Uusimmat

NHL 17 kaipaa vallankumousta (PS4, Xbox One)

04.10.2016 16:01 Miikka Lehtonen

NHL 17 Tekijä: EA Canada
Julkaisija: EA
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella), 2-12 (internetissä)
Pelin kotisivu: https://www.easports.com/fi/nhl
Arvostelija: Miikka Lehtonen

nhl17_arv_03

 

Jääkiekko on Suomen kansallisurheilulaji, ainakin jos pesäpallon ystäviltä ei kysytä. Niinpä EA:n vuotuiset NHL-pelitkin myyvät hirmuisia määriä ihan pelkästään nimensä vuoksi. Pelit ostetaan, koska ne julkaistaan.

Olisi kuitenkin ihan kiva, jos sen ostoksen voisi oikeuttaa myös sillä, että peli on merkittävästi parempi kuin se vuosi sitten ilmestynyt edeltäjänsä. NHL 17:n tapauksessa näin ei ole.

EA Sportsin NHL-pelisarja olisi taas kunnollisten uudistusten tarpeessa, sillä pelit ovat polkeneet tiukasti paikallaan jo muutaman vuoden ajan. Kaksi vuotta sitten NHL 15 painoi reset-nappia sarjan suhteen, mutta ei fanien toivomalla tavalla. Ensimmäistä kertaa varta vasten uusille konsoleille tehdystä pelistä puuttui suuri osa pelitiloista ja muista tärkeistä jutuista, joita hyvältä jääkiekkopeliltä nyt saattoi odottaa.

Niinpä NHL 16:n pelikuviot olivat selvät: kunnianpalautus. Peliin oli pakko saada edes ne tärkeimmät aikanaan pois karsitut jutut, eikä siltä sitten paljon enempää kehdannut odottaakaan. Oli ihan OK, että peli ei varsinaisesti uudistanut sarjaa kunnolla. Mutta NHL 17? Sen tapauksessa uudistuksia jo odotettiin ja mielestäni ihan perustellusti.

Niitä ei kuitenkaan tänä vuonnakaan nähdä, vaan NHL 17 tuntuu selvästi välivuoden peliltä.

NHL 17

Tärkein kunnossa

Se tärkein on toki yhä kunnossa: NHL 17 on hauska lätkäpeli, varsinkin jos sitä pelaa kaverin kanssa. Näinhän pelit ovat toki aina olleet parhaimmillaan, mutta NHL:n tapauksessa kaverivaatimuksen puolesta puhuu myös se, että tekoälyä vastaan pelaaminen ei ole kovin kivaa. Se tuntuu selvästi vetävät kotiinpäin ja pelaa muutenkin konemaisen tylsää ja epärealistista kiekkoa.

EA:n fokus on ollut jo jonkin aikaa nimenomaan moninpelitiloissa, mikä kielinee siitä, että juuri näin useimmat ihmiset kiekkoaan pelaavat. Hockey Ultimate Team ja EA Sports Hockey League ovatkin taas hieman ehompia, joskaan mitään vallankumouksia niiden suhteen ei kannata odottaa. Hockey Ultimate Teamissa pelaajien välille rakentuu synergian siltoja, eli nyt täytyisi huolehtia siitä, että pelaajat ovat yhteensopivia, eikä vain runnoa joukkueeseen mahdollisimman kovia jannuja.

Hockey Ultimate Teamiin liittyy myös NHL 17:n uusi pelitila, Draft Champions. Siinä pelaaja saa täynnä rupupelaajia olevan joukkueen, johon saa sitten 12:n kierroksen ajan valita muutaman vaihtoehdon joukosta tähtivahvistuksia. Joukkueet rakennetaan tietyn teeman, kuten kanadalaisten kiekkoilijoiden tai Stanley Cup -voittajien ympärille, ja sitten pitäisi pystyä saamaan aikaan mahdollisimman pitkä voittoputki. Näin voi avata bonuksia ja uusia kortteja Hockey Ultimate Team -joukkueeseensa.

EA Sports Hockey League taas jakaa sen oman uudistuksensa Be A GM -tilan kanssa, sillä kotijoukkueen hallia voi nyt kustomoida. Onhan se toki kiva, että saa itse valita, minkä väriset laidukset kaukalossa on ja mikä biisi soi maalin jälkeen, mutta ei se siihen itse peliin, eli jääkiekkoon vaikuta mitenkään.

NHL 17

Valmentaja hei!

