Uusimmat

Neverwinter Nights: Infinite Dungeons (pc)

12.09.2006 13:47 Muropaketin toimitus

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja loppu lähestyy nyt myös vuonna 2002 julkaistulle Neverwinter Nightsille. Biowaren roolipelin piti tuoda pöytäroolipelien riemu tietokoneelle, ja sen se osaksi tekikin. Kun Neverwinter Nights 2:n julkaisu lähestyy, Atari lopettaakin tukensa vanhalle pelille, ja virallisen Neverwinterin joutsenlauluksi jää Biowaren maksullisiin pikkuseikkailuihin kuuluva Infinite Dungeons.

Taitavat fanit ovat luoneet laadukasta ja ennen kaikkea ilmaista seikkailtavaa Neverwinterin editorityökaluilla jo pelin julkaisusta lähtien. Koska pelaamisesta ei peritä kuukausimaksuja, Bioware on ottanut omansa julkaisemalla maksullisia Premium Module -seikkailuja, joiden imu on yleisessä laadussa ja virheettömyydessä. Infinite Dungeons on niistä erikoisin kokeilu. Se yrittää yhdistää D&D:n säännöt Nethack-muinaisklassikon satunnaisiin luoliin ja Diablo-pelien taikaesineiden keräykseen. Hyvä yritys, mutta se ei onnistu.

Hullun Halaster-velhon sokkeloon sijoittuva seikkailu kompuroi Neverwinterin tekniikan rajoihin ja Dungeons & Dragons -pöytäroolipelin sääntöihin. Siinä missä Nethack luo uusia luolastoja hetkessä, Infinite Dungeons kehittää alueita pitkään ja hartaasti tehomyllylläkin. Satunnaisluolastojen syntyminen Neverwinterissä on tekniikan taidonnäyte, mutta luolastohakkauksen pitäisi olla myös sujuvaa.

Pahempi ongelma on se, että Neverwinteriä ja Dungeons & Dragonsia ei ole tehty Diablon kaltaiseen hirviönlahtaukseen. Ongelmat alkavat, kun pelihahmon kokemustaso kasvaa. Joka hirviöltä tippuu entistä kovempia taikaesineitä, joten sankarista ja mukaan liittyvistä apureista tulee kirjaimellisesti kuolemattomia. Uskomatonta on, että tähän vaiheeseen pääsee huonolla tuurilla jo ennen kuin ehtii astua portaat alas toisen tason luolastoon.

Infinite Dungeonsin parempia puolia ovat uudet pomohirviöt. Tappajasiaksi muuttuva aatelismies seurueineen on hyvä esimerkki mielenkiintoisesta kohtaamisesta. Harmi että jokaista kuutta pomoa kohti on lahdattava satoja perusmallin örkkejä. Asiaa ei auta se, että välitehtävät ovat ”keräile 60 sammakkoa” -tyylin puudutusta ja rasittavia palikansiirtelypuzzleja. Onnistuneempi lisäys peliin on omien taikaesineiden luomismahdollisuus, joka tosin jää varjoon satunnaisten taikaesineiden paljouden edessä.

Kannattaa huomata, että Infinite Dungeonsia ei voi käynnistää ilman toimivaa nettiyhteyttä. Steam-tyyppinen kopiosuojaus tuntuu turhalta halpismodulissa.

Vaikka Infinite Dungeons onkin siis turha ostos, Neverwinterin omistajien ei kannata vielä vanhenevaa peliä menemään. Uusilla tulokkaillakin on yhä aikaa tutustua yhteen 2000-luvun tärkeimmistä roolipeleistä, sillä pelin saa molempien lisäosiensa kanssa jo Deluxe Edition -alennuspakettina. Paketissa ovat mukana myös aiemmat ja Infinite Dungeonsia huomattavasti paremmat Premium Modulet Witch’s Wake, Shadowguard ja Kingmaker.

Pelin paras anti eli ahkera nettiyhteisö jatkaa nimittäin edelleen pelin tukemista. Sen anti on virallisia lisäseikkailuja parempaa. Moninpelipuolella tarjonta jakautuu yksittäisiin seikkailuihin ja massiivimoninpelejä matkiviin PW-palvelimiin.

Pelinjohtajien ja pelaajien yhdessä järjestämät yksittäisseikkailut ovat niin lähellä pöytäroolipelien hupia, kuin tietokonepelissä on tällä hetkellä mahdollista.  Massiivisissa PW- eli Persistent World -peleissä taas koetaan se, mitä kaupallisissa World of Warcrafteissa ei näe. Pelaajat voivat vaikuttaa maailman kehitykseen ja kohtaloon, ja häiritsevät tyhmyydet palkitaan porttikiellolla. Kannattaa unohtaa nolo Infinite Dungeons, ja kokeilla amatöörien ilmaistuotteita.

 

Tekijä: Bioware

Julkaisija: Atari

Testattu: pc

Saatavilla: pc

Vaatimukset: NWN ja sen molemmat lisälevyt, nettiyhteys myös yksinpelissä, 345 Mt kiintolevytilaa

Pelin kotisivu: http://nwn.bioware.com/premium/module_infinitedungeons.html

 

Neverwinterin parhaat

PW-maailmojen suuria ja kauniita:

Tuore ja korea Layonara – www.layonaraonline.com

Kymmenen palvelimen massiivinen Avlis – www.avlis.org

Hard core -roolipelaajien ALFA – www.alandfaraway.org

Rento ja hauska Silver Spire – silver-spire.com