Uusimmat

New Super Mario Bros. (toinen mielipide) (DS)

05.10.2006 10:00 Muropaketin toimitus

Tätä nykyä, kun kadunmieheltä udellaan pelikoneista, hän puhuu yleensä ”pleikkarista”. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei kaikkien aikojen suurin peli-ikoni olisi edelleen Nintendon amerikanitalialainen putkimies Mario.

Mario seikkaili edellisen kerran vuonna 2002 julkaistussa Super Mario Sunshine -pelissä. Se sai ristiriitaisen vastaanoton, lähinnä siksi, että sitä edeltänyt Super Mario 64 oli niin valtava menestys ja huima virstanpylväs.

DS-käsikonsolin New Super Mario Bros. on eräänlainen paluu sarjan juurille. Vaikka pelissä edetäänkin jälleen sivusuunnassa kolmiulotteisessa maailmassa seikkailemisen sijaan, hahmot on modernisoitu. Uusimmassa seikkailussa kolikoita kerää polygoneista koottu putkimies kaksiulotteisen Marion tilalla.

Sieniä ja koopia

Pelin juoni on, no, ”klassinen”. Marion pitää jälleen pelastaa prinsessa ilkimysten kourista. Käytännössä se tarkoittaa erilaisissa maailmoissa samoamista, kolikoiden keräilyä, sienien syöntiä ja vihollisten välttelyä tai niiden päälle hyppelyä.

Perusmekaniikka on siis tuttu aikaisemmista Super Marioista. Uuteen peliin pääsee nopeasti sisään. Marion liikkuminen tuntuu kuitenkin ensi alkuun aikaisempaa kankeammalta. Hahmo reagoi hitaammin ja tuntuu raskaammalta kuin muistojen kultaamissa vanhemmissa peleissä. Uusi malli iskostuu joka tapauksessa lihasmuistiin ennen pitkää, eikä eroa enää sen jälkeen huomaa.

New Super Mario Bros. -pelin maailma on hauskan näköinen. Sieltä löytyy outoja otuksia, erikoisia kenttiä ja kummaa menoa. Vaikka välillä kuljettaisiinkin vähän pelottavammissa paikoissa, ote on koko ajan sydämellinen.

Kenttäsuunnittelu ei ole aivan samaa tasoa kuin aikaisemmissa peleissä. Kentistä löytyy liikaa ylihankalia ja Marion kohtaloksi koituvia kohtia. New Super Mario Bros. sisältää liikaa ”uskonloikkia”, eli paikkoja, jossa ei voi ennen kokeilemista tietää, viekö se yhden elämän. Tällaiset kohdat eivät ole mukavia.

Kivaa pelattavaa ja pelaa kivasti

Peli julkaistaan ainoastaan Nintendon DS-käsikonsolille. Siinä mielessä oudoksuttaa hieman, ettei laitteen kosketusnäyttöä hyödynnetä kuin maailmojen välillä hypähtelyyn ja varastoon kerättyjen esineiden aktivoimiseen.

Totta on kuitenkin, että peli toimii erinomaisesta ristiohjaimella ja napeilla pelattuna. On vaikea kuvitella, että siitä olisi saatu yhtään toimivampaa kosketuskynällä ohjattuna.

New Super Mario Bros. imaisee sisäänsä. Vaikkei kaikkien maailmojen läpäiseminen ole kovin monen illan juttu, aikaa saa kulumaan moninkertaisesti, mikäli haluaa löytää kaikki tähtikolikot ja avata jokaisen kartan sivuhaaran ja kulman. Tässäkin mielessä peli muistuttaa paljon sarjan vanhoja pelejä.

New Super Mario Bros. ei ole aivan täyden kympin teos, mutta monilla pelintekijöillä on tästä huolimatta paljon opittavaa Nintendon pelinero Shigeru Miyamoton viimeisimmästä Mario-seikkailusta.

Neljä pistettä

Lyhyesti: Hyvä, perinteinen Super Mario -tasoloikkaseikkailu DS-käsikonsolille.

Järjestelmä: DS
Ikäsuositus: S-3
Julkaisu: myynnissä
Pelaajia: 1–2
Verkkopeli: kyllä (WiFi)
Testasi: Harro Grönberg