Itse kaukalossa ei ole tapahtunut ihmeitä, vaan NHL 17 tuntuu kovin samalta kuin NHL 16, joka taas tuntui kovin samalta kuin NHL 15. Merkittävin uusi juttu on maalineduspelin palauttaminen kaukaloon. NHL 14:stä tuttu pystypaini maalin edessä on tietenkin osa realistista jääkiekkokokemusta: pakit roikkuvat hyökkääjien paidoissa näiden yrittäessä päästä pyörähtämään vapaaksi maalintekosektorilla.

Itse pidin kovasti siitä, että jo viime vuonna nähtyä fiksua valmentajatoimintoa on monipuolistettu entisestään. Peli jakelee nyt koko ajan pelaajan pään yläpuolella neuvoja siitä, mitä eri tilanteissa voisi tehdä. Jos on vaikka vastakkain puolustajan kanssa, peli voi ohjeistaa, miten tehdään harhautuksia. Eihän näitä tiukimmassa tiimellyksessä ehdi katsella, mutta NHL 17 on sen lätkänsä puolesta niin monipuolinen peli, että kaikkien ominaisuuksien hahmottaminen, muistaminen ja oppiminen on haastavaa, varsinkin aloittelijalle. Niinpä onkin kiva, että peli pyrkii opastamaan.

On toki selvää, että näin pieneen tilaan ei mitään kovin syvällistä filosofiaa mahdu, joten ohjeet toimivat ehkä parhaiten muistutuksina. Jos ei osaa jo esimerkiksi hoitaa aloituksia, ei pelin ”paina oikeaa tikkua” paljon auta.

Sama valmennus jatkuu Be A Pro -pelitilassa, eli siinä tärkeimmässä yksinpelitilassa, myös vaihtoaition puolella, sillä valmentaja antaa pelaajalle jatkuvasti ohjeita, tavoitteita ja palautetta. Jos peli on vaikka tasatilanteessa loppusummerin lähestyessä, Mukava Valkku voi antaa tehtäväksi tehdä maalin hinnalla millä hyvänsä. Tällöin hyökkäykseen liittyvistä toimista saa tuplamäärän kokemuspisteitä.

Muuten Be A Pro kaipaisi reippaasti lihaa luidensa ympärille, varsinkin jos sitä vertaa esimerkiksi FIFA 17:n uratilaan, jossa on ihan oikea tarina. En nyt välttämättä kaipaisi mitään välianimaatioita, mutta nykykunnossaan Be A Pro ei tarjoa valintoja, vaihtoehtoja tai mitään muutakaan syvällistä. Kun yksinpelaajilla ei kamalasti muutakaan tekemistä ole, asialle pitäisi tehdä jotain.

NHL 17

Ihan laatupeli, mutta…

Kun sohvalle istuttaa toisen kaverin vääntämään, NHL 17 toimii, kuten sarjalta on toki tapana jo odottaakin. Lukemattomista pikkujutuista näkee, että EA Canadan tyypit rakastavat NHL-jääkiekkoa ja haluavat tarjoilla sitä mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja realistisesti faneilleen. Pelaajien omaperäiset tavat ja maneerit paistavat mukavasti läpi, maalisireenit kuulostavat prikulleen oikeilta ja tunnelma on katossa.

Kaikki tämä on kuitenkin totta myös NHL 16:sta. Samoin ovat ne pelin lukuisat pienet bugit, ongelmat ja tekoälyn tökkimiset, jotka ovat piinanneet sarjaa jo vuosien ajan. Niinpä väitänkin, että peli olisi taas pienoisen vallankumouksen tarpeessa. EA:lla oli NHL 07:ää varten kanttia aloittaa käytännössä puhtaalta pöydältä ja muuttaa hyvin myynyt mutta pelinä keskinkertainen sarjansa kertalaakista loistavaksi jääkiekkopeliksi. Nyt olisi aika ottaa taas härkää sarvista ja tehdä jotain dramaattista.

Vaikka sarjan fanit ja online-lätkään hurahtaneet ovatkin taatusti jo omat kappaleensa ostaneet, vähänkään satunnaisemmat pelurit voivat jättää NHL 17:n huoletta väliin. NHL 16 on pelattavuudeltaan käytännössä sama peli, eivätkä World Cup of Hockeyn kaltaiset pienet kuriositeetit tai ”pakko nyt jotain oli tehdä” -tason uudistukset riitä oikeuttamaan 69 euron hintalappua.

Haluaisin sanoa, että ehkä sitten ensi vuonna nähdään niitä uudistuksia, mutta en tiedä, jaksanko enää uskoa siihen.

 

Lisää aiheesta

Mulkaisu: NHL 16

NHL 16 (PS4, Xbox One)

NHL 15 (PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

NHL 15 –haastattelu – enemmän älyä, enemmän fysiikkaa

Wiikon wanha: NHL ’94

NHL 14 (PS3, Xbox 360)