Nether-ennakko (PC)

01.04.2014 18:10 Juha Somby

Tekijä: Phosphor Games
Julkaisija: Phosphor Games
Testattu: PC, Windows 8, i5 2500k, 16 Gt muistia, GeForce 770
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista / 7 tai uudempi (64-bittinen), 2,4 GHz prosessori, 4 Gt muistia, Nvidia GTX 460 tai Amd Radeon HD 5850, 3 Gt levytilaa
Pelaajia: 2-64 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, saatavilla useista eri paikoista. Early Access -versio vaatii 64-bittisen käyttöjärjestelmän.
Pelin kotisivu: https://www.playnether.com
Testaaja: Juha Somby

Ihmiskunta on kohdannut vääjäämättömän loppunsa ja selviytymistaistelu voi alkaa. Kuulostaako tutulta? Nether astuu areenalle, jota on viime vuosina hyödynnetty sarjoissa, elokuvissa ja peleissä ärsyttävyyteen saakka. Onko kyse zombieista vai mistä maailmanloppu tällä kertaa koostuu? Hyvä kysymys.

Jälleen kerran luvassa on ainutlaatuinen uusi pelitapa, jollaista emme ole kokeneet koskaan aikaisemmin missään muussa genren pelissä. Tietyllä tapaa tämä pitää paikkaansa, sillä kun peliä upotetaan tarpeeksi syvälle genreen, sen aligenreihin sekä otetaan mukaan huomioon tapahtumapaikka, vuodenaika, sää ja valaistus, niin johan saadaan kasaan raastuvankin tutkimuksen kestävä väite. Kurkistetaanpa silti mitä tässä vaiheessa early access –testissä olevan selviytymisteoksen pellin alta löytyy.

Unreal 3 –pelimoottoriin perustuva Nether on puhdasverinen ensimmäisen persoonan nettiräiskintä jossa kymmenet pelaajat ottavat mittaa toisistaan taistellen selviytymisestä joko yksin tai heimoissa. Ruokaketjun huipulla pysyminen vaatii resurssien, aseiden ja varusteiden keräämistä sekä yhteispeispeliä kanssapelaajien kesken. Lisämausteensa soppaan tuo tekoälyn ohjaamat hirviöt, joista jokaisella on oma erikoiskykynsä, kuten teleporttaus tai jäljittäminen. Kyllä meidän nyt kelpaa selviytyä!

Mukana on myös ripaus RPG-henkeä taitoja tasoittain nostavien kokemuspisteiden muodossa.  Pelaajan osaaminen nousee tasaisesti ja passiivisesti kun tasoja edetään, mutta taitoja voi myös opetella, jolloin muutos on huomattava.

Mukaan on otettu lisäksi tehtävät ja turva-alueet. Tehtävien luonteina on muun muassa turva-alueiden suojelu hirviöiltä sekä saattaminen. Turva-alueet ovat paikkoja, joissa pelaajat voivat käydä kauppaa keskenään tai asioida pelin sisäisissä kaupoissa. 

Ideana Nether on loistava. Se yhdistää roolipelielementit hiekkalaatikkopelien vapauteen ja pakottaa nettipelaajat tekemään yhteistyötä turva-alueiden puolustamiseksi. Hahmon kehittyessä päätöntä juoksentelua oppii harkitsemaan, sillä vaivalla kehitettyä persoonaa ei tee mieli uhrata hetken mielijohteesta. Joudut tekemään yhteistyötä tuntemattomien kanssa maailman ja selviytymisen eteen, mutta voitko luottaa heihin yhtä taistelua pidempään?

WASD-Soturin pelkokerroin

Kontrollit ovat pelissä tutut, mutta erotuksena tavanomaiseen juostessa ei voi liikuttaa hahmoa sivusuunnassa muuten kuin hiirellä juoksusuuntaa muuttaen. Tämä luultavasti on hieman realistisempi toteutustapa juoksemiselle, mutta tuo mukanaan uuden ongelman: nimittäin havainnoinnin. Kun hahmon päätä ei pysty kääntämään, niin juoksemisesta tulee raviurheilusta tuttua laput silmillä menoa.

Hahmon hypätessä maasta esimerkiksi pienen betoniporsaan päälle tapahtuu siirtyminen töksähtäen, kuin Tetriksessä. Minkäänlaista joustoa ja luonnollisuutta ei ole mukana. Pelihahmo saattaa myös jumia rakoihin, jotka ovat selvästi miehen tai naisen mentäviä. Nämä ovat kuitenkin asioita mitkä toivottavasti hioutuvat lopulliseen versioon.

Kukkii se perunan varsikin

Pelimaailma on kaunis kaikella kauhulla ajatellen. Kadut puskevat kasvustoa, rakennukset ränsistyvät, ympärillä on ruostuneita autoja ja korkealle kiivettyäsi huomaat ympäristöstä nousevan valtavia savupatsaita. Maailma on tuhoutunut, mutta tässä kaikessa lopullisuudessa häiritsevät muun muassa ambulanssien IkiAkut™, jotka jaksavat vilkuttaa hälytysvaloja loputtomasti vuosikymmenestä toiseen, vaikka muu maailma ympärillä on jo romahtanut. Grafiikatkaan eivät ole aivan sieltä terävimmästä kärjestä, mutta täysin riittävät ja paikoitellen jopa kauniit, jos peli nyt vain valmistuisi seuraavan vuoden-puolentoista aikana.

Roolipelielementtien yhdistäminen 3D-selviytymistaisteluun on riskialtis yhdistelmä, enkä ole sen suurin kannattaja, mutta onnistuessaan se tuo hahmoille kaivattua persoonaa ja tekee pelistä pitkäikäisemmän. Onnistuuko Nether lyömään itsensä läpi selviää aikanaan, mutta pelaajamäärät palvelimilla ovat toistaiseksi huolestuttavan vähäisiä. En nähnyt yhdelläkään eurooppalaisella palvelimella yli 35 pelaajaa, joten voimme vain odotella tilanteen mahdollista parantumista. Kohtaamisia muiden pelaajien minulle kertyi yksi ainoa, ja sekin oli kuolettava kokemus.

DayZin viitoittama tie on tuonut tullessaan monta maailmanloppua simuloivaa kauhunäyttämöä. Tällä tiellä menestyäkseen on tehtävä jotain todella erilaista ja hyvää, mutta toistaiseksi kukaan ei ole sellaista osannut luoda. Todellinen kilpailu lieneekin vain siinä, että kuka ehtii tuoda ensimmäisenä lopullisen tuotteensa markkinoille.

 

Lisää aiheesta

DayZ:n puolivuotissuunnitelmassa ajoneuvoja ja tukikohtia

Lue myös

Castlevania: Lords of Shadow 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Dark Souls 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Diablo III: Reaper of Souls (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Naval Campaigns: Midway (PC)

The Walking Dead Season 2 Episode 2: A House Divided (iOS, Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Titanfall (PC, Xbox 360, Xbox One)