UUSIMMAT

Need For Speed Underground 2 (PS2, Xbox, GC, pc)

10.08.2005 00:00 | Thomas Puha

Need for Speed Underground on ollut lähivuosien merkittävimpiä autopelitapauksia. Odotukset eivät tosin olleet kovin korkealla ensimmäisen osan kohdalla, mutta on silti mukavaa, kun lupaava lopputulos ylittääkin odotukset. Need for Speed Underground 2:ta kohtaan nuo odotukset ovat puolestaan tähtitieteellisen korkeat. Samalla tavalla kuin Halo 2:n tapauksessa, lisää samaa ei ole huono asia, ja sitä NFSU2 pääasiassa tarjoaa.

Ikuisen yön kaupunki

Tekijäryhmän mukaan jatko-osan eniten kaivattu ominaisuus oli vapaa kaupunkiympäristö, jossa voi osallistua kisoihin, kun siltä tuntuu. Huutoon on vastattu fiktiivisellä Bayview-kaupungilla, jossa voi ajella vapaasti. Pelaaminen tapahtuu edelleen yöllä. Vaihtelua tuovat tehokeinot, kuten sade ja erilaiset valaistustavat, ovat heikosti toteutettuja. Vaihtelua on kuitenkin kyetty lisäämään, sillä kisaympäristöt ovat aiempaa monipuolisempia.

Bayview on valtava metropoli, johon on pakattu tiivistetyssä muodossa ”siistejä” elementtejä oikeista kaupungeista. Kaupungin ydin muistuttaa eniten NFSU:n ympäristöjä, mutta naapurustoihin kuuluvat myös Las Vegasin neonloistoa lainaava hotelli- ja kasinoalue, vuorenrinteille rakentunut San Franciscon tapainen tieverkosto, Bevery Hillsin kaltainen asuinalue ja lentokentän ympärille rakentunut teollisuusalue. Pelin alussa Bayview ei ole kokonaisuudessaan auki, mutta tiesulut katoavat sitä mukaa, kun läpäisee asetettuja vaatimuksia.

Bayview ei kuitenkaan tunnu yhtä elävältä kuin esimerkiksi aitoihin kaupunkeihin perustuvat Midnight Clubin ympäristöt, jotka aitoudestaan huolimatta sisältävät paljon pelinautintoa palvelevia arkkitehtuurisia ratkaisuja, kuten hyppyreitä ja epämääräisiä oikoreittejä. Tällaiset ominaisuudet olisivat elävöittäneet Bayview’ta.

Moderni teknologia pitää tiellä

Kaupungin tieverkostolla liikkumista helpottavat GPS-järjestelmä ja kartta. Jälkimmäisestä näkee avoimet kilpailut sekä erilaiset auton muokkaamiseen liittyvät autosalongit. Kartasta voi valita paikan, jonne haluaa ajaa, minkä jälkeen nuoli osoittaa älykkäästi oikean reitin huolimatta moottoriteiden ja risteyksien aiheuttamista ongelmista. Ilman GPS:n apua navigointi olisi huomattavasti turhauttavampaa.

Uusia kilpailutyyppejä on muutama, joskaan ne eivät eroa tarpeeksi toisistaan. Niinpä ajaminen alkaa välillä puuduttamaan. Lennosta käynnistettävät Outrun-kisat ovat paras lisä. Kadulla ajavan kilpailijan (kartasta näkee, mitkä autot voi haastaa) voi haastaa heti käynnistyvään kisaan, jonka voittaja on se, joka onnistuu saavuttamaan 300 metrin etumatkan. Kisat ovat hieman epätasapainossa, sillä esimerkiksi Drag-kisat ovat todella vaikeita, kun taas Drift-kisojen voittaminen on lastenleikkiä.

Tekoälyä on viety parempaan suuntaan, mutta kilpailijat rankaisevat edelleen armotta pelaajan tehdessä virheen. Yksikin kolarointi voi viedä täysin hallinnassa olleen kisan voiton, koska kilpakumppaneita on lähes mahdoton jättää jälkeensä.

Pirssi koriaan kuntoon ja radalle

Autotalliin pääsee suoraan valikosta, mutta muihin paikkoihin, kuten moottoreita, grafiikkaa ja lisälaitteita myyviin salonkeihin, täytyy ajaa. Bayview’ssä on useita piilotettuja kauppoja, joista voi ostaa perusvalikoimaa parempia osia. Kaupungin tutkiminen piilotettujen liikkeiden toivossa tekee kilpailujen välissä vietetystä ajasta mielenkiintoisemman.

Uusia ominaisuuksia ja kisoja aukeaa tasaisessa tahdissa, eikä pelaajalle tuputeta missään vaiheessa liikaa vaihtoehtoja, vaan tarjonta sekä vaihtoehdot kasvavat sopivasti. Mahdollisuutta autojen virittämiseen toivottiin myös, ja niinpä siihenkin on nyt mahdollisuus. Menestyksen kannalta se ei kuitenkaan ole pakollista. Jokaiseen kisatyyppiin voi tehdä myös tietyt säädöt, joita kokeillaan koeradalla ja simulaatio-olosuhteissa ennen kisaan lähtöä.

NFSU2 on hiomattomuudestaan huolimatta erittäin viihdyttävä kokemus. Autonsa muovaaminen perusmallista supernäyttäväksi teiden paholaiseksi on yhtä hauskaa ja kummallisen koukuttavaa kuin ennenkin. Kisoja jaksaa tahkota uusien osien ja parempien autojen toivossa. Kaikki kilpailutyypit ovat lisäksi pelattavissa myös verkossa Xboxilla, pc:llä ja PS2:lla. Näyttävän Burnout 3:n jälkeen Need for Speed Undergroundin toteutus ei kuitenkaan enää vakuuta samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Tekijä: EA Black Box
Julkaisija: Electronic Arts
Testattu: PlayStation 2 ja Xbox
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox, GameCube, pc
Pelaajia: 1-2, 2-8 (verkossa)
Pelin kotisivu: www.eagames.com