turvallisesti oman olohuoneensa rauhassa.

 

Lisää aiheesta

Need for Speed Most Wanted (PC, PS3, Xbox 360) 

Need For Speed: Hot Pursuit (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need for Speed: The Run (PC, PS3, Wii, Xbox 360) 

Shift 2 Unleashed (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Bravely Default (3DS)

Division Cell (Android, iOS)

The Banner Saga –ennakko (PC)

The Raven: Legacy of a Master Thief (PC)

 

Muropaketin uusimmat