Uusimmat

New Beginning: Final Cut (PC)

28.11.2013 15:30 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Daedalic Entertainment
Julkaisija: Daedalic Entertainment
Testattu: PC i7/2600k, 8 Gt muistia, Geforce 560 Ti 2 Gt, Windows 7 64-bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 2,0 Ghz Pentium 4/AMD Athlon, 1,5 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.daedalic.de/en/game/A_New_Beginning
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Ilmastonmuutos on aihe, joka herättää mielipiteitä ja reaktioita suuntaan jos toiseenkin. Pelaajat ovat saaneet perinteisesti olla varsin rauhassa propagandalta, sillä pelimaailmassa erään pohjoisamerikkalaisen valtion harjoittama ulkopolitiikka on poliittisten kannanottojen kannalta paljon myyvämpi ja raflaavampi aihe.

Ilmastonmuutos on kuitenkin nyt tapahtunut, sillä viime vuosina kunnostautunut Daedalic Entertainment tarjoilee meille nyt aihepiiriä sivuavan apokalyptisen naksutteluseikkailun. Ydinvoima alas, lämpötila ylös!

New Beginning: Final Cutin maalailemassa ankeassa tulevaisuudessa ihmiskunta on viittä vaille valmis sukupuuttoon ja loput, torakoiden lailla maan alla elävät onnettomatkin ovat pyyhkiytymässä pois seuraavan auringonpurkauksen myötä. Epätoivoisena viimeisenä tekonaan tulevaisuuden resupekat lähettävät retkikunnan menneisyyteen valistamaan ihmiskuntaa ja puhumaan näille järkeä. Naiivi idea menee lievästi sanottuna vituralleen, ja loppujen lopuksi maailman pelastaminen on melkoisen sankarikaksikon käsissä: Fay on naiivi tulevaisuuden retkikunnan edustaja, Bent taas kroonisesti masentunut merilevätutkija, jonka kehittämä uusi mullistava energiamuoto on oleva maailman uusi toivo.

Pelin noin kymmenen tunnin mittainen tarina etenee poukkoillen tapahtumasta ja ajanjaksosta toiseen. Välillä kontrolloidaan Fayta ja välillä Bentiä. Pääpaino on ongelmanratkaisulla, ja pelin rakenne on suhteellisen kaavamainen: parin kolmen ruudun kokoiselle alueelle on niputettu puzzlerypäs, joka on ratkaistava ennen seuraavaan etenemistä. Pelialueen rajaaminen pitää kokonaisuuden helposti hallittavana, ja puzzlet ovat pääsääntöisesti ihan loogisia ja viihdyttäviä.

New Beginning: Final Cutin tarina on periaatteessa toimiva ja hyvin rakennettu. Sen kantaa-ottavuus jää onneksi melko laimealle tasolle, sillä ilmastonmuutoksen vastainen sota on enemmänkin sota ahneutta, sokeutta ja häikäilemättömyyttä vastaan, eikä suinkaan kannanotto levän, aurinkovoiman ja muun hassun ja kivan puolesta. En voi silti olla osoittamatta närkästystäni sitä kohtaan, minkä energiamuodon pelintekijät ovat syntipukiksi valinneet.

Varsinainen tarina ja puzzlet toimivat kuitenkin pääosin hyvin, mutta muilla osa-alueilla ongelmia on enemmän. Ensinnäkin pelin dialogi ei ole suurimman osan ajasta kovinkaan kaksista, käännöskukkasia esiintyy aivan liikaa ja ääninäyttely on sekin melko karseaa. Erityisesti Fay kuulostaa lähinnä lobotomian kokeneelta Futuraman Leelalta.

New Beginning: Final Cut on sekalainen paketti. Sen sarjakuvamainen, tyylikäs taide yhdistettynä toimiviin puzzleihin on jo itsessään hyvä yhdistelmä, ja ilmastonmuutosteeman ympärille voisi rakentaa paljon ärsyttävämmänkin juonen. Hieman vaiheeseen jäänyt käännösprosessi ja pintapuoliseksi jäävä dialogi vähentävät kuitenkin nautittavuutta.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Bioshock Infinite: Burial at Sea Episode 1 DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Eldritch (PC)

Montague’s Mount (PC)

Lue myös

Rocksmith 2014 (PC, PS3, Xbox 360)

Trials Evolution: Gold Edition (PC)

Turbo: Super Stunt Squad (3DS, DS, PS3,Wii, Wii U, Xbox 360)

Wii Party U (Wii U)

WWE 2K14 (PS3, Xbox 360)