UUSIMMAT

New Star Soccer 3 (pc)

26.07.2006 13:09 Miikka Lehtonen

New Star Soccer 3 on kaikessa komeudessaan todellisuudessa jalkapalloroolipeli. Pelaaja ottaa vastuulleen nuoren jalkapalloilijan uran ja elämän. Muka-roolipelikaman, kuten kehittyvien ominaisuuksien lisäksi pelaaja pääsee tekemään myös konkreettisia valintoja, jotka vaikuttavat pelaajan arkielämän lisäksi uran kehitykseen.

Heti alkumetreillä käy selväksi, että vaikka peli ensi alkuun näytti Sensible Soccerilta, niin simppelin grafiikan lisäksi peleillä ei ole paljon yhteistä. Yksinkertaisen ulkoasun alta paljastuu nimittäin pelimoottori, joka vetää hienosti vertoja monille kaupallisille futispeleillekin. Tämä ei ole vain yksinkertaista arcade-potkiskelua.

Kontrollit ovat näennäisesti sangen simppelit. Ohjaimesta löytyy napit laukauksia, vetoja ja kaaripalloja varten. Kokeilemisen kautta löytyy kuitenkin uutta syvyyttä. Erilaiset puskut, volleyt, seinäsyötöt ja muut hienoudet onnistuvat hienosti. Kontrolleihin on lainattu myös hyviä ominaisuuksia muista peleistä, kuten esimerkiksi yhdellä näpäytyksellä tapahtuvat keskitykset rankkarialueen tasalta.

Mä futari oon

New Star Soccerin ainoa pelitila on koko futaajan peliuran käsittävä uratila. Futaajan elämä alkaa hahmonluonnin jälkeen seuran etsimisellä. Teoriassa näyttötilaisuuden kautta pääsee kyllä vaikka maailman suurimpiin seuroihin, mutta käytännössä aloittelevan futarin kehnoilla ominaisuuksilla peliaikaa liikene vain pohjamudista. Mukana on joukkueita lähes kaikkialta maailmasta, myös kotoisesta Suomesta. Joukkueet ovat aitoja, pelaajat taas eivät niinkään. Jotkut kuuluisammat suomalaisfutaajat ovat mukana autenttisina, mutta pääsääntöisesti pelaajat ovat vähän sinnepäin.

Ominaisuudet kasvavat treenaamalla, mikä käytännössä tarkoittaa pääasiassa minipelejä. Esimerkiksi laukaisuharjoituksissa on tarkoitus tehdä maali kerran toisensa jälkeen huonommista olosuhteista. Alun ”ammu rankkari sisään” -tyyppinen harjoitus muuttuu pian kaukolaukaukseksi 35 metristä, muurin takaa ja päin elävää maalivahtia. Osa harjoituksista osoittautuu täydeksi sadismiksi, sillä peli tuntuu olevan melko kranttu kriteeriensä kanssa. Joskus selvää volleyta ei luokitella sellaiseksi ja näin ennestäänkin vaikea harjoitus muuttuu turhauttavaksi.

Harjoitusten ohella voi harrastaa kaikenlaista oheistoimintaa, kuten vierailla baareissa vokottelemassa kauniimman sukupuolen edustajia, tai hävitä vähät rahansa kasinossa. Kaikki vaikuttaa jollain tavalla pelaajan ominaisuuksiin ja pian voi huomata olevansa koukussa viinaan, pillereihin tai uhkapeleihin. Muutenkin futaajan arki on tasapainottelua uran ja ihmissuhteiden välissä. Liikaa treenaava pelaaja huomaa nopeasti karkottaneensa kaikki ystävänsä ja perheensä. Hätä ei kuitenkaan ole suuri, sillä pelin maailma on huvittavan materialistinen. Onko perhe kaikonnut tai tyttöystävä katkera, kun äijästä ei näy kuin haisevat pelikamat pyykkihuoneessa? Osta Mersu ja maailma on taas aurinkoinen! On vaikea sanoa, onko kyseessä löperö pelisuunnittelu, vai syvällisen kyyninen kannanotto ihmissuhteiden materialistisesta luonteesta. Piileekö koodarissa pieni filosofi?

Semirealismia

Kun vihdoin pääsee enemmän tai vähemmän selvänä kentälle, edessä on pienoinen totuttelujakso. Koska peli painottaa vain yhden pelaajan urakaarta, kentällä ohjataan vain ja ainoastaan omaa alter egoaan. Tämä voi pelaajan mieltymyksistä riippuen olla joko pakki, keskikenttäpelaaja tai hyökkääjä. Kuten jokainen futiksesta ymmärtävä tietää, eroa eri pelipaikoilla on valtaisasti.

Varsinkin alussa peli tuntuu suorastaan turhauttavalta. Rupujoukkueen tiimikaverit eivät pääsääntöisesti osaa pelata ja näin pelaaja joutuu taistelemaan vastustajien ohella heitäkin vastaan. Palloja ei näe usein ja kun näkee, tilanteet ovat huonoja. Varsinkin kärkipelaajalle alku on suorastaan masentava, sillä peli arvostelee suorituksia ankarasti ja ottelun yleisarvosana vaikuttaa vahvasti itseluottamukseen. Muutaman ensimmäisen pelin jälkeen itseluottamus on helposti nollissa ja jo mainittu viinapullo kutsuu. Tässä vaiheessa peli osoittaa myös huumorintajuaan, sillä kännissä toikkaroiva pelaaja kaatuilee kentällä omia aikojaan ja pistelee metrin lyhyitä syöttöjä kaaripalloina katsomoon. Miksi kukaan sitten joisi? Viina tunnetusti kasvattaa itseluottamusta, joka voi aloittelevalla futaajalla olla vähissä. Joskus pullo on ainoa keino tulla valituksi aloituskokoonpanoon, sillä itsetunnotonta raukkaa ei valita.

Itse futaaminen on kivaa. Ohjaus on semianaloginen ja liikkuu sujuvasti pelin ymmärtämien kahdeksan ilmansuunnan välillä. Taitava ja nopeareaktioinen pelaaja voi syötellä ja laukoa ilmansuuntien välimaastoonkin, joskaan ei kovin tarkasti. Peli onkin eräänlainen Sensible Soccerin ja realistisempien futispelien välimuoto. Tempo on nopea ja peli periaatteessa simppeliä, mutta ominaisuudet vaikuttavat kaikkeen ja pinnan alta paljastuu yllättävä määrä syvyyttä. Tekoäly pelaa pääsääntöisesti hyvää futista ja antaa varsinkin korkeammilla vaikeustasoilla tiukan vastuksen.

Vaikeustasosta riippumatta maalivahdit ovat kuitenkin pelin heikko lenkki. Naurettavilta etäisyyksiltä lähtevät kaukolaukaukset ja aivan silmäänsä räpäyttämättömän maalivahdin pään vierestä sisään pujahtavat vedot puhuvat kehnosta tekoälysuunnittelusta.

Pelin shareware-juuret näkyvät pienenä viimeistelyn puutteena ja lisäksi enemmän tai vähemmän koomisina bugeina. Monien kaupasta hankittavien esineiden vaikutus on joko vähäinen tai olematon, vaikka kaikelle teoriassa on paikkansa. Kentän puolella ulos ajetut pelaajat säntäilevät joskus vaihtopenkistä takaisin nurmikolle osallistumaan peliin. Tämän kuitenkin antaa anteeksi, sillä kyseessä on yhden miehen projekti, jolta ei sovi odottaa täyden tiimin tekemän pelin tasoista viimeistelyä. Kokonaisuutena peli lisäksi on laadukas, joten pikkuasioista ei viitsi sen enempää nillittää.

Sen sijaan, että lähtisin rankkaamaan peliä vertailussa muihin, erilaisiin futispeleihin, voisin todeta New Star Soccer 3:n olevan täysin omassa alaluokassaan. Se on toki futispeli, mutta ennen kaikkea futisroolipeli. Itse ottelutapahtuma on vain osa pelin viehätystä, eikä sen ainoa sisältö kuten yleensä urheilupeleissä on tapana. Homma toimii ja itse jäin peliin siinä määrin koukkuun, etteivät Pro Evolution Soccerit tai Sensible Soccerit jaksaneet kiinnostaa pitkään aikaan. Alle 20 euron hinta, yksityisyrittäjän tukeminen ja jatkuvat päivitykset ovat vain kermaa kakun päällä.

 

Tekijä: New Star Games

Julkaisija: New Star Games

Testattu: PC

Saatavilla:  PC

Pelin kotisivu: http://www.newstarsoccer.com

Muuta: Shareware. Rekisteröinti ja osto tapahtuu verkon kautta esim. PayPalin avulla