UUSIMMAT

NHL 07 (PC)

07.10.2006 23:56 | Miikka Lehtonen

NHL 07Kyllä käy konsolipelaajia kateeksi. Virtuaalilätkän ystävät pääsevät pelikonsolien puolella nauttimaan paristakin eri sarjasta, jotka molemmat tarjoavat erilaisia kiekkoelämyksiä. Next gen -vehkeiden puolella pelit ovat vieläpä ottaneet todellisia jättiloikkia eteenpäin. Toisin on meillä pc-kiekkoilijoilla, joille lätkä on yhtä kuin EA Sports. Valitettavasti kilpailun puutteessa olisi taas kerran tarjolla viime vuoden peli pienin parannuksin ja uusin virhein.

EA Sportsin kiekkopelit ovat vuosien varrella kehittäneet ympärilleen tietynlaisen stereotyypin. Pelit ovat komean näköisiä, niissä on hemmetisti meininkiä ja vähän aikaa on uutuudenviehätyksen vallassa kivaa. Sitten kulissit murenevat, tekoälyn virheet paljastuvat, ne varmat maalipaikat löytyvät ja peli siirtyy pöytälaatikkoon tai vasaran alle. NHL 07 on monella tapaa tämän stereotyypin ruumiillistuma.

NHL 07 - 04

Pelin lisenssi on todella kattava, sillä mukana on sen suurimman ja kauneimman, eli NHL:n lisäksi eurooppalaisia huippusarjoja, Suomi mukaanluettuna. Uutuutena myös eurosarjoihin pääsee leikkimään manageria laajennetun dynasty-pelitilan myötä. Kiekkodynastian huipulle himoitsevia palkitaan muutenkin pienillä uudistuksilla. Pelaaja esimerkiksi joutuu nyt valitsemaan itselleen personaallisuuden, joka antaa pieniä bonuksia mutta myös haittavaikutuksia. Jotkut managerityypit esimerkiksi saavat alussa käyttöönsä enemmän resursseja, mutta myös korkeammat odotukset seurajohdon taholta.

Tällä kertaa sarjoista löytyvät myös kaikki joukkueet, toisin kuin viime kaudella. SM-Liigan ystävät ilahtunevat myös siitä tiedosta, etteivät liigaseurat enää pelaa NHL-tyyppisissä, 20000 katsojan superladoissa, vaan pienempiäkin halleja löytyy.

Euroliigojen hyvät puolet jäävät kuitenkin tähän, sillä niiden toteutus on rimaa hipova. Joukkueiden kokoonpanot ovat omituinen yhdistelmä tätä ja edellistä kautta. Turun Palloseurasta löytyy muun muassa jo uransa lopettanut Antti Aalto, mutta toisaalta ei monia kesällä seuraa vaihtaneita pelaajia.

NHL 07 - 01

Sama vanha peli

Itse ottelutapahtuma muistuttaa pelottavan paljon viimevuotista, joskin pienin viilauksin. Näistä tärkein on uudistettu ohjaussysteemi. Xbox 360 -versioon tykästyneitä odottaa huono uutinen, sillä kyseisen pelin uusi vetosysteemi ei ole PC-versioon ehtinyt, kuten eivät muutkaan pelin uudistukset. Sarjan tuottajan mukaan näitä uudistuksia harkitaan ehkä ensi vuonna.

PC-versio seuraa sen sijaan Playstation 2 – ja Xbox -versioiden jalanjäljillä. Syöttely tapahtuu kokonaan oikealla analogitikulla yksinkertaisesti tuuppaamalla tikkua kohti haluttua vastaanottajaa. Ruudulla oleva nuoli näyttää lähimmän miehen suunnan ja peli avustaa anteliaasti syötön sijoituksessa, joten totutteluun ei mene kauaa. Myös rännipurut ja vipit hyökkäysalueen kulmaan onnistuvat samalla tavalla.

Viime vuonna peliin lisätty, uudenlainen luistelusysteemi on myös kokenut pieniä viilauksia. Mailan ja luistinten liike on sidottu entistä paremmin toisiinsa ja pienet analogitikun ohjausliikkeet liikuttavatkin ensin mailaa ja vasta sitten miestä. Näin onnistuvat parhaimmillaan todella komeat harhautukset, joilla veskari pelataan ulos ennen sijoitusta tyhjiin.

NHL 07 - 03

Tekoäly on oppinut tempun hallinnan ja hyödyntää sitä häpeämättä. Maalivahtien tekoäly puolestaan ei pysy lainkaan mukana, joten hillittömällä vemputuksella paraskin maalivahti yllättäen vain putoaa polvilleen ja avaa maaliin metrikaupalla tyhjää tilaa. Vielä ikävämmin veskarit ovat kaukolaukauksissa aivan pihalla ja löysimmätkin rannelaukaukset uppoavat siniviivan tienoilta kerran toisensa jälkeen.

Koneen pelaajat vetävät muutenkin häpeilemättä kotiinpäin. Jos pelaaja näyttää karkaavan turhan runsaaseen johtoon, virtuaalikiekkoilijat heittävät suurempaa vaihdetta silmään ja tekevät takaa-ajon aloittavat maalit vaikka rannelaukauksella keskialueelta. Kirjaimellisesti ja vielä useasti putkeen.

NHL 07 pelaa muutenkin todella turhauttavaa ja rasittavan epärealistista kiekkoa. Vastustajat eivät taklaa, vaan roikkuvat maila kainalossa saamatta siitä kuitenkaan jäähyjä. Kone ei myöskään lauo, ellei maalipaikka ole lähes varma. Alle 50% torjuntaprosentit eivät ole naurettavasta epärealistisuudestaan huolimatta mitenkään harvinaisia.

Kuten ehkä arvata saattaa, pelaaminen tekoälyä vastaan on todella turhauttavaa puuhaa. Kaksinpelinä kaikki on kuitenkin toisin, sillä ihmiset eivät saa päivänselvää ja törkeää apua puuhailuihinsa. Ihmispelaajaa vastaan NHL 07 onkin sangen mainio peli ja sellaisena sen ostoa voi hyvinkin suositella. Mainiota kaksinpeliä tukien peliä voi pelata myös netin välityksellä.

NHL 07 - 02

Karvas pettymys

NHL 07:n fysiikkamalli on myös surkuhupaisa, varsinkin verrattuna Xbox 360:n uusimpiin lätkäpeleihin. Ainoa taklauksen onnistumiseen vaikuttava voima tuntuu olevan pelaajan nopeus, joten Saku Koivun tai Teemu Selänteen kaltaiset taitopelaajatkin vetelevät kaksimetrisiä ja 120-kiloisia pakkeja komeassa kaaressa jään pintaan, kunhan vain ottaa tarpeeksi vauhtia.

Toisaalta samaan aikaan peli antaa nopeille pelaajille aivan liikaa etua liikkumisessa. Suurikokoiset pelaajat, jollaisia myös valtaosa NHL-puolustajista on, liikkuvat kentällä etanan vauhtia. Pienikokoisiksi määritellyt pelaajat puhaltavat heittämällä vaikka puolen kentän takaa-ajosta ohi. Näin pelin parhaaksi taktiikaksi nouseekin nopeasti heittää pitkä päätyyn vaikka omalta alueelta ja luistella nopealla pelaajalla hakemaan kiekko ennen kuin köntykset ehtivät paikalle. Tämä on myös tekoälyn pääosin käyttämä pelityyli.

Kokonaisuutena NHL 07:n pc-versio on karvas pettymys. Asiaan saattaa osittain vaikuttaa vertailu loistavaan Xbox 360 -versioon, mutta puhtaasti omilla meriiteillään arvioitunakin homma mättää ja pahemman kerran. Törkeästi huijaavan tekoälyn ja helppojen maalipaikkojen kaltaisia hölmöyksiä ei ole vieläkään korjattu, vaikka pelaajat ovat valittaneet niistä jo vuosia.

Peli ei myöskään sisällä juuri minkäänlaisia pelillisiä uudistuksia, vaan pientä kiillotusta lukuunottamatta kyseessä on NHL 06 uusilla pelaajilla. Mikäli viime vuoden lätkä jäi jostain syystä väliin, pelistä voi saada enemmän irti, mutta sarjan veteraaneille ostoa ei voi suositella kuin budjettihintaan. Ensi vuodeksi se paljon puhuttu kiekkovallankumous toivottavasti ehtii PC:llekin.

Tekijä: EA Sports
Julkaisija: EA Sports
Testattu: pc
Saatavilla: pc, PS2, Xbox
Laitevaatimukset: Pentium 933 MHz tai vastaava prosessori, 256 Mt keskusmuistia, 64 MT muistilla varustettu DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain, 2 Gt kiintolevytilaa
Pelin kotisivu: http://www.easports.com/nhl07/

Muropaketin uusimmat