Uusimmat

Need for Speed The Run -ennakko (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

17.10.2011 15:35 Simon Elo

Tekijä: EA Black Box
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: Xbox 360
Tulossa: 3DS (15.11.), PC, PlayStation 3 , Wii, Xbox 360 (18.11.2011)
Pelaajia: 1, 2-?
Pelin kotisivu: http://www.needforspeed.com
Testaaja: Simon Elo

Need for Speed -sarjan tuoreena pitäminen vaatii useammankin tiimipalaverin verran mietintämyssyn hierontaa. Sarja on pysytellyt pelitaivaalla 1990-luvun puolivälistä lähtien ja uusi osa on julkaistu lähes joka vuosi. Need for Speed -pelejä onkin kuin bilareita karkkipussissa.

Lukemattomia ideoita on jo käytetty – poliisit ja rosvot, katuautot ja touring-autot vain muutamia mainitakseni. Criterionin jälkeen vetovastuun ottaa EA Black Box, jonka The Run on kuin korkeaoktaaninen kaahailuelokuva. Ihan hyvässä mielessä, kun mukana ei ole Vin Dieselia.

Laidalta toiselle

Pelaaja hyppää adrenaliiniaddikti Jackin saappaisiin. Hän ottaa osaa kilpailuun, joka vie halki Yhdysvaltojen aina länsirannikon San Franciscosta itärannikon New Yorkiin. Alla ovat tietysti maailman hienoimmat autot. Matkalla haastetaan toisia kuskeja kisoihin sellaisissa paikoissa kuin Las Vegas, Denver ja Detroit – ensimmäistä kertaa sarjassa on oikeita kaupunkeja. Pääsääntöisesti kisat alkavat saumattomasti ilman lataustaukoja – saa nähdä, kuinka hyvin se onnistuu täysversiossa.

Vaikka ajatus huristelusta halki Yhdysvaltojen on jo houkutteleva, jostain syystä Black Box on käsikirjoittanut, että Jack on kaiken kukkuraksi mafian jahtaama. Hänen täytyy päästä New Yorkiin ennen isoja pahoja poikia. Syy taitaa selvitä pelaamalla.

Jos tämä ei vielä täytä suonia bensiinillä, niin ensimmäistä kertaa sarjan historiassa pelaaja voi myös hypätä ulos autosta ja etsiä käsiinsä jonkun vielä upeamman auton. Näkemässäni osuudessa autoon törmättiin ja Jack juoksi karkuun läpi rakennuksen ja loikkasi quick time -eventin myötävaikutuksella katolta päätyen ensin palotikkaille ja sieltä kontin päälle. Poliisiautot ja helikopterit metsästivät Jackia armotta koko ajan. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta toimivuus on vielä testaamatta.

Jotain vanhaa, jotain uutta

Kuvissa peli näyttää erehdyttävästi edellisvuoden Hot Pursuitilta, mutta todellisuudessa The Run on vasta toinen peli, joka käyttää Frostbite 2 -pelimoottoria. Se toinen on joku tuikituntematon tusinaräiskintä Battlefield 3. Se mitä tämä merkitsee meille taviksille, jotka emme laske päiväkausia polygonien määrää tai muuta sellaista, vastaus on yksinkertainen: The Run näyttää hyvältä, erittäin hyvältä.

Mausteena on hyppysellinen nautinnollista tuhoa – pelaamani Coloradon vuoristotaipaleen aikana pauhaa lumivyöry, jonka alle Jack-paran satoja tuhansia maksava urheiluauto meinaa jäädä. Siinä jäisi Rowan Atkinsonin Ferrari-kolari toiseksi. Pelaaja ei siis voi miettiä vain kisaa (tai mafiaa), vaan myös luonnonvoimia. New Yorkin on paras olla jotain hemmetin ihmeellistä sen kaiken jälkeen.

The Run myös tuntuu Need for Speedilta – jos on pelannut aikaisempia, on kuin kotonaan. Pelattavuus on Shiftin ja Hot Pursuitin välimaastossa, ei yhtä arcademainen kuin jälkimmäinen. Nitrojen oikea-aikaisella käytöllä ja railakkaalla käsijarrun käytöllä mutkissa pääsee pitkälle. Tosin joillakin taipaileilla ei juurikaan ole mutkia, vaan pitkiä, kuumia suoria, kuten Nevadan autiomaassa.

Sosiaalinen kaahailija

Hot Pursuitin tapaan The Runissaon Facebook-tyylinen seinä, jolle kommentoidaan kisasuosituksia, pelaajien jakamia kuvia ja muuten vain häröillään toisille. Omalle kaverilistalle voi myös lisätä tuttuun tapaan kavereiden kavereita.

Autolog suosittelee kisoja, joissa pelaajan kaveri on päihittänyt hänet, kuten kumpi ajaa nopeammin Chicagoon. Autolog ilmoittaa asiasta yksinpelin valikossa ja autolog suosittelee -alasivulla, joka esittelee kisoja tarkemmin. Parasta on tietysti ominaisuuden automaattisuus, minkä ansiosta ilmoituksia myös satelee tiuhaan. Merkitsen idean alle tykkää-peukalon.

Verkkopelistä ei ole vielä annettu tarkkoja tietoja, mutta moninpelaamaan pääsee. Need for Speed The Run keksii pyörän jälleen uudelleen, mikä ei kahdeksantoista osan jälkeen ole enää mikään itsestäänselvyys. Need for Speed on ollut vuodesta toiseen yksi myydyimmistä peleistä. Electronic Arts  näyttää onnistuvan siinä tälläkin kertaa.

 

Lisää aiheesta

Need For Speed: Hot Pursuit (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Need for Speed: Nitro (Wii)

Need For Speed: Shift (PC, PS3, Xbox 360)

Need for Speed: Shift (PSP)

Shift 2 Unleashed (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Battlefield 3 -moninpeliennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Driver: San Francisco (PC, PS3, Xbox 360)

MX vs ATV Alive (PS3, Xbox 360)

Rage (PC, PS3, Xbox 360)

Williams Pinball Classics (PS3, Wii, Xbox 360)

Zombie Driver (PC)