New Play Control! Pikmin 2 (Wii)

11.06.2009 17:50 | Petteri Kaakinen

GameCube-pelejä Wiin ohjaintuella päivittävä New Play Control julkaisusarja palaa kaamean Mario Tenniksen jälkeen takaisin ruotuun erinomaisen Pikmin 2:n merkeissä. Jatko-osa esitteli aikoinaan liudan uudistuksia yksinpeliin ja tarjosi vielä kaiken lisäksi ensimmäisestä osasta puuttuneen moninpelin.

Maksa velkasi

Kapteeni Olimar palaa tähdittämään Pikmin 2:sta ja hän johtaa edelleen kasvimaisia pikmin-olentoja kohti erilaisia vaaroja. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan olla jääty jumiin planeetalle, vaan Olimar palaa planeetalle keräämään aarteita, koska Olimarin yhtiö on konkurssin partaalla ja valtavissa veloissa. Pelastus löytyy pikminien planeetan aarteista, joita yhtiö on patistanut Olimarin keräämään.

Vaikka pääpiirteittäin Pikmin 2 on hyvin samanlainen reaaliaikainen kevytstrategia kuin ensimmäinen Pikmin, siinä on kaksi suurta muutosta, joiden johdosta sen pelaaminen on muuttunut oleellisesti. Koska Olimarilla ei ole juonellisista syistä pelkoa hapen loppumisesta, 30 päivän aikaraja on poistettu kokonaan. Päivä/yö-järjestelmä on kuitenkin säilytetty, joten pelaaja joutuu silti kiirehtimään saadakseen jotain aikaiseksi yhden päivän aikana, etteivät pedot pääsisi yllättämään auringon laskiessa.

Luolastot ovat jatko-osan toinen suuri uudistus. Tällä kertaa ulkoilmaympäristöt toimivat jossain määrin vain siirtymäpaikkoina kenttiin, joita luolastot siis ovat. Ne muuttavat pelaamisen luonteen olennaisesti. Pikmin 2:n luolastoihin ei saa lisää joukkoja ulkopuolelta. Pelaajan pitää edetä kerralla luolaston ensimmäiseltä tasolta loppuun asti, jos haluaa saada löydetyt aarteet maan pinnalle.

Luolastot ovat hieman persoonattomampia ympäristöinä kuin ulkomaailma, mutta ne voittavat ulkoilman haasteellisuudessaan. Pelaaja ei voi vain luottaa siihen, että pikmineitä voi hakea aina lisää, kun niiden rivit käyvät vähäisiksi, joten etenemistapaa pitää miettiä tarkemmin.

Yllä mainittujen muutosten lisäksi jatko-osassa on tietenkin uusia pikminejä. Violetit pikminit ovat suurikokoisia muihin verrattuna. Yksi violetti olento onkin kymmenen kertaa vahvempi kuin muut pikminit. Ne ovat kuitenkin kaikin puolin kömpelöitä, joten nekään eivät ole ratkaisu kaikkiin tilanteisiin. Valkoiset ovat vikkeliä ja niin myrkyllisiä, että niitä voi halutessaan uhrata vihollisten myrkyttämiseen. Molemmat uudet pikmin-tyypit tuovat oman lisänsä peliin. Tilanteita voi ratkaista niiden ansiosta aikaisempaakin monipuolisemmilla tavoilla.

Pikmin 2:en lisättiin myös fanien kovasti toivoma moninpeli, joka viihdyttää vaikkei se tarjoakaan mitään kovinkaan yllättävää pelillisesti. Pelaajilla on mahdollisuus ottaa vastaan haasteita yhteistyössä toisen pelaajan kanssa tai vaihtoehtoisesti voi valita kilpailullisemman pelimuodon. Yksinpelin läpäiseminen itsessään kestää monta kymmentä tuntia ja moninpeli lisää pelikelloon toisen mokoman.

Pikminien voittomarssi jatkuu

Nintendo ei ole tehnyt tähän NPC-julkaisuun mitään muita uudistuksia kuin uuden ohjaustavan, joka toimii aivan yhtä hyvin kuin ensimmäisen Pikminin NPC-päivityksessä. Ruudun osoitteleminen on näppärä tapa ohjata pikmineitä. Pikmin 2 on muutenkin teknisesti pätevä vielä tänäkin päivänä. Graafisen tyylin ansiosta Pikmin 2 on edelleen ilo silmälle. Sen ei tarvitse juurikaan hävetä edes uusimpien Wii-pelien rinnalla.

Pikmin 2 on jatko-osana kaikin puolin isompi ja parempi kuin sen edeltäjä. Osa pelaajista ei välttämättä pidä sen tekemistä muutoksista, koska ne muuttavat peliä hieman erilaiseen suuntaan. Aikaraja toi tietynlaista omaa tunnelmaa ensimmäiseen Pikminiin, mutta se ärsytti myös joskus. Pikmin 2 vaihtaa aikarajan kaikin puolin pitempään ja monipuolisempaan kokemukseen. Tätäkään ei välttämättä kannata hankkia, jos omistaa jo GC-originaalin, koska vanhakin ohjaustyyli toimi erittäin hyvin eikä NPC-versio lisää pakettiin mitään olennaista, kuten nettipeliä. Jos tämä GameCuben helmi on kuitenkin jäänyt aikoinaan kokematta jostain syystä, nyt on viimeistään paras aika korjata tuo virhe.

 

Tekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii, GameCube
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://pikmin.com
Petteri Kaakinen

 

Lisää aiheesta

New Play Control! Pikmin (Wii)

Lue myös

Coraline (DS, PS2, Wii)

Ghostbusters (PS3, 360)

Guitar Hero: Metallica (PS2, PS3, 360, Wii)

Plants vs. Zombies (Mac, PC)

Rock Revolution (PS3, 360, Wii)

Sonic and the Black Knight (Wii